Reizen met Airbnb: voor- en nadelen

Reizen met Airbnb: voor- en nadelen Homesharing heeft sterk aan populariteit gewonnen en wordt door zijn persoonlijke benadering steeds vaker als alternatief gekozen voor het traditionele, formele hotelwezen. Airbnb of Air Bed and Breakfast werd opgericht in 2008 en wordt anno 2015 wereldwijd gebruikt door mensen die graag een centje bijverdienen met hun extra ruimte en door reizigers die graag met andere mensen in contact komen tijdens een unieke reiservaring. Homesharers van over de hele wereld worden als het ware toerist in hun eigen land en creëren vriendschappen met mensen die dezelfde interesse delen. Sommige eigenaars bouwen zelfs een band op met hun gasten en houden zelfs contact na vertrek van de gast.

Wat is Airbnb

Airbnb werd opgericht in 2008 in San Francisco, Californië. In 2015 is Airbnb uitgegroeid tot een wereldwijde gemeenschap van eigenaars en reizigers waar mensen unieke accommodatiemogelijkheden kunnen ontdekken en boeken. Dit was immers nog niet mogelijk voor de oprichting van Airbnb. Hoewel het bedrijf in zijn beginjaren heel wat obstakels moest overwinnen maken ze sinds 2014 heel actief deel uit van de wereldwijde hotelindustrie. Airbnb is actief in meer dan 34.000 steden en in meer dan 190 landen. Er werden sinds de oprichting meer dan 17 miljoen boekingen geregistreerd via de website en de mobiele app.

Airbnb geeft eigenaars van een bepaalde ruimte de mogelijkheid om extra inkomsten te generen door deze te verhuren en geeft reizigers die boeken bij Airbnb een unieke reiservaring met een zeer persoonlijke benadering. Daarnaast biedt Airbnb nood-accommodatie en onderdak aan duizenden slachtoffers van natuurrampen bijvoorbeeld bij de intrede van Orkaan Sandy in 2012 aan de Oostkust van de Verenigde Staten waarbij duizenden mensen zonder verblijfplaats kwamen te zitten.

In 2014 bevatte Airbnb wereldwijd reeds meer dan 800.000 advertenties variërend van appartementen in grote steden tot kastelen en villa’s op het platteland. Door het berichtensysteem kunnen zowel eigenaars als reizigers in contact komen met andere gelijkgestemden die ze anders nooit zouden hebben ontmoet om op die manier de gemeenschap te versterken en mensen verbinden met mensen in plaats van bedrijven.

Hoe werkt het?

Verhuren en reizen met Airbnb is heel eenvoudig en zorgeloos. Voor de reiziger volstaat het om een profiel aan te maken op de website waarna je meteen op onderzoek kan gaan naar je favoriete locatie.

Voor mensen die eerder geïnteresseerd zijn in de functie als gastheer volstaat eveneens een eenvoudige registratie op de website van Airbnb. Daarna kan je meteen de beschikbare ruimte online plaatsen samen met de huurprijs, borg en reinigingskosten. Daarna is het enkel wachten op de eerste bezoeker.

Airbnb biedt een handleiding aan adverteerders om de verhuurbare ruimte zo goed mogelijk voor te bereiden op de aankomst van de gasten, net zoals de beschikbare overvloed aan informatie voor de reizigers bij de zoektocht naar de perfect gastheer. Alle profielen van zowel bezoekers als eigenaars worden, net zoals de betalingstransacties, gecontroleerd door Airbnb medewerkers, welke vierentwintig op zeven online ondersteuning bieden.

Voordelen van reizen met Airbnb

 • Mogelijkheid om accommodatie en mensen te vinden die overeenkomen met je eigen persoonlijkheid om zo de reiservaring uniek te maken voor zowel reiziger als gastheer.
 • Reizen via Airbnb is doorgaans goedkoper dan traditionele hotels. Ook voor de eigenaar van de ruimte is het een perfecte manier om een centje bij te verdienen.
 • Geverifieerde accounts, 24/7 klantenservice en de berichtenservice zorgen ervoor dat beide partijen zorgeloos kunnen adverteren en boeken.
 • Airbnb helpt gemeenschappen over de hele wereld, heeft aandacht voor de bescherming van het milieu en verstrekt hulp in tijden van nood.

Nadelen van reizen met Airbnb

 • Beperkte beschikbaarheid in bepaalde gebieden en op bepaalde momenten afhankelijk van de behoefte van de reiziger.
 • Virtueel lijkt het goed te klikken met de gastheer maar dit is geen garantie dat dit ook effectief het geval zal zijn tijdens het verblijf.
 • Advertenties kunnen misleidend zijn, beoordelingen kunnen worden bevooroordeeld en in tegenstelling tot traditionele hotels ben je nooit zeker waar je terechtkomt.
 • Hoewel Airbnb heel populair is bij zakenreizigers, koppels en singles is het voor grotere gezinnen veel moeilijker om een geschikte locatie te vinden.

Misterbnb voor homo’s

Naast Airbnb ontstond in 2013 de site Misterbnb. Misterbnb is specifiek gericht op het homopubliek en werd opgericht door de Fransman Matthieu Jost en zijn echtgenoot naar aanleiding van de homofobe ervaring waarmee ze te maken kregen toen ze via Airbnb een vakantie naar Barcelona boekten. De gastvrouw van de accommodatie was niet erg gebrand op de aanwezigheid van het homokoppel in haar eigen woning. Misterbnb is actief in 65 landen en sinds 2015 zijn er ook accommodatiemogelijkheden beschikbaar in Nederland en België.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook m…
Woning verhuren via Airbnb: voorwaardenWoning verhuren via Airbnb: voorwaardenSteeds meer particulieren verhuren hun kamer of woning via het populaire Airbnb. Een lucratieve business, de extra inkom…
Kamer huren en verhuren via AirbnbKamer huren en verhuren via AirbnbVoor wie extra geld wil verdienen is het verhuren van een kamer via de verhuursite Airbnb een uitstekende optie. Ook wie…

Solo reizen of alleen reizen: een populaire vakantietrendSolo reizen of alleen reizen: een populaire vakantietrendAlleen reizen of solo reizen is hip en trendy. Er was een tijd dat alleen op reis gaan een zielig imago had. Gelukkig is…
Top vakantiebestemmingen voor moslimsTop vakantiebestemmingen voor moslimsUit onderzoek van het Amerikaanse Dinar Standard is gebleken dat in 2025 waarschijnlijk één derde van de wereldbevolking…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Josh Sorenson, Pexels
 • https://www.misterbnb.com/
 • www.airbnb.be
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 03-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.