Wat komt er kijken bij het plannen van een verre reis?

Wat komt er kijken bij het plannen van een verre reis? Het plannen van een verre reis is spannend en tegelijkertijd een geweldig avontuur. Waar velen zich echter op verkijken is wat er allemaal komt kijken bij het plannen van een verre reis. Het liefst zouden velen zonder plannen en regelwerk hun biezen pakken en gaan, maar er zijn helaas veel zaken waarmee van tevoren rekening gehouden moet worden. In dit artikel de belangrijkste punten op een rijtje zodat je zeker bent van een veilige reis met zo min mogelijk vervelende verrassingen!

Vliegtickets boeken

Het eerste waar aan gedacht wordt bij het maken van een verre reis is uiteraard het boeken van de vliegtickets. Je kunt vergelijkingssites zoals Cheaptickets, Skyscanner en World Ticket Center gebruiken om de goedkoopste tickets te vinden. Ook Google flights geeft een goed overzicht van de vluchten die beschikbaar zijn en de prijzen. Indien je een verre reis maakt naar meerdere landen kun je een combinatieticket boeken. Dit is een ticket op maat gemaakt door een ticketaanbieder. De bekendste aanbieders van deze combinatietickets zijn Kilroy en World Ticket Center. Het voordeel van op deze manier je ticket boeken is dat de aanbieder voor jou rekening houdt met voorwaarden van vluchtmaatschappijen, zoals de bagagevoorschriften, en dat je niet zelf bij verschillende maatschappijen hoeft te boeken en te betalen met bijvoorbeeld een creditcard, maar dat je het bedrag in één keer kunt voldoen. Bovendien is het vaak goedkoper om op deze manier een wereldticket te boeken, omdat de maatschappijen kortingsafspraken kunnen hebben met de diverse luchtvaartmaatschappijen.

Paspoort

Een bekend fenomeen, het paspoort. Indien je buiten Europa gaat reizen is een paspoort verplicht. Een paspoort kun je bij jouw gemeente aanvragen en de prijs varieert per gemeente, maar ligt ongeveer rond de 50 euro. Let op dat het een aantal werkdagen kan duren voor jij het paspoort kan ophalen, en dat je dus op tijd een paspoort aanvraagt als je er nog geen hebt. Daarnaast kunnen sommige landen de eis hebben dat het paspoort nog zes maanden geldig moet zijn na aankomst in dat land. Ook kan het zijn dat het land eist dat er nog minstens twee lege pagina's in het paspoort zijn voor stempels. Controleer dus altijd even de specifieke eisen van het land dat je bezoekt.

Visa aanvragen

Indien de tickets geboekt zijn is het belangrijk om visa's te regelen. Wat de regels zijn voor visa's hangt af van het land dat je bezoekt. Deze voorwaarden kun je vinden op de website van de ambassade. In veel gevallen moeten er formulieren in orde worden gemaakt of moet je zelfs vingerafdrukken en dergelijke laten maken. Bij andere landen (zoals bijvoorbeeld Australië), kun je gewoon online een elektronisch visa aanmaken en deze koppelen aan je paspoort of ter plekke op het vliegveld een visa regelen (Indonesië). Soms moet je dan later nog terug om je te melden om een kantoor indien je langer wilt blijven dan het standaard toeristenvisum.

Vaccinaties

Indien je naar risicolanden gaat is het vaak belangrijk om je te laten inenten, om zo te voorkomen dat je ernstige ziektes oploopt waar ons lichaam niet aan gewend is. Welke vaccinaties worden aangeraden voor een bepaald land vind je online. Het beste is om een afspraak te maken bij een erkende vaccinatieaanbieder, zoals Meditel, Thuisvaccinatie of Traveldoctors. De specialist kan dan informeren over de aangeraden vaccinaties en dit direct in orde maken. Vaccinaties worden in sommige gevallen door de verzekering vergoed, controleer dit bij je verzekeringsmaatschappij. Daarnaast geldt opnieuw dat het van belang is de afspraak een tijd van tevoren te maken, aangezien sommige vaccinaties pas werken als ze drie weken van te voren gedaan zijn. Daarnaast is er een strenge regelgeving met betrekking tot gele koorts. Bij veel landen is deze inenting verplicht aangezien iemand uit een risicoland vliegt, ook als er daar slechts een tussenlanding is gemaakt. Controleer dit dus ook van te voren goed!

Overige belangrijke zaken

Het regelen van een verre reis brengt dus veel met zich mee. Andere zaken waarop je moet letten is dat je een goede extra reisverzekering hebt, beschikt over een goed muskietennet en anti-muggenmiddel met Deet, een wereldstekker, informatieve reisgidsen, een (prepaid) creditcard voor buitenlandbetalingen, een simlockvrije telefoon (zodat er een lokale simkaart in kan, dit bespaart vaak veel dure telefoonkosten ter plekke) en tot slot dat je goed een budget voor jezelf hebt bepaald. Een dagbudget per land kun je vinden op de site van studenten reisorganisatie Joho. Ga dus goed voorbereid op reis!
© 2014 - 2024 Leningexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budgettips voor een verre reisBudgettips voor een verre reisReizen is duur. Naast kosten voor vliegtickets en verblijf moet je ook rekening houden met de kosten van dagelijks leven…
Financiëren van een verre reisFinanciëren van een verre reisDe grootste factor die mensen weerhoudt van het maken van een verre reis, zijn de kosten. Een verre reis is namelijk beh…
Vakantiebeurzen: van kamperen tot verre reizenVakantiebeurzen: van kamperen tot verre reizenOnline 'gaan' is een van de populairste manieren waarop we inspiratie en informatie verzamelen over onze volgende vakant…

7 vragen aan een stewardess7 vragen aan een stewardessZodra je op Schiphol loopt zie je verzorgde stewardessen in blauw en groen lopen. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het…
Van der Valk hotels, vakanties en toursVan der Valk hotels, vakanties en toursVan der Valk is het grootste horecaconcern van heel Nederland met zijn vele restaurants en hotels. Het concern bestaat i…
Bronnen en referenties
  • http://www.skyscanner.nl/
  • http://www.cheaptickets.nl/
  • http://www.worldticketcenter.nl/?gclid=CJPK6oKLu8ICFUT3wgodkyQAhw
  • http://www.wereldreis.nl/
Leningexpert (28 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.