Wagenziekte of reisziekte bij kinderen
Veel Nederlanders zullen deze zomer weer van de auto gebruik maken om met hun auto de vakantiebestemming te bereiken. Helaas zullen ook vele weggebruikers te maken hebben met misselijke medepassagiers of kinderen. Wat is wagenziekte en wat kun je er tegen doen.
Wagenziekte
Wagenziekte staat voor een aantal symptomen als duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen, licht in het hoofd en algehele lamlendigheid. Deze symptomen worden veroorzaakt door onregelmatige en schommelende bewegingen en ontstaat in de hersenen als daar tegenstrijdige informatie binnenkomt over de stand en de beweging van het lichaam, zelf beweeg je niet maar de omgeving wel. Hierdoor worden de evenwichtsorganen geprikkeld. Deze evenwichtsorganen sturen vervolgens prikkels naar het braakcentrum in de hersenen. De ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen de twee en de tien jaar, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet goed is ontwikkeld. Veel kinderen zullen dan ook bij verdere ontwikkeling van het evenwichtsorgaan over de wagenziekte heen groeien.
Preventie
- Door een aantal kleine preventiemaatregelen kan je de symptomen vaak voorkomen:
- Laat het kind geen zware maaltijden eten voor vertrek
- Laat het kind niet lezen, dvd kijken of gamen tijdens het rijden
- Laat het kind uit het raam kijken naar een ver punt aan de horizon. Soms wil het ook helpen het kind in een goed kinderstoeltje voorin te vervoeren, hierdoor wordt het kijken een stuk makkelijker
- Voorkom nare luchten in de auto als rook, vette etensluchten en benzinedampen
- Vermijd bochtige wegen
- Rijd ’s nachts: Kinderen zullen dan doorgaans slapen waardoor de kans op wagenziekte kleiner wordt
- Voorkom emoties als opwinding, stress en angst, deze versterken de effecten van wagenziekte
- Plan regelmatig tussenstops in en zet een raampje open onderweg. Door de frisse lucht en de tijdelijke onderbreking van de schommelende beweging zal de misselijkheid afnemen.
- Pas waar mogelijk uw rijstijl aan zodat u minder hoeft te remmen en er minder schokkende bewegingen ontstaan
Middelen tegen reisziekte
Er zijn in de handel diverse homeopathische als reguliere middelen te krijgen om wagenziekte te voorkomen of te bestrijden. Ook is er speciale kauwgom en zijn er lolly’s die de symptomen zouden bestrijden (verkrijgbaar via internet). Tevens zijn speciale bandjes die gebruik maken van acupressuur om de arm zouden kunnen werken tegen wagenziekte evenals een watje in het oor. Over de werkzaamheid van deze middelen lopen echter de meningen zeer uiteen en niet elk middel werkt even goed bij elk kind. Bij sommige kinderen lijkt geen van de aangedragen middelen echt te werken. Het blijft dus een kwestie van uitproberen en testen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen zodat u bij eventuele ongelukken bent voorbereid (spuugzakken, schone kleding, en voldoende doeken in de auto om ongelukken op te ruimen).