Tips en adviezen om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan

Tips en adviezen om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan Geld besparen op vakantie, manieren vinden om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan; we zijn er tegenwoordig veel mee bezig. De praktijk wijst uit dat veel mensen gebruik moeten maken van slimme trucjes en middelen om hun vakantie zo goedkoop mogelijk te houden. Vooral in toeristische steden en badplaatsen zijn de consumptieprijzen vaak extreem hoog. Zo betaal je al gauw 4 of 5 euro voor een flesje Heineken. Je spaart vaak maandenlang om een aantal dagen op je welverdiende reis te gaan. Door op zoek te gaan naar tips en adviezen om geld te besparen op zowel je reiskosten als op je verblijfskosten kun je meer grip hebben op je portemonnee tijdens je vakantie. Er zijn natuurlijk altijd manieren om geld te besparen.

Zoek een vakantiebestemming waar het levensonderhoud goedkoop is

Zoek een land waar het economisch slechter gaat dan in Nederland. Er valt enorm veel geld te besparen wanneer je producten zoals eten, drinken, cosmetica, kleding en of souvenirs kunt kopen voor relatief weinig geld. Ook producten als tabak, alcoholische dranken en parfum zijn in het buitenland vaak vele malen goedkoper. Als je ervoor kiest om artikelen mee te nemen naar Nederland moet je van tevoren wel goed nagaan hoeveel je van bepaalde producten mag invoeren. Over het algemeen worden er limieten toegekend door de overheid met betrekking tot luxe producten. Maar ook met hetgeen wat je op vakantie consumeert vallen vele euro’s te besparen. Kortom, kies voor een leuke vakantiebestemming in landen zoals onder andere Griekenland, Bulgarije, Turkije, Egypte, Tunesië of Marokko om de eerste stap te zetten richting een zo goedkoop mogelijke vakantie.

Veilingen

Je verblijf kost vaak het meeste geld. Daarmee zijn kosten verbonden zoals eten, drinken, excursies en het kopen van souvenirs. Ter indicatie: een vakantie van 21 dagen in Italië met een gezin van vijf personen kost al gauw tussen de 5000 en 7000 euro. Iedereen zal zeggen: ‘Een vakantie kun je zo duur maken als dat je zelf wilt’. Deze stelling is deels te verdedigen maar ga er maar rustig vanuit dat je minimaal vijftig euro per dag per persoon nodig hebt als je op vakantie gaat in een toeristische trekpleister.

Als je zo goedkoop mogelijk op vakantie wilt kun je ervoor kiezen om mee te doen aan een zogenaamde vakantieveiling. Vooral in de maanden april tot en met september worden op verschillende veilingsites extreem goedkope vakanties aangeboden. Vaak zijn deze gebonden aan een vooraf bepaalde aankomst- en vertrekdatum. Door mee te doen aan een veiling kunt u vaak extreem voordelig op vakantie en bespaart u veel geld op de boeking.

Tip: Lees altijd goed de bijbehorende voorwaarden door. Vaak zijn er bijkomende verplichte kosten. Denk hierbij aan kosten voor ontbijt, lunch, diner, schoonmaakkosten, borg, veilingkosten et cetera.

Plan uw vakantiedatum maar beslis op het laatste moment

Een andere manier om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan is om gebruik te maken van last-minute- en last-secondaanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus. Reisbedrijven komen vaak met last-minute-aanbiedingen waar u handig van kunt profiteren. Plan daarom alvast je vakantiedatum in maar beslis pas op basis van de last-minutedeals wat jouw vakantiebestemming wordt.

Vergelijk en experimenteer

Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Bij een complexe uitgave als een vakantie is het van essentieel belang om zeker niet op impuls een vakantie te boeken. Het geheim achter een zo goedkoop mogelijke vakantie is vergelijken. Tegenwoordig bulkt het van de vergelijkingstests op het web in het kader van vakanties. Het zal je wat tijd kosten maar door goed te vergelijken en te experimenteren kun je veel geld besparen. Zet voor jezelf verschillende opties op een rijtje. Mogelijke vakantiebestemmingen, data en je budget. Ga op basis van jouw opties zoeken en vergelijken tussen de vele reisaanbieders.

Combineer je vakantie met werk

Een zogenaamde werkvakantie klinkt niet ideaal. Maar als je op zoek bent naar manieren om zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan is het zeker een geschikte optie. In Nederland en buitenland zijn er organisaties die een werkvakantie van begin tot eind voor je regelen. Maar je kunt ook zelf een werkgever zoeken. Deze kun je benaderen via de e-mail, sociale media en of telefoon. Vaak zijn de vergoedingen minimaal maar met een beetje geluk kun je gratis op vakantie. Ook al zal je niet ‘fulltime’ vakantie kunnen vieren, er zal genoeg tijd zijn om te genieten van de heerlijke zon, bijzondere culturele uitstapjes en alle andere facetten van een geweldige vakantie. Let op, een werkvakantie zal ruim van tevoren geregeld moeten worden en is vooral geschikt voor de jongeren onder ons.

Sparen

De meest ouderwetse manier om je vakantie zo betaalbaar mogelijk te houden is sparen. Spaar elke week of maand een vast bedrag gedurende het hele jaar. Het vereist discipline en motivatie maar zodra het moment van vertrek voor de deur staat weet je waar je het voor gedaan hebt! Zorg dat je je vakantiecentjes niet tussendoor opmaakt aan nutteloze dingen. Kijk of het helpt als iemand je controleert of je spaargeld bijhoudt voor je zodat je zeker weet dat je continu blijft sparen en het niet uit kunt geven.

Wat je niet moet doen

Afgezien van tips en adviezen die gericht zijn op hetgeen wat je moet doen om geld te besparen op vakantie is het ook van belang aan te halen wat je vooral niet moet doen.
  • Zoek geen landen op zoals Noorwegen, Zweden of Denemarken. Het levensonderhoud is hier relatief duur.
  • Ontwijk de reisbureaus; je bent vaak veel goedkoper uit als je een reis boekt via internet. Iedereen kan tegenwoordig zelf heel gemakkelijk online een reis boeken, reviews en reisverhalen opzoeken en reizen vergelijken!
  • Ontwijk het hoogseizoen. Vakantieaanbieders, hotels, campings en verhuurders van appartementen of vakantievilla’s maken gebruik van het hoogseizoen door hoge prijzen te vragen voor de diensten die zij leveren.
  • Geld uitgeven aan onnodige dingen. Probeer uitgaven aan dure souvenirs, fooien etc. zoveel mogelijk te beperken.
© 2015 - 2024 Roeland123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is besmet zwemwater?Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is besmet zwemwater?In de zomer is er een verhoogde kans op blauwalg. Als gevolg hiervan kunnen er badplaatsen gesloten worden. Blauwalg ont…
De Stier van Osborne – meer dan een logoLangs de weg in Spanje kom je hem regelmatig tegen: het grote zwarte silhouet van een stier, meestal geplaatst op een he…
Roeland123 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.