Vakantieproblemen voorkomen
Echt honderd procent uitsluiten kan natuurlijk niet, maar de vakantie en alles er omheen reserveren met een kritische blik is geen overbodige luxe. We weten het en nemen met enige regelmaat toch alles wat we horen of lezen voor zoete koek en/of geloven dat het ons niet zal overkomen. Aangezien het gevolg deels of geheel verpeste vakanties betreft, licht dat toch iets genuanceerder. Iets meer op voorhand verdiepen en vastleggen, kan je een heel eind op weg helpen.
Is het echt wat het is?
Veel mensen hebben het meegemaakt, je denkt een perfecte vakantie voor een leuk bedrag te hebben geboekt (steeds vaker via internet, want dat scheelt weer geld) en op de bestemming kom je er achter dat het foto’s van 10 jaar geleden zijn of dat de foto’s behoorlijk bewerkt zijn.
Niet dat zoiets te constateren meteen zal leiden tot een vervelende vakantie, maar het eerste plaatje bevestigt al niet wat je in je hoofd hebt en dat is meestal de eerste domper. Als alle voorzieningen verder wel aanwezig en actief zijn, kan het allemaal nog wel meevallen. Immers, een leuke vakantie moet je er zelf van maken. Anders wordt het als bijvoorbeeld de hygiëne regels overschreden worden, want dat is zo’n basisbehoefte dat het een vakantie kan vergallen.
Klagen
Soms komt je met klagen bij de organisator nog wel een stukje verder. Echter, behalve dat dit weer gedoe is tijdens de vakantie, kan het ook zomaar zo zijn dat je rechtstreeks bij een (relatief onbekende) partij via internet boekt en dan moet je eerst achterhalen, wie daar achter zit én diezelfde partij zien te bereiken.
Beslagen ten ijs komen
Die prettige garantie dat je vakantieadres ook daadwerkelijk is, wat men schrijft en laat zien op internet of in de bladen, kan niemand je geven. Met uitzondering van eerdere vakanties op hetzelfde adres doorgebracht of een goede bekende die er geweest is. Die mond-tot-mond reclame geeft uiteindelijk de meeste zekerheid. Maar ja, hoe vaak is dat?
Wat kan je zoal doen om iets zekerder van je vakantieadres te zijn?
- Als de beschrijving versus de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak het geval. In het hoogseizoen geeft niemand een accommodatie weg tegen een spotprijsje, zeker niet als het binnen een gewilde doelgroep valt.
- Als je bepaald hebt waar je naar toe wil, verzamel er dan wat informatie over. Kijk op internet naar foto’s van vakantiegangers, lees op fora informatie over de omgeving, de accommodatie en/of eventuele klagers die er hun gal spuwen of je proberen te waarschuwen. Zijn er bekende van je geweest, raadpleeg hen dan ook.
- Voordat je boekt, kijk bij wie je boekt. Is het een partij met de bekende reisleiders aldaar, geeft dat iets meer zekerheid dat als er iets is, iemand je te hulp kan schieten, dan een onbekende partij die alleen op internet bestaat.
- Kijk bij de partij waar je gaat boeken wat de algemene voorwaarden zijn, staan er bijvoorbeeld gekke dingen in en check of ze aangesloten zijn bij de grote reisorganisaties. Zo kan je ook achterhalen dat als een accommodatie niet voldoet, men voor vervangende ruimte moet zorgen op minimaal het zelfde niveau.
Heb ik al mijn spullen nog?
Tja, en diefstal kennen ze in alle landen. Je hoeft de potentiële dieven niet uit te nodigen en zorg dat spullen van waarde bijvoorbeeld niet te eenvoudig uit een rugzakje of tasje te halen zijn. Hang een handtas nooit aan de rugleuning etc. Ook met de beste bescherming kan het je overkomen. Dan weet je ook of je bij een reisverzekeraar aan kunt kloppen, als je al een reisverzekering hebt uiteraard. Heb je een reisverzekering dan weet van het moment van afsluiten, wat de verzekering uit zal keren en wat niet. Zorg op voorhand dat je jezelf deze vragen stelt en niet op het moment dat er wat gestolen is.
Ga je vaker over de grens, bekijk dan in hoeverre een doorlopende reisverzekering voor je werkt. Ofwel is het goedkoper dan losse reisverzekeringen per keer af te sluiten. Dan neem je eenmalig alles door en hoef je je voor geen enkel tripje meer zorgen te maken.
Bron: Agnali, Pixabay Altijd geld
Het is goed je geld te verdelen (teveel cash is niet handig, zie dat nog maar eerst terug te krijgen) of als je meerdere pinpassen hebt, deze niet bij elkaar te houden. Als je portemonnee gestolen wordt, heb je toch nog iets om op terug te vallen. Zeker voor het eerste moment erg handig.
Verder geldt dat het zinvol is om de verschillende alarmnummers apart van je geld en passen te bewaren. Snel je rekening te laten blokkeren bij de bank en/of creditcardmaatschappij en uiteraard aangifte doen bij de politie. Misschien staat je hoofd er niet naar, maar voorkomt erger.
Bellen
De mobiele telefoon is uiteraard niet meer weg te denken en reuze handig, maar wel slim vooraf je bundel vast te leggen voor het buitenland. Signaal als je over bedrag komt of gewoon maximum instellen. Dit voorkomt torenhoge rekeningen op de deurmat als je weer thuis bent.
Verder is het handig om het nummer van de provider bij je te hebben. Je mobiele telefoon die minimaal een code moet hebben om deze te gebruiken, kan – als je snel belt om te laten blokkeren – ook hoge rekeningen achteraf voorkomen.
Tot slot
Het zijn de bekende zaken waar je aan moet denken, maar gezien de vele problemen achteraf wordt het toch nogal eens over het hoofd gezien of we denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Noteer nummers van apparaten, want bij diefstal wordt daar nogal eens naar gevraagd. Denk hierbij aan dure zonnebrillen, foto- en filmcamera’s en mobiele dvd-spelers (voor bijv. in de auto). Kleine moeite voorkomt een hoop ergernis en desillusie achteraf. Die kater kan je jezelf besparen.