Rome winkelstad

Dat Rome eigenlijk een groot openlucht museum is, is algemeen bekend. Echter in Rome kan ook goed en luxueus gewinkeld worden. Er zijn diverse winkelstraten die stuk voor stuk iets speciaals hebben, en natuurlijk zijn de grote ontwerpers ook in deze metropool aanwezig. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de kleine straatjes met de goedkopere winkeltjes.

Ontwerpers

Veel ontwerpers hebben in Rome een winkel of atelier geopend. Vele klanten hebben hun creaties bewonderd en aangeschaft. Bekende en minder bekende ontwerpers zijn hier te vinden.

Giorgio Armani

Eigenaar van de labels Armani en Emporio Armani. Geboren in Piacenza op 11 juli 1934. Hij studeerde eerst medicijnen, maar ruilde deze studie in voor fotografie. Begon zijn modeloopbaan in de jaren ’60 bij Nino Cerruti. Al in 1975 startte hij zijn eigen bedrijf en zetten een herenmode lijn op. Een jaar later introduceerde hij de dames mode. Zij handelsmerk werd de gestileerde adelaar en zijn streven het ontwerpen van tijdloze, elegante mode.

In Rome wordt kleding voor alle dag alsmede avondkleding voor zowel dames als heren, verkocht in deze mooie winkel. Armani zorgt ervoor dat een belangrijke avond echt een onvergetelijke avond wordt.
In de winkel van het label Emporio Armani wordt casual en jeugdige elegantie voor iedere gelegenheid verkocht. Tevens zijn hier ook schoenen en accessoires voor de man verkrijgbaar.

Gianne Versace

Deze ontwerper werd geboren in Reggio Glabria in 1946. Kleding maken leert hij al op jonge leeftijd in het atelier van zijn moeder. In 1972 gaat hij naar Milaan en ontwerpt freelance zijn eerst collectie voor Callghan en Genny. Zijn eerste eigen collectie komt onder het label Complice in 1975 op de markt. Op 28 maart 1978 lanceert hij het label Gianni Versace en mag hij in de loop van de volgende jaren sterren als Bruce Springsteen, Prince, George Michael tot zijn klanten rekenen.

Helaas wordt hij op 15 juli 1997 voor zijn huis in Miami, Amerika doodgeschoten. Zijn zus Donnatelle neemt de zaak over en tegenwoordig runt zij samen met haar broer Santo de zaken.

In Rome wordt naast schitterende kleding en accessoires ook juwelen verkocht in een adembenemende winkel. De sfeer is met geen pen te beschrijven, het lijkt wel of alles van goud is.

Prada

Miuccia Prada, geboren in Milaan in 1949, nam in 1978 de taak als hoofdontwerpster voor het modehuis Prada, over van haar moeder Luisa. Het modehuis is in 1913 opgericht door haar grootvader Mario Prada, een modehuis dat bekend stond voor zijn luxueuze lederwaren.

Het merk Prada is niet weg te denken uit Rome. De ontwerpster probeert elk jaar nieuwe materialen en stijlen te introduceren. Kleding, schoenen en vooral tassen hebben Prada veel roem gebracht.

Valentino

Hofleverancier Valentino Garavani is geboren op 11 mei 1932 in Voghera, een klein plaatsje ten noorden van Milaan. Hij studeerde voor modeontwerper en op 17 jarige leeftijd vertrok hij naar Parijs. Daar kreeg hij les van Jean Desses en Guy Laroche. Hij verblijft daar ongeveer 30 jaar en keert dan terug naar Rome, hier opent hij een eigen atelier aan de Via Condotti in 1959.

Hij ontwierp de trouwjapon van Jacqueline Kennedy voor haar huwelijk met Onassis. In 1984 kreeg hij de eer de uniformen voor de Italiaanse atleten voor de Olympische Spelen te ontwerpen. Vele grote sterren heeft hij mogen kleden, onder andere Elizabeth Taylor, Joan Collins, Prinses Grace en de Nederlandse prinses Maxima heeft heer trouwjapon door hem laten ontwerpen.

Dolce & Gabbana

Domenico Dolce is geboren op 13 september 1958 in Polizzi Genrosa. Zijn vader heeft een eigen kleermakersatelier en hierdoor komt hij al gauw in aanraking met de mode. Zijn compagnon Stefano Gabbana komt op 14 november 1962 in Milaan ter wereld. Hij komt pas na zijn studie grafische vormgeving met kleding in aanraking.

Na twee jaar als assistent-designer te hebben gewerkt openen ze samen een designstudio. In 1986 presenteren zij in Milaan hun eerste nonchalante, maar chique collectie. In 1989 brengen zij hun collectie badmode en lingerie uit, gevolgd door de herencollectie in 1990.

Hun liefde voor Italië zie je terug in hun collecties en laten zij zich insprireren door de Mediterrane kleuren en de Zuid Europese cultuur. Hun allergrootste inspiratiebron is de Italiaanse vrouw, sexy, sensueel en vol passie.

In 2005 ontwierpen zij voor de voetbalclub AC Milaan de spelerpakken voor zowel de zomer als winter.

Ermanno Scervino

Opgericht in 1997 en nog steeds een onbekende naam bij het publiek, maar één van de hotste designers in de modewereld. Hij staat vooral bekend om de perfectie waarmee hij blazers, jasjes en mantels weet te creëren. Hij is altijd al beïnvloed geweest door kleuren van invloeden over de hele wereld.
Door voortdurende communicatie met de wereld rondom hem op al zijn reizen, slaagt Scervino erin zeer moderne ontwerpen te maken met contrasten tussen vorm en grondstoffen, terwijl hij toch de traditionele waarden respecteert met oog voor detail.

Winkelstraten

Rome kent talloze winkelstraten die stuk voor stuk iets speciaals hebben. Zo is de Via Borgognona een chique straat van honderden jaren oud waar vele generaties hebben gebouwd. De Via Frattina is één van de belangrijkste modestraten van Rome met etalages vol juwelen, schoenen en de exentriekste mode-artikelen

Via Cola di Rienzo

Het meest populaire winkelgebied van Rome is Via Cola di Rienzo, gelegen in de buurt van het Vaticaan museum. Deze lange, brede straat zit vol met de beste winkels waar je de lekkerste olijfolie, wijnen en kazen kan kopen. Verder kan je er ook terecht voor exclusieve kleding, boeken en cadeau`s.

Via Condotti

De topnamen uit de mode en design branche zijn te vinden in dit dure en exclusieve winkelgebied. Het is een hoofdstraat met aan de linkerhand de Piazza Spagna en Via del Corso.

Via Frattina

Deze straat in de buurt van Piazza di Spagna is één van de meest bepalende straten op het gebied van de mode in Rome. Hier vind je alle topnamen uit de Italiaanse en internationale modewereld maar ook alle namen van gerelateerde producten zoals schoenen, tassen en juwelen.

Via Margutta

Via Margutta staat bekend als de straat waar je schoenen moet kopen. Het assortiment is overweldigend en dat geld ook voor de prijzen van sommige exemplaren. Er zitten ook vele rustieke restaurantjes in deze straat wat het geheel een vredig uiterlijk geeft.

Via Veneto

Via Veneto is de straat van het moderne winkelen. Deze straat is trouwens terug te zien in veel films, maar kwam prominent in beeld in de film `La Dolce Vita` van Fellini uit 1960. In die tijd was het de straat van Rome waar alle beroemdheden elkaar ontmoeten. Dat is tegenwoordig wel anders en de chique winkels zijn vervangen door normale winkels waar je voor redelijke prijzen spullen kan kopen

Warenhuizen

Wat is er nou makkelijker dan dat alle winkels waarnaar je op zoek bent bij elkaar in één gebouw zijn terug te vinden. In deze ernorme warenhuizen en winkelcentra kun je naar hartelust shoppen, alles is verkrijgbaar. Als je je benen even wat rust wilt gunnen is er altijd gelegenheid om ergens te genieten van een overheerlijk Italiaans kopje koffie.

La Rinascente

‘Alles voor iedereen’ is het motto van deze Romeinse Bijenkorf in de hoogste versnelling. Het beroemdste warenhuis van Italië heeft in Rome twee vestigingen, en verkoopt een eigen kledingmerk, alle denkbare modemerken, parfums en alles wat stijlvol is voor keuken en woonkamer. Pittig geprijsd, prego.

Cinecittà Due

Het eerste grote en moderne winkelcentrum van Rome, niet ver van de filmstudio’s, met ruim honderd winkels en de onvermijdelijke McDonald’s. Alore, voor de Romeinen is zo’n megawinkelcentrum misschien nieuw, maar wij kennen het. Overslaan dus, tenzij u naarstig naar iets op zoek bent en het in de typisch Romeinse miniwinkeltjes niet kunt vinden.

v/h Galleria Colonna

Hoe transformeer je een vervallen winkelgalerij tot een winkelparadijs met stijl? Laat dat maar aan de Romeinen over. De voormalige Galleria Colonna is verbouwd en heet nu Galleria Alberto Sordi, naar de geliefde Romeinse acteur. Calvin Klein, Guess en Zara zitten er, maar ook de fijne boekwinkel Feltrinelli op drie verdiepingen met café. Let op de mooi gerestaureerde Jugendstil-details en het glorieuze glazen plafond.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse mode rond de Spaanse TrappenWie dacht dat de Spaanse trappen in Rome slechts een ontmoetingsplek voor jonge toeristen waren, heeft het mis. Hoewel d…
Fashion: ValentinoValentino Garavani is een beroemd modeontwerper, geboren in Italië op 11 mei 1932. Over de gehele wereld worden zijn cre…
Sint Valentino en CupidoOp 14 Februari 496 wordt, ruim 200 jaar na de dood van Valentino, de dag uitgeroepen tot een officiële herdenkingsdag, V…
Giorgio Armani, van medicijnen tot modeGiorgio Armani, van medicijnen tot modeGiorgio Armani werd op 11 juli 1934 te Piacenza in Italië geboren. Aanvankelijk wilde hij arts worden en studeerde daadw…

Duurzaam op reisDuurzaam op reisHet milieu is een steeds belangrijker issue, niemand zit er op te wachten dat Nederland over een paar jaar overstroomt o…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.