Een gezonde en onbezorgde vakantie

Een gezonde en onbezorgde vakantie Er zijn nogal wat mensen die gespannen aan een vakantie beginnen en tijdens de vakantie geen rem meer kennen of er juist de rem volledig opzetten. Het verschil met het dagelijkse leven is groot en dat kan vreemd uitpakken. Echter, als je het ietwat zorgvuldiger aanpakt, kom je rustig in je vakantiestemming, kan je tijdens je vakantie ook genieten en werkt het vakantiegevoel langer door. Hoe kan je dit vorm geven?

Eindelijk vakantie

Veel mensen kijken ernaar uit, de vakantie. Een periode die door velen wordt gezien als ‘alles mag en niets moet’. Op zich is daar niets mis mee. Immers, als je altijd in min of meer vast patroon leeft, is af en toe uit de band springen best lekker. Dat patroon bestaat uit dingen die we enig moment gewenst hebben. Denk hierbij aan kinderen opvoeden en dit gecombineerd met werken, want je moet alles wel kunnen bekostigen. Maar ook een sociaal leven hebben, vrienden zien en misschien nog wat sporten om voldoende conditie te hebben of omdat bewegen gewoon lekker is.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Een vol en rijk leven, daar hoort ook minimaal éénmaal per jaar een vakantie bij (als de financiën het toelaten uiteraard). Als dat keurslijf net even iets te strak zit, dan is dat ‘alles mag en niets moet’-gevoel wel zo prettig. Toch kan dat ‘uit de band springen’-gevoel ook op een gezonde manier vormgegeven worden. Je bouwt bijvoorbeeld wat zekerheden in om stressvrij en uitgerust op pad te gaan en vooral ook om te kunnen genieten van je vakantie.

Hoe geef je een gezonde en onbezorgde vakantie vorm?

Het is geen rocket science, maar meestal geldt dat je vlak voor je vakantie het beste het gezonde verstand kunt laten prevaleren. Wat is handig om te doen of om te laten en waar moet je extra op letten.

Vooraf

Verzekering

Check altijd vooraf je zorgverzekering. Ook al ga je er niet vanuit, er kan altijd iets gebeuren en dan wil je dat het geregeld wordt. Iedereen met een basisverzekering heeft recht op een gratis European Health Insurance Card. Hiermee kan je gratis of tegen een laag tarief toegang krijgen tot de noodzakelijke medische hulp. Dit geldt voor landen binnen de EEA en Zwitserland. Ga je verder weg of wil je een uitgebreider verzekering, dan is het goed een reisverzekering af te sluiten. Er zijn veel aanbieders, dus vergelijk goed. Maak je meerdere tripjes per jaar, check dan of de doorlopende reisverzekering iets voor je is.

Inpakken

De een pakt de koffer de avond voor vertrek en de ander is al weken vooraf bezig. Voor welke vorm je kiest, is om het even. Wat wel belangrijk is, is dat je het doet op een manier die je het minste stress geeft en dus een manier die bij je past. Waar voel jij je het prettigst bij? Een lijstje, een open koffer waar iedere dag iets in gaat, etc. Met stress aan je vakantie beginnen is een slecht begin voor je hoofd en je lijf.

De reis

Met de auto op vakantie

Het begint natuurlijk al met de reis. Uitgerust op vakantie gaan, geeft je al vanaf dag één dat vakantiegevoel. Laat dus zeker twee dagen tussen werk en de reis zitten. Dit is niet voor iedereen eenvoudig te regelen, maar gebruik in ieder geval zoveel tijd als mogelijk. Stap je thuis in de auto, zorg dan dat je vooraf hebt afgesproken wanneer je wisselt als chauffeur en als je niet wisselt, wanneer je rusttijden inlast. Dat kunnen ook momenten zijn om kinderen of de hond even de ruimte te geven en een hapje te eten. Vergeet niet dat deze pauze ook al vakantie is, dus geniet van het moment.

Bron: Hiljon, PixabayBron: Hiljon, Pixabay
Met het vliegtuig op vakantie
Het vliegtuig is niet anders, lekker ontspannen de luchthaven opstappen geeft een ander gevoel dan vol stress richting het vliegtuig te moeten hollen. In het vliegtuig moet je ook bij langere vluchten alert zijn op de mogelijke vorming van trombose in de benen. Een bloedprop die zich dan vormt kan het gevolg zijn van weinig bloedcirculatie, door het lange stilzitten, en te weinig drinken. Roken, ernstig overgewicht en een recentelijke operatie kunnen er ook aan bijdragen. Het is dus belangrijk dat je voldoende drinkt, vooral geen alcohol, en strek op de langere vluchten zo nu en dan de benen even. Zo’n éénmaal per uur is prima.

Een beetje in beweging te blijven en genoeg te drinken kan je ook helpen tegen een jetlag. In het vliegtuig direct de lokale tijd van je bestemming op je horloge aangeven, is handig. Zo stap je gemakkelijker in het eet-, leef- en slaappatroon wat je gedurende je vakantie aldaar zult hebben. Vliegtuigmaatschappijen proberen je ook een handje te helpen met maaltijden en de verlichting aan te passen.

Auto huren

Degene die ter plekke een auto heeft gehuurd kan vanaf het vliegveld lekker naar de vakantiebestemming rijden en toch komen in de beginfase de meeste ongelukken voor. Vooraf de verzekering checken is dus belangrijk, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Mensen willen snel naar de bestemming en vergeten aan de betreffende auto te wennen. Rij rustig weg en voel aan hoe de auto reageert. Natuurlijk is het ook belangrijk de verkeersregels van het betreffende land te kennen. Je kunt je thuis oriënteren, maar het kan ook een ‘klusje’ in het vliegtuig zijn.

Weer naar huis

Pak het niet anders aan als je weer naar huis gaat. Doe de dag voordat je weer naar huis gaat even niets of doe in ieder geval geen grote inspanningen. Zo stap je meer ontspannen weer in de auto of het vliegtuig naar huis en werkt het vakantiegevoel thuis ook langer door.

De bestemming

Bron: Biancamentil, PixabayBron: Biancamentil, Pixabay
Water
Begin met er zeker van te zijn of het kraanwater te drinken is, zonder dat je buik opspeelt. Als dit niet het geval is, koop dan direct flessen water. Maar daar stopt het niet, want als het kraanwater niet drinkbaar is, let dan ook op vers gewassen fruit en sla. Je eet het rauw en als het gewassen is met dit water, kunnen ook nu je darmen weer op gaan spelen. Probeer ook voedsel te mijden dat langer buiten de koeling staat.

Een andere waterkwestie is een zwembad in de nabije omgeving. Ideaal op een zonvakantie, maar check wel of het regelmatig wordt schoongemaakt. Zo voorkom je eventuele huidproblemen. Hoewel alcohol aan het zwembad vaak als lekker wordt ervaren, is het verstandig dit tot een minimum te beperken. Bij zo’n vijftig procent van de verdrinkingen van volwassenen is alcohol in het spel. Het kan je fysieke prestaties en je inschattingsvermogen aardig beïnvloeden. Verder kan alcohol drinken je lichaam ook eerder uitdrogen. Als je toch een alcoholisch drankje neemt, wissel het dan af met een glas water.

Eten

Onderweg hebben veel mensen snacks bij zich. Probeer deze snacks gezond te houden. Dat doet het minste met je maag en darmen, voegt iets toe en kan ook gewoon lekker zijn. De minikomkommer, -tomaat en -paprika zijn ideaal. Maar ook een hard gekookt ei of wat ongebrande noten zijn prima.

Voor veel mensen geldt dat ze even aan de andere manier van eten moeten wennen. Laat je lichaam rustig wennen, want andere bereiding of andere producten kunnen je maag en darmen op hol laten slaan. Doe de eerste dagen dus rustig aan met eten, drink voldoende water en probeer drankjes met ijsklontjes te vermijden (als het kraanwater niet drinkbaar is). Met alcohol rustig beginnen is ook geen overbodige luxe. Een eventueel opstandige maag kan helemaal van slag raken als je het combineert met veel alcohol.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Zonnig land
Iedereen weet dat de zon destructief voor de huid kan zijn als je jezelf geen goede bescherming geeft. Smeer dus altijd goed (minimaal SPF 30) en regelmatig (iedere twee uur of na het zwemmen). Ook als je in de bergen zit en meer van de evenaar verwijderd bent. Probeer de directe zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur te vermijden. Ook in de schaduw is het dan aangenaam vertoeven.

Beperkt actief

Een actieve vakantie is zeker niet slecht, maar anders wordt het als je in de zon intensief gaat sporten. Zeker als je (nog) niet zo’n geoefende sporter bent. Wat voor activiteiten je ook doet, zorg dat je voldoende drinkt en bescherming krijgt tegen de zon. Als je vooraf weet dat je wilt gaan sporten, neem dan de juiste uitrusting mee. Zeker voor de voeten, zo voorkom je nare blessures.

Tot slot

Een prettige vakantie heb je zelf in de hand. Ontspannen beginnen met de voorbereiding, een reis die ook al als vakantie voelt en een prettige locatie waar het goed toeven is, zijn dé ingrediënten voor menig leuke vakantie.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Vakantie-uren: waar moet je op letten?Door de grote inhoud in je contract is het vaak lastig om het overzicht te houden, er is over heel veel verschillende di…
Vakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieVakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieDe vakantiebank is speciaal in het leven geroepen voor mensen die nooit op vakantie kunnen. Stichting Vakantiebank biedt…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…

Goedkope vliegtickets: 10 tips om te besparen op je vluchtGoedkope vliegtickets: 10 tips om te besparen op je vluchtVliegtickets zijn doorgaans een grote kostenpost voor zakelijke reizigers. Ook wanneer je privé reist en met het vliegtu…
Poortjes station gesloten: toch gratis naar de andere kantPoortjes station gesloten: toch gratis naar de andere kantDiverse stations in Nederland zijn alleen nog maar toegankelijk met een OV-chipkaart. Je dient met de kaart in te checke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pok Rie, Pixabay
  • Healthy juni/juni 2017: “Tips voor een healthy vakantie”
  • Prettige vakantie zomer 2017: “Gezond en ontspannen op vakantie”
  • Afbeelding bron 1: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Hiljon, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Biancamentil, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 10-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.