Comfortabel vliegen

Een vliegreis kan oncomfortabel zijn. Weinig ruimte, luidruchtige medepassagiers, knellende kleding, het warm of koud hebben... zomaar een greep uit de ongemakken die je kunt ervaren tijdens een vliegreis. Ook de droge lucht en lagere luchtdruk kunnen vervelend zijn. Een vlucht zal je moeten uitzitten, maar er zijn manieren om het wat aangenamer te laten verlopen. Met het juiste eten/drinken, wat slaap, een beetje vermaak e.d. wordt de vliegreis prettiger.

Businessclass

Een ticket voor de businessclass kopen is een stuk duurder dan een economyclass ticket. Niet iedereen kan zich deze kosten veroorloven of heeft het er voor over. Om de kosten lager te houden kun je een economyclass ticket kopen, welke je (soms met een beetje geluk) kan upgraden naar een ticket in de businessclass.
Vlieg je bijvoorbeeld met KLM dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een upgrade:
  • Soms worden er veilingen gehouden onder economyclass reizigers. Zij kunnen bieden op een upgrade naar de businessclass. Degene met het hoogste bod wint het businessclass ticket. Als de vlucht die je neemt zo'n veiling aanbiedt, ontvang je per mail een uitnodiging om hier aan mee te doen.
  • Ook kun je je Flying Blue Miles gebruiken om je ticket te upgraden. Deze miles spaar je door te vliegen met KLM of door gebruik te maken van een dienst van een samenwerkingspartner. Bijvoorbeeld hotels of een bedrijf dat auto's verhuurt.
  • Tijdens het inchecken (aan de balie of online) is het soms mogelijk om tegen een lager tarief je economyclass ticket om te zetten in een businessclass ticket.

Veel drinken, maar wees zuinig met alcohol

Veel drinken is belangrijk en dat geldt nog extra in het vliegtuig, omdat de lucht in de cabine droog is. De droge lucht is het gevolg van de buitenlucht die op 10 km hoogte ongeveer -50 graden is. Zulke koude lucht kan weinig vocht opnemen en is dus droger.
Je mag slechts met kleine hoeveelheden water door de douane, maar daarna zijn er flesjes water te koop. Je moet misschien wat vaker naar de wc als je veel drinkt maar dat geeft weer een welkome korte wandeling.
Alcohol drinken is minder verstandig. Het kan mensen met vliegangst soms helpen om een beetje te ontspannen maar er zijn ook twee belangrijke nadelen:
  • Alcohol heeft een vocht onttrekkend effect. Terwijl je vocht nu juist zo hard nodig hebt vanwege de droge lucht in het vliegtuig.
  • Op de grote hoogte waarop het vliegtuig zich bevindt is de luchtdruk lager. Een lagere bloeddruk heeft als effect dat de alcohol veel harder aankomt, omdat bij een lagere luchtdruk stoffen (zoals alcohol) sneller verdampen. De opname van de alcohol gaat dus sneller. De druk in de cabine wordt hoog gehouden, maar niet zo hoog als dat wij dit op de grond gewend zijn. Het komt ongeveer overeen met de luchtdruk op 2400 meter hoogte.

Eten

Over vliegtuigmaaltijden wordt wel eens gezegd dat ze niet lekker zijn. Alleen... op de grond zou je de maaltijd waarschijnlijk met smaak opeten. De lagere luchtdruk in het vliegtuig heeft een negatief effect op onze smaakpapillen. Deze raken verdoofd. Het effect is vergelijkbaar met een flinke verkoudheid. Omdat de lucht in de cabine droog is, neemt ook het reukvermogen af. En dat komt de smaakbeleving niet ten goede.
Verwacht je om die reden weinig van de vliegtuigmaaltijd te eten, vergeet dan niet om vooraf op de grond voldoende (niet teveel/te zwaar) te eten.

Wat draag je?

Loszittende kleding

Draag kleding die een beetje los zit. Voor sommige mensen kan dit een drempel zijn, omdat deze losse kleding vaak niet het leukst staat. Tegenwoordig is er een groot aanbod in speciale reiskleding. Dat zit lekker en staat leuk.

Niet te warm, niet te koud

Wanneer je in de zomer vliegt, ben je misschien geneigd om met je zomeroutfit in te stappen. Maar zelfs met hoge temperaturen op de grond, kan het vrij koud worden in het vliegtuig. Draag een aantal lagen kleding. Bijvoorbeeld een t-shirt met korte mouwen en een vest erover heen. Zo hoef je het niet te warm of te koud te hebben.

Vlieg je in de winter, onderschat de kou in het vliegtuig dan niet. Warme sokken en een dikke trui zijn aan te raden.

Een plek bij de nooduitgang (waar veel mensen graag zitten i.v.m. meer beenruimte en een veiliger gevoel) is, door tocht, kouder dan andere plekken

Compressie sokken

Heb je veel last van opgezwollen voeten dan kun je compressiesokken dragen. De opgezette voeten die je in het vliegtuig krijgt, zijn namelijk vaak het gevolg van een slechte doorbloeding. Compressiesokken verbeteren de doorbloeding.

Slapen in het vliegtuig

Als je het geluk hebt om goed te kunnen slapen in het vliegtuig, heeft dat twee grote voordelen: je vlucht lijkt sneller voorbij te gaan én je komt meer uitgerust op de plek van bestemming aan. Slapen in het vliegtuig is niet makkelijk, maar er zijn een paar tips die kunnen helpen:
  • Gebruik een slaapmasker. Zo heb je geen last van het licht.
  • Om minder last te hebben van het geluid kun je oordoppen dragen.
  • Je kunt een nekkussen meenemen. En sommige mensen nemen hun eigen (kleine) hoofdkussen mee.

Vermaak

Hoe je je vermaakt op een (lange) vlucht is heel persoonlijk. Bij lange vluchten is er vaak een inflight entertainment systeem met onder andere muziek, films en series. Dingen die je, los van dit systeem zou kunnen doen:
  • een boek of tijdschriften lezen
  • puzzelen
  • de taal leren van het land waar je naar toe gaat
  • reisgidsen doornemen
  • muziek luisteren op bijvoorbeeld je iPod
  • (internationale) contacten leggen met je medereizigers
  • mooie luchtfoto's proberen te maken
  • Alvast je eerste reisblog schrijven

Oorpijn en droge ogen

Als het vliegtuig opstijgt of daalt verandert de luchtdruk in het vliegtuig snel. Dit kan oorpijn tot gevolg hebben. Enkele manieren om pijn te voorkomen of te verminderen:
  • op kauwgom te kauwen
  • slikken
  • gapen
  • Je neus dichtknijpen en zachtjes blazen. Bij te hard blazen kan het trommelvlies scheuren!
  • Plastic bekertjes op je oren houden.
  • Voor het opstijgen en dalen neusspray gebruiken (dit mag je alleen meenemen in een verpakking van 100 ml.)

Er zijn ook oordoppen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de druk op het oor meer geleidelijk laat verlopen.

Als je contactlenzen draagt, kun je deze het beste uitdoen als je gaat vliegen. De droge lucht in het vliegtuig kan ervoor zorgen dat je ogen gaan irriteren bij het dragen van lenzen.
© 2014 - 2024 Survivallaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bereid je je goed voor op een vliegreis?Hoe bereid je je goed voor op een vliegreis?Wanneer je een vliegreis gaat maken is het een leuk vooruitzicht om op je bestemming aan te komen. Maar de reis is vaak…
Tips vliegreisVliegen is een betrouwbare manier van reizen. In het verkeer gebeuren meer ongelukken dan in het luchtverkeer, ondanks h…
Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Hoe kun je je peuter goed op een vliegreis voorbereiden? Door met hem of haar het boek "Pien en Patrick gaan vliegen" te…

Besparen op een dagje uitBesparen op een dagje uitAf en toe een dagje weg, heerlijk is dat. Even weg van alles en een leuke tijd hebben. Toch kan een leuk dagje uit een b…
Zelf een vakantie of reis boeken via internetZelf een vakantie of reis boeken via internetWie op een makkelijke manier een reis wil boeken of een vakantieappartement wil huren gaat natuurlijk naar een reisburea…
Bronnen en referenties
  • http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/on_board/Your_seat_on_board/world_business_class.htm#p3, bezocht op 26 juli 2014
  • http://www.gezondheidsnet.nl/gezond-op-vakantie/fit-uit-het-vliegtuig, bezocht op 28 juli 2014
  • http://www.reisartikelen.nl/i35-prettig-vliegen.html, bezocht op 28 juli 2014
  • http://www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=4214, bezocht op 28 juli 2014
  • http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-drugs/alcohol/alcohol-gebruik/word-je-sneller-dronken-als-je-drinkt-via-een-rietje/, bezocht op 28 juli 2014
  • http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/302477/waarom-een-vliegtuigmaaltijd-niet-lekker-is-en-hoe-lufthansa-dat-oplost.html, bezocht op 28 juli 2014
  • http://www.elsevier.nl/Algemeen/nieuws/2010/5/Lekker-gesport-Biertje-ELSEVIER265853W/, bezocht op 28 juli 2014
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1237823/2008/03/31/Welke-lucht-adem-je-in-een-vliegtuig-in.dhtml
  • http://www.vanlinschotenspecialisten.nl/In-beeld/vraag-en-antwoord.php?id=14, bezocht op 31 juli 2014
  • http://www.sante.nl/gezondheid/lijstjes-en-tips/2687/oorpijn-in-het-vliegtuig#, bezocht op 31 juli 2014
  • https://www.airsain.nl/docuhand.cfm?doc_nr=28&tt=Droge+lucht+en+relatieve+vochtigheid&user_mkeus=n, bezocht op 31 juli 2014
  • http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Bagage/RegelsHandbagage.htm, bezocht op 31 juli 2014
  • http://www.euclaim.nl/blog/wat-is-de-beste-zitplaats-aan-boord-van-een-vliegtuig, bezocht op 10 augustus 2014
Survivallaar (14 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.