Duurzaam op reis

Duurzaam op reis Het milieu is een steeds belangrijker issue, niemand zit er op te wachten dat Nederland over een paar jaar overstroomt omdat wij van de wereld een puinhoop hebben gemaakt. Dit alles heeft zich ook doorgedrongen tot het toerisme, duurzaam toerisme wordt steeds populairder. Maar wat kun je er nu zelf aan doen om duurzaam op reis te gaan?

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme houdt in dat je op reis gaat en tijdens je reis respect hebt voor mens, dier en natuur. Het heeft dus niet alleen met het milieu te maken, maar het heeft ook een sociaal aspect. Niets heeft zoveel impact op een land als toerisme. Kijk bijvoorbeeld naar de Masai: voorheen een traditionaal Afrikaans volk, tegenwoordig voeren sommige dorpen een act op. Overdag gedragen ze zich tijdens de toeristenuurtjes als een traditioneel volkje, zijn de toeristen weg, dan pakken ze hun mobieltjes op en gaan verder met hun normale leven. Dit is een extreem voorbeeld, maar de gevolgen zijn niet mis!

Initiatieven om duurzaam toerisme te bevorderen zijn bijvoorbeeld:
 • Biologisch voedsel eten en dit direct bij de boer kopen (dus niet via een tussenhandel)
 • De winst van de reis storten aan een goed doel (veelal een locaal doel, zoals het bouwen van een weeshuis/school/waterput)
 • Vervuiling beperken (wandelreizen ipv auto, vuilnis niet langs de weg gooien)
 • Kleinschalige reizen (geen massatoerisme)
 • Geen overbodige luxe gebruiken
 • Overnachten bij de mensen thuis

Hoe ga ik duurzaam op reis

Een reis bestaat altijd uit drie delen: vervoer, verblijf en vermaak.

Duurzaam op reis: vervoer

Hieronder een lijstje van vervoermiddelen, het bovenste vervoermiddel is het minst vervuilend, de onderste het meest.
 • Fiets
 • Trein
 • Bus
 • Auto
 • Vliegtuig

Ga je toch met het vliegtuig, koop dan een Green Seat vliegtuigstoel. Met zo'n stoel betaal je een extra bedrag, dit bedrag wordt gebruikt om bomen te planten om op deze manier de CO2-uitstoot te compenseren. Overigens is dit maar een klein bedrag, voor een retourtje New York betaal je zo'n 20 euro extra. (voor een retourtje NYC moeten 64 bomen geplant worden, ga je naar Londen dan zijn dat er 7, voor een vlucht naar Sydney 185....)

Bovenstaande is ook mogelijk als je met de auto reist. Andere compensaties zijn: vermijd de zogenaamde zwarte zaterdagen, vermijd files, en reis liever niet met de caravan of een aanhangwagentje.

Op de meeste toeristische bestemmingen is het openbaar vervoer goed. Maak hier ook gebruik van in plaats van steeds de auto te pakken voor elk ritje.

Duurzaam toerisme: Verblijf

Er bestaan tegenwoordig "groene accommodaties." Deze zijn van alle gemakken voorzien, maar denken hierbij wel aan het milieu. Zo krijg je op je hotelkamer geen mini-verpakking shampoo, maar een normale fles die je thuis ook zou gebruiken. Ook zijn er waterbesparende douchekoppen en wordt het afval gescheiden.

Duurzaam op reis: Vermaak

Ook vermaak kun je verduurzamen! Eet niet bij de grote ketens, maar ga naar kleine, lokale restaurantjes. Koop regionale producten en maak eens geen gebruik van de hotelgids, maar neem een lokale gids in de arm. Deze acties zijn niet alleen duurzaam, ze verhogen ook het echte vakantiegevoel!

Probeer ter plaatse ook rekening te houden met je inkopen. Is het water uit de kraan drinkbaar ter plaatse? Koop dan niet steeds een plastic flesje, maar neem van thuis een duurzame waterfles mee die je steeds bijvult. Neem in de supermarkt geen plastic tasjes aan.

Vervuilende activiteiten als jetskieën, helicoptervluchten en speedboottochtjes kun je beter laten.

Uiteraard blijf je ver uit de buurt van dansende beren en bedelende aapjes...

Waar gaat zo'n reis heen?

Waarheen je maar wilt. Afrika, Azië, Australië, Zuid-Amerika of Europa, het kan allemaal. Wat te denken van een reis naar IJsland, Madagascar, Nepal, Nieuw-Zeeland of gewoon Texel?

Waar kan ik zo'n eco-reis boeken?

Verschillende organisaties bieden eco-reizen aan. Bijvoorbeeld Travelsense, Stichting Natuurreizen en Tierra Natuurreizen. Dit zijn overigens veelal natuurreizen, al komt dit meestal wel vrij dicht in de buurt van een echte eco-reis.

GreenSeat biedt "groene" vliegtuigstoelen aan. Deze stoelen zijn tot 5% goedkoper dan normale vliegtuigstoelen, en de opbrengst ervan wordt gebruikt om de CO2-uitstoot tegen te gaan.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam consumeren is bewust consumerenDuurzaam consumeren is jezelf een bewuste houding aanmeten als het gaat om wat je koopt en waarom. Duurzaam consumeren d…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Rome winkelstadDat Rome eigenlijk een groot openlucht museum is, is algemeen bekend. Echter in Rome kan ook goed en luxueus gewinkeld w…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.