Poortjes station gesloten: toch gratis naar de andere kant

Poortjes station gesloten: toch gratis naar de andere kant Diverse stations in Nederland zijn alleen nog maar toegankelijk met een OV-chipkaart. Je dient met de kaart in te checken om de poortjes te openen, ook wanneer je niet gaat reizen met de trein. Alleen het station oversteken of iets kopen in een van de winkels? Ook dan is inchecken met een OV-chipkaart met voldoende saldo verplicht. Als je binnen een uur ook weer uitcheckt dan wordt echter het afgeschreven saldo ook weer gerestitueerd. Je kunt op die manier dus toch gewoon gratis het station oversteken.

Gesloten poortjes treinstations


OV-chipkaart en poortjes

Sinds 2012 wordt door heel Nederland gebruikgemaakt van de OV-chipkaart om te reizen met het openbaar vervoer. Of je nu reist met bus, tram, metro of trein: overal check je in met dezelfde kaart. Waar je in de bus je pasje gewoon voor een apparaat houdt en daarna door kunt lopen, werken veel treinstations met toegangspoortjes. Je hebt je OV-chipkaart nodig om het poortje te openen. Kort na de implementatie van de OV-chipkaart stonden nog alle poortjes open. Je kon wel inchecken bij de palen naast de poortjes, maar ook als je geen OV-chipkaart had kon je gewoon doorlopen. Gaandeweg zijn steeds meer stations overgegaan tot het sluiten van een groot deel van de poortjes of zelfs alle poortjes. Als alle poortjes gesloten zijn betekent dit dat een OV-chipkaart met voldoende saldo altijd nodig is om toegang tot het station te verkrijgen, ook wanneer je niet met trein gaat reizen.

Stations sluiten poortjes

Om zwartrijden tegen te gaan en de veiligheid te vergroten zijn steeds meer stations overgegaan tot het sluiten van alle poortjes op het station. Deze beslissing wordt steeds genomen door de NS in samenwerking met de gemeenteraad van de betreffende stad. Het sluiten van de poortjes kan namelijk best wel een grote impact hebben op de bereikbaarheid van bepaalde delen van de stad. In 2014 werden de eerste poortjes gesloten. Dit gebeurde onder meer in Enschede, Hoorn, Den Helder en enkele stations in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Breda. In 2015 volgden enkele stations in onder meer Gouda, Hilversum, Diemen, Delft, Weesp en Lelystad. In 2016 ging Amsterdam Centraal over tot het sluiten van alle toegangspoortjes gedurende de avond en vroege ochtend. In februari 2017 werd een proef gehouden waarbij deze ook gedurende een groot deel van de dag gesloten waren. In 2017 sloot Utrecht Centraal gedurende drie dagen alle poortjes bij wijze van proef. Sinds begin 2018 zijn op Utrecht CS alle poortjes gesloten.

Wanneer een station de poortjes voor het eerst sluit dan worden gewoonlijk de eerste dagen extra medewerkers ingezet om passanten te informeren over de nieuwe situatie. Dit moet ook voorkomen dat mensen over de poortjes heen klimmen. Toen de toegangspoortjes voor het eerst sloten op stations in Rotterdam was dit een groot probleem.

Toch gratis het station over

Lang niet alle mensen die over een treinstation lopen doen dit omdat ze naar een perron moeten. Op stations bevinden zich ook veel winkels en horecagelegenheden waar gebruik van gemaakt wordt door mensen die niet met de trein reizen. Bovendien bevinden stations zich vaak midden in de stad en is het station de snelste weg om op een locatie in de stad te komen. Daarnaast zijn er stations die meerdere busterminals hebben waarbij mensen moeten overstappen van de ene op de andere bus en daarvoor het station moeten doorkruisen. Redenen genoeg dus om door het station heen te lopen. Aan deze mensen heeft de NS ook gedacht.

Als je niet met de trein wilt reizen maar toch het station wilt oversteken of even naar een winkel wilt dan dien je ook in te checken bij een van de poortjes. Verlaat je het station ook weer binnen een uur en check je daarbij weer uit, dan wordt het volledige afgeschreven saldo gerestitueerd. Hiervoor is wel nodig dat je voldoende saldo op je OV-chipkaart hebt staan om met de trein te reizen. In 2019 is dit € 20 wanneer je geen kortingsabonnement hebt en € 10 als je wel een kortingsabonnement hebt van de NS of een andere aanbieder van treinvervoer.

Let op wanneer je automatisch opwaarderen gebruikt: doordat saldo wordt afgeschreven bij het inchecken (dat bij het uitchecken weer wordt gerestitueerd) kan het gebeuren dat je saldo tijdelijk onder een bepaalde grens komt waardoor automatisch saldo vanaf je bankrekening wordt overgemaakt naar je OV-chipkaart.

Gebruik van een passagepas

Heb je geen OV-chipkaart of wil je hier geen saldo op zetten dan is het op sommige stations mogelijk toch toegang te verkrijgen met een passagepas. Dit is vooral mogelijk gemaakt op stations die veel gebruik worden als doorgang, bijvoorbeeld naar het stadscentrum. Een passagepas kan aangevraagd worden via de website van de NS.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NS Flex: treinreis achteraf betalen via je rekeningNS Flex: treinreis achteraf betalen via je rekeningNS Flex biedt de mogelijkheid om de kosten voor je treinreis achteraf via een automatische incasso te betalen. In plaats…
NS: Een treinkaartje kopen bij de automaatNS: Een treinkaartje kopen bij de automaatSinds 1 juni 2004 moet de NS-reiziger extra betalen om een kaartje aan het loket te kopen: 50 cent voor één kaartje en e…
Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam?Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam?Wil je een dagje naar bijvoorbeeld de RAI, de Arena, of een andere locatie in Amsterdam? Pak de metro. De metro is snel,…
Knutselideeën – spelletjes makenKnutselideeën – spelletjes makenVerveel je je in de vakantie, wil je iets gezelligs met je kind(eren) doen, houdt je van knutselen en heb je even tijd?…

Een gezonde en onbezorgde vakantieEen gezonde en onbezorgde vakantieEr zijn nogal wat mensen die gespannen aan een vakantie beginnen en tijdens de vakantie geen rem meer kennen of er juist…
Cruisen met Phoenix Reisen uit DuitslandCruisen met Phoenix Reisen uit DuitslandHet Duitse Phoenix Reisen GmbH werd in 1973 door Johannes Zurnieden opgericht. Ze hielden zich eerst bezig met (korte) v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maurits90, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • http://www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-ov-chipkaart/stations-met-gesloten-poortjes.html
  • http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1613978/utrecht-centraal-dicht-voor-mensen-zonder-ovchipkaart.html
  • http://www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-ov-chipkaart/aanvragen-passagepas-station.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaart
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.