Wat is de beste plek in een vliegtuig?

Wat is de beste plek in een vliegtuig? Wat de beste plek is, hangt af van je wensen. Bij iedere voorkeur hoort een andere plek. Zo zijn sommige plekken beter geschikt om lekker te slapen, terwijl je op andere plekken weer beter zicht naar buiten hebt. Als je gaat vliegen, is het verstandig om vooraf te bedenken waar jouw plekje aan moet voldoen. Weet je wat je belangrijk vindt? Dan kan je eenvoudig de stoel uitkiezen die voor jou het beste is.

Uitzicht

Wil je genieten van het uitzicht? Let er dan op dan je geen stoel boekt direct naast een vleugel. Ook de plekken vlak achter de vleugel kan je dan beter mijden, omdat je dan niet goed schuin naar beneden kan kijken. Hiernaast kan de reisbestemming ook een rol spelen. Als je ('s ochtends) richting het zuiden vliegt, kan je beter een stoel aan de rechterkant van het vliegtuig kiezen om te voorkomen dat je constant tegen de zon in moet kijken. Tenslotte zijn er soms ook enkele stoelen in het vliegtuig waarbij het raampje niet direct naast de stoel te vinden is. Hierdoor wordt het naar buiten kijken iets lastiger. Op de website www.seatguru.com kan je precies zien om welke stoelen het gaat. Als uitzicht belangrijk voor je is, kies dan geen stoel bij de nooduitgang. Hoewel je daar vaak wat ruimer zit, is er niet altijd een raampje aanwezig om naar buiten te kijken.

Vrijheid

Ga je tijdens een lage vlucht vaak naar het toilet of wil je regelmatig even je benen strekken? Dan is een plaats aan het raam niet handig, omdat je constant je medepassagiers moet storen. In dat geval kan je beter kiezen voor een plaats aan het gangpad. Als je samen reist en veel vrijheid en privacy wil, kies dan voor stoelen achterin het vliegtuig. Doordat het vliegtuig achterin smaller is dan de rest van het vliegtuig, is de kans groot dat daar twee stoelen naast elkaar staan in plaats van drie. Op die manier zit je lekker met zín tweetjes zonder een andere passagier erbij. Vermijd wel de laatste rij, omdat de rugleuningen daar vaak minder ver naar achter kunnen. Als je tijdens de reis een dutje wil doen, is de laatste rij daarom minder aantrekkelijk.

Slapen

Ga je een lange vlucht tegemoet en wil je lekker kunnen slapen? Dan is extra beenruimte uiteraard een must. Om te beginnen, zou je een iets hogere klasse kunnen overwegen. Bij veel vliegtuigmaatschappijen kan je namelijk voor een relatief klein bedrag wat extra beenruimte krijgen. Je krijgt dan een stoel toegewezen in een ander deel van het vliegtuig waar de stoelen iets verder uit elkaar staan. Gemiddeld krijg je zoín 10 centimeter meer beenruimte dan in de economy class. Hiernaast zijn er in de economy class ook een paar stoelen die standaard wat meer beenruimte geven. Dit zijn vaak de stoelen naast de nooduitgangen. Vermijd in ieder geval de achterste stoelen in een vliegtuig. De rugleuningen van deze stoelen zijn niet of minder goed verstelbaar waardoor je de hele reis rechtop zal moeten zitten. Dit geldt overigens ook voor de stoelen direct voor een nooduitgang. Een plek aan een gangpad kan op zich ook een goede slaapplek zijn doordat je je benen kan strekken in het gangpad. Als een plek aan een gangpad je voorkeur heeft, kies dan een plek in het midden van het voorste en achterste toilet. Op die manier heb je het minste last van passagiers die naar het toilet willen (en vervolgens over jouw benen struikelen). Stoelen in de buurt van de voorste rijen kan je overigens ook beter mijden. Soms is de 'muur' voor deze rijen voorzien van een soort opklaptafeltjes waarop babyís verschoond kunnen worden. Huilende babyís zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust, dus zorg dat je daar niet in de buurt zit.

Tip:
Reis je met zín tweeën? En is er een rij van drie stoelen naast het raam? Boek dan één stoel aan het raam en één stoel aan het gangpad, zodat de middelste plaats dus vrij is. De plek in het midden is voor andere passagiers niet zo aantrekkelijk. Veel mensen willen immers of aan het raam zitten, of aan een gangpad. De kans is dus groot dat de middelste stoel vrij blijft. Op die manier heb je met zín tweeën drie stoelen beschikbaar, zodat je lekker languit kan slapen. Als de middelste stoel toch door iemand geboekt wordt, kan je altijd vragen of hij/zij wil ruilen voor een plek aan het raam of gangpad.

Veiligheid

Hoewel vliegen extreem veilig is, zijn sommige mensen toch een beetje bang. Als veiligheid erg belangrijk voor je is, kies dan in ieder geval een betrouwbare vliegtuigmaatschappij. Eigenlijk zijn alle vliegtuigen die opstijgen vanuit Europa veilig. Er wordt scherp gelet op alle vliegtuigen die vanuit Europa vertrekken. Indien er iets niet in orde is, zal het vliegtuig niet mogen vertrekken. Een overzicht van de meest (en minst) betrouwbare vliegtuigmaatschappijen kan je vinden bij www.jacdec.de. Er bestaat ook een zwarte lijst van vliegtuigmaatschappijen die niet welkom zijn in het Europese luchtruim. Ook in het buitenland kan je deze maatschappijen maar beter niet kiezen. Deze zwarte lijst is te vinden bij: ec.europa.eu. De meest veilige plek in het vliegtuig is over het algemeen achterin de cabine. De beste plek is dan bij de nooduitgang of daarbij in de buurt. Ook zijn plekken aan het gangpad gemiddeld veiliger dan de plekken aan het raam.

Kinderen

Reis je met kinderen? Zorg dan in ieder geval dat je de stoelen snel reserveert, zodat jullie allemaal bij elkaar kunnen zitten. Met jonge kinderen is een plek met iets meer bewegingsvrijheid prettig. Stoelen op de voorste rij geven vaak iets meer ruimte. Ook ben je dan in de buurt van de toiletten, zodat je niet constant met de kinderen door het vliegtuig hoeft te wandelen. De stoelen bij de nooduitgangen geven vaak ook meer ruimte, maar daar mogen vaak weer geen kinderen zitten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste stoel in het vliegtuig kiezenDe beste stoel in het vliegtuig kiezenDe beste stoel in een vliegtuig kiezen is makkelijker dan je denkt als je er maar de juiste informatie bij betrekt. Tege…
Hoe overleef ik een vliegtuigcrash?Hoe overleef ik een vliegtuigcrash?Vliegen is één van de veiligste vormen van transport en toch is een groot gedeelte van de 3 miljoen luchtreizigers per d…
Vliegen: business class, first class of economy classVliegen: business class, first class of economy classDe meeste mensen vliegen altijd economy class als ze met een vliegtuig reizen. In de meeste gevallen is dat gewoon omdat…
Vliegen functioneel en handig of een dramaVliegen functioneel en handig of een dramaVoor de een is vliegen uiterst functioneel en voor de ander is het een drama. Is het niet het vliegen zelf dan is het de…
Tips voor reizen in MexicoMexico is een prachtig vakantieland. Er is echter wel een groot gevaar: misschien wil je hier nooit meer weg. het weer i…
Bronnen en referenties
  • http://www.seatguru.com, bezocht op 09-05-2015
  • http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_nl.htm, bezocht op 09-05-2015
  • http://www.jacdec.de, bezocht op 09-05-2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/29/waar-moet-je-zitten-om-een-vliegtuigcrash-te-overleven, bezocht op 09-05-2015
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.