Verstandig op vakantie

Verstandig op vakantie Wanneer je op vakantie gaat, ben je vooral bezig met dingen die je niet moet vergeten mee te nemen. Maar hoe staat het met de spullen die je achterlaat? In dit artikel een aantal tips om je huis te beveiligen en er zeker van te zijn dat jouw spullen, als je uitgerust terugkomt, nog steeds van jou zijn!

Verstandig op vakantie

Koffers gepakt, paspoort en papieren in orde, laatste check of je handbagage ook oké is, en weg kun je. Natuurlijk draai je achter je de voordeur op slot om je spullen veilig achter te laten. Maar zijn jouw spullen wel echt veilig? Er zijn veel verschillende manieren om je spullen veilig te stellen van inbraak en defecten. U kunt bijvoorbeeld aan iemand vragen om op uw huis te Ďpassení. Heeft u liever geen andere mensen in uw huis, lees dan de volgende tips eens door.

Inbraak

Vaak komen mensen van een koude kermis thuis als ze na hun vakantie terug komen in een woning die niet meer zo is zoals deze is achtergelaten. Het komt helaas steeds vaker voor dat er in huizen van vakantiegangers wordt ingebroken. Wilt u dit voorkomen? Dan is het vooral van belang dat u uw huis goed beveiligd heeft tegen inbraak. Uw plaatselijke politiebureau kan u voorlichten hoe u dat het beste kunt doen.

Licht

Maar ook zonder nieuwe sloten kunt u een hoop doen. Denk bijvoorbeeld eens aan een tijdschakelaar voor het licht. U kunt een lamp zodanig instellen dat het lijkt alsof u gewoon thuis bent. De lamp hoeft niet de hele dag aan te staan, maar op de late uurtjes kunt u de lamp inschakelen.

Post & Plantjes

Zorg ervoor dat een bekende regelmatig de plantjes water geeft, maar ook uw post uit de brievenbus haalt. Zorg er ook voor dat de post op een plek wordt opgeborgen die niet van buiten af te zien is. Wanneer er grote stapels post op een eettafel liggen in het zicht, weet een mogelijke inbreker natuurlijk genoeg! Het bewateren van de planten is ook geen overbodige luxe. Als de inbreker uw huis al een tijdje in de gaten houdt, en de platen er normaal gesproken pico bello bij staan, en ze in uw vakantie amper water krijgen, is dat ook een aanwijzing dat u niet thuis bent.

Melding

Maak nooit een melding van uw vakantiedatum op uw antwoordapparaat of op internet. U kunt er voor kiezen uw huistelefoon door te schakelen naar uw mobiele telefoon (denk eraan, dit kan aardig in de kosten lopen als u naar het buitenland gaat) of te vragen om deze door te schakelen naar een goede bekende.

Let ook goed op met sociale netwerk websites. Niet alleen uw vrienden en bekenden lezen daar mee, ook de inbreker zou heel goed uw plannen kunnen volgen en uw adres kunnen achterhalen.

Verstandig en energie besparen

Natuurlijk bespaar je energie in huis, als je er niet bent. Er is geen warm water nodig, je apparaten staan niet aan en je hoeft ook niet te stoken. Echter zijn er veel mensen die vergeten dat elektrische apparaten toch stroom gebruiken als de stekker in het stopcontact zit. Denk maar eens aan de oplader van de mobiele telefoon, de moderne tvís die niet meer totaal uitgeschakeld kunnen worden of een boiler die ís nachts verwarmd.

Uit veiligheidsoverwegingen, en natuurlijk om nog meer energie te besparen, is het verstandig om alle stekkers uit het stopcontact te halen en alle andere apparaten uit te schakelen wanneer je vertrekt.

Kan een stekker echt niet worden verwijderd, bijvoorbeeld omdat uw tropische vissen dat niet heel fijn vinden? Gebruik dan een beveiligde verlengsnoer die uw apparaten beschermd bij blikseminslag.

Centrale verwarming

Wanneer je in de winter op vakantie gaat, wil je niet voor de gemeente stoken. Sommige mensen denken dat het goedkoper is om de centrale verwarming voor hun vakantieperiode uit te schakelen. Dit is echter niet zo. Het opstarten en het compleet verwarmen van een huis kost enorm veel energie. Het is verstandiger om de verwarming terug te draaien naar een graad of 14, zodat de verwarming wel aan de gang blijft, en u uw huis niet compleet hoeft op te stoken als u terug komt.

Wanneer u voor een langere periode op vakantie gaat, kunt u de verwarming wel uit zetten. U kunt dan aan een bekende vragen de verwarming een aantal dagen voor uw thuiskomst weer aan te zetten op een lage temperatuur.
© 2009 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…
Inbraak tijdens uitvaartdienst, hoe voorkomen?Het komt in Nederland vaak voor, dat er wordt ingebroken bij huizen waarvan bekend is dat de bewoners naar een uitvaartd…
Voorkom inbraak in uw huisInbraak is naast de financiële schade een grote inbreuk op het veiligheidsgevoel. Met simpele maatregelen kunnen veel in…
Vakantie: uw huis veilig en energiezuinig achterlatenVakantie: uw huis veilig en energiezuinig achterlatenVoordat u op vakantie gaat, moet u maatregelen treffen om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden. In de vakantie…

Hoe beschermen tegen verlies van bagage?Zopas zijn cijfers bekend gemaakt van het percentage verloren bagage bij Europese luchtvaartmaatschappijen. Wat kan je b…
Club Med: voor de luxe all-inclusive vakantiesWie Club Med zegt, zegt luxe. En enorme accommodaties in uitgestrekte Club Med gebieden. Maar vooral all-inclusive reize…
Dekonink (32 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.