Ziek van verlangen: heimwee

Ziek van verlangen: heimwee Hoewel het erg fijn kan zijn om van huis weg te zijn, zeker wanneer je op vakantie gaat, (lang) van huis zijn is niet altijd prettig en de meeste mensen kunnen er enorm van genieten weer thuis te komen, ook al was de vakantie nóg zo fijn. Voor een aantal mensen is de vakantie echt compleet geen pretje, hoe graag zij ook lekker op vakantie willen. Deze mensen hebben last van heimwee. Heimwee wordt meestal niet erkend als echte ziekte. Desondanks kan heimwee verschillende lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Mensen met heimwee willen het liefste meteen weer omkeren naar huis wanneer ze gedurende langere tijd van huis zullen zijn, ook al hebben ze het nog zo fijn op de vakantiebestemming.

Ziek van verlangen

Wanneer je heimwee hebt wil je het liefste direct weer naar huis. Je mist je veilige thuis ontzettend en kan aan niets anders denken dan huis, huis, huis. Je voelt je teneergeslagen en soms zelfs depressief. Deze psychische klachten gaan vaak gepaard met diverse lichamelijke klachten als buikpijn, misselijkheid en hoofdpijn.

Heimwee - een kinderziekte?

Heimwee wordt gezien vaak gezien als een typische kinderziekte. Toch komt heimwee onder mensen van allerlei leeftijden voor. Bij kinderen is heimwee wel lastiger te herkennen, omdat zij vaak zelf nog niet helemaal goed aan kunnen geven wat er precies met ze aan de hand is. Volwassenen kunnen dit beter, al praten ze er vaak minder over omdat ze zich soms (overigens onnodig) schamen.

Is heimwee te voorkomen?

Hoewel het erg lastig is en vrijwel niet te voorkomen is, kan je heimwee wel enigzins proberen te beperken. Het is enorm zonde namelijk wanneer je bepaalde wensen niet in vervulling kunt laten gaan door je heimwee. Wat goed kan helpen is je nieuwe omgeving verkennen voor je vertrekt. Dit hoeft niet in één keer maar kan ook stapsgewijs, steeds dagtripjes maken naar de plaats van bestemming.

Een andere optie is om elk jaar naar dezelfde vakantiebestemming te gaan zodat de omgeving en de vakantie je vertrouwd is. Wanneer het mogelijk en veilig is kan je je eigen vertrouwde spullen meenemen zoals je knuffels, foto's van dierbaren, dagboek en je eigen kussen en hoeslaken.

Het kan ook werken om stapsgewijs te wennen aan het van huis weg zijn. Ga uit logeren bij mensen die je vertrouwd, zoals opa en oma's, broers, zussen, beste vrienden etcetera. Zo maak je de stap naar een 'echt' onbekende omgeving iets kleiner. Het grote voordeel is dat je op elk moment ook weer naar huis kan.

Spreek van tevoren in elk geval niet af dat je je kind op zal halen wanneer het echt niet meer gaat met de heimwee. Dit schaadt het zelfvertrouwen van het kind, waardoor heimwee des te sneller de kop op zal steken. Beter kan je een briefje of cadeautje verstoppen in de koffer van het kind, wat pas op de plaats van bestemming ontdekt wordt.

Wannneer de heimwee er toch komt...

Heimwee is zoals hierboven genoemd lastig te voorkomen. En hoe hard je je best ook doet, ondanks bovenstaande hulpmiddelen kan je enorme heimwee behouden. En dan?

Accepteren

Accepteer dat je heimwee hebt. Je bént geen heimwee, je hébt heimwee. Het is niets om je voor te schamen, al kan je die gevoelens wel hebben. Praat er met andere mensen over, je zult zien dat vrijwel iedereen zijn thuissituatie mist en dat ze je graag zullen willen steunen.

Leidt de aandacht af

Heimwee wordt erger wanneer je je verveeld, je gaat alleen maar zitten kniezen en sachrijnen. In plaats daarvan kan je beter lekker actief bezig zijn en leuke dingen ondernemen. De aandacht wordt hierdoor van de heimwee afgeleid en mogelijk vergeet je zo een stukje van de heimwee.

Gun heimwee de tijd

In de meeste gevallen gaat heimwee na een aantal dagen weer over. Desondanks kunnen deze eerste dagen van extreme heimweer voor veel narigheid zorgen. Probeer positief te blijven en jezelf te vertellen dat het vanzelf weer over gaat. Bij de meeste mensen wordt heimwee met de leeftijd ook minder.

Wanneer het echt niet gaat

Uiteraard kan je altijd besluiten om toch eerder naar huis te gaan. Denk hier echter wel eerst heel goed over na, slaap er een nachtje over. Het is zonde om een vakantie voortijdig af te breken terwijl het na 2 dagen mogelijk veel beter gaat.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Volgens het Van Dale woordenboek betekent heimwee een ziekelijk verlangen naar huis. Heimwee is geen stoornis maar een n…
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…
Last van heimweeLast van heimweeHeimwee is een heel sterk verlangen naar thuis, naar je vertrouwde omgeving. In het Engels wordt het ‘homesickness’ geno…
Psychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantiePsychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantieEen vakantie moet rust en ontspanning brengen, maar in sommige gevallen krijgen mensen last van heimwee, angststoornisse…

Wagenziekte of reisziekte bij kinderenVeel Nederlanders zullen deze zomer weer van de auto gebruik maken om met hun auto de vakantiebestemming te bereiken. He…
Auto: Anti-slipcursus & RijvaardigheidstrainingEen anti-slipcursus of een rijvaardigheidstraining is niet alleen van toegevoegde waarde in verband met de veiligheid op…
Reactie

Niesje, 14-01-2009
Ik zit 1maand in de schulsanering, maaik hen verschrikkelijk heimwee on terug naar de antillen te gaan, ik hou dit niet meer vol het gaat niet goed met me, ik denk zelf om een einde aan mijn leven te maken, ik voel mi doodongelukkig hier in nederland Reactie infoteur, 15-01-2009
Hoi Niesje,
wat ontzettend rot dat je je zo voelt! Hopelijk gaat het snel weer beter met je, eventueel met behulp van de huisarts :) Sterkte!

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 20-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.