Tjipetir het mysterie van de tegels op het strand

Tjipetir het mysterie van de tegels op het strand Op verschillende Waddeneilanden spelen regelmatig hard rubberen tegels aan waar de naam Tjipetir in is gedrukt. Een Engelsman probeert het mysterie van Tjipetir te ontrafelen, het mysterie dat tot Vlieland, Terschelling en Ameland reikt, in Indonesië begint en in Het Kanaal een tussenstop maakt. Een mysterie ontrafelt zich op de stranden langs de Noordzeekust en het gebied strekt zich langzaam uit. De Tjipetir tegels worden al in Zweden langs de kust aangetroffen. Tjipetir is niet alleen een mooi woord, het verhaal erachter is ook mooi en interessant.

Mysteries op het strand


Tjipetir tegels op Kanaaleilanden

Begin februari 2013 spoelen er op de Waddeneilanden hard rubberen naambordjes met daarin Tjipetir geperst. Een mysterieuze naam op mysterieuze tegels. In de zomer van 2012 spoelen soortgelijke tegels aan op de Zuid-Engelse kust van Cornwall. Ook op de Kanaaleilanden worden de dingen gevonden. De tegels zijn licht en drijven op de golven en hebben een maat van 29 bij 31,5 centimeter en 2,5 cm. dik. In oktober 2012 spoelen er op de kust van Cornwall ook blokken rubber aan. In de blokken staat de naam Senawang geperst. Senawang Rubber blijkt een rubberbedrijf te zijn, dat ondermeer aan het begin van de twintigste eeuw via Singapore verhandelde.
Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft een grote collectie foto's van de guttaperchaplantages en -fabrieken.

Bron: Jan WijnbergBron: Jan Wijnberg

Gutta-percha van Java

Tjipetir blijkt een dorp op het Indonesische eiland Java te zijn. Het ligt ten zuiden van Bandung. In de Nederlandse koloniale tijd stond daar een gutta-percha plantage. De bomen geven een harde, rubberachtige sap dat gewonnen werd en dat gutta-percha wordt genoemd. Het gutta-percha werd ondermeer gebruikt voor:
 • golfballen;
 • elektrische isolatie;
 • tandvulmiddel bij zenuwkanaalbehandeling.

Mysterie uit Bandung

De herkomst en de bijzondere naam op de tegels voeden het mysterie. Een Engelsman roept een twitteraccount in het leven om er meer over te weten te komen. Het account heet Tjipetir Mystery en is te volgen via @tjipetir. Ook is er een Facebookpagina die blij is met elke vondst waar dan ook op het strand. Een eerste vondst wordt gemeld in 2011. Een jutter vindt er een op het strand bij Kamperduin in Zeeland.
Daarna spoelen regelmatig de tegels aan op verschillende stranden, in 2012 en 2013 op:
 • Vlieland;
 • Terschelling;
 • Ameland;
 • Kamperduin;
 • Jersey;
 • Noord-Cornwall;
 • Bretagne.

Noordwijk

Op 23 oktober 2014 spoelt er een tegel aan op het Noordwijker strand. Nooit eerder kwam daar en rubber tegel op het strand aan, voor zover bekend.

Wrak in Het Kanaal

De Gutta-perchaplaten zijn waarschijnlijk uit een wrak dat op de bodem van Het Kanaal ligt. Bergingswerkzaamheden maken duidelijk dat het een wrak is van een schip dat vermoedelijk in de Eerste Wereldoorlog is gezonken. Het ligt in de Western Approaches van Het Kanaal. Tijdens de bergingswerkzaamheden in de zomer van 2012 zijn enkele gutta-percha platen in zee gespoeld en weggedreven. Zo successievelijk spoelen die aan, eerst in Cornwall en Bretagne en later ook op de Waddeneilanden.

Wrakkenmuseum en Goodyear

Het Wrakkenmuseum Terschelling heeft informatie over het wrak. Bergingsvaartuig Good Hoop van Terschelling stuitte in 2012 op het vrachtschip, waarin ondermeer koperdraad en machine- en auto-onderdelen zaten. Ook werd er een rubberen handschoen gevonden die gemaakt was door de Miller Rubber Company uit Akron in Ohio. De Amerikaanse stad wordt ook wel de Rubber Capital of the World genoemd. Er staan diverse fabrieken die rubberen producten maken, ondermeer de Goodyear banden.

Zweden

In 2016 hebben de gutta-percha tegels hun weg naar Zweden gevonden. Uit het Scandinavische land komen meldingen binnen uit Härmanö van strandvondsten.

Melding
Heb je ook een Tjipetirtegel gevonden? Neem dan graag via het reactieformulier hieronder contact op.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Commandeurshuizen met muizentandjes en tegels op AmelandCommandeurshuizen met muizentandjes en tegels op AmelandDe zeventiende en achttiende eeuw was voor de Waddeneilanden een welvarende tijd. Ook voor Ameland. De walvisvaart speel…

De ashram in India van Liz Gilbert in Eat, Pray and LoveNergens op de wereld vind je een land waar al je zintuigen zo op de proef worden gesteld als in India. Je vindt er de me…
Speeltuinen in Zeeuws-VlaanderenSpeeltuinen in Zeeuws-VlaanderenWanneer de kinderen wat energie kwijt moeten en de ouders wat tijd voor zichzelf willen hebben, is een speeltuin ideaal.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jan Wijnberg
 • Leeuwarder Courant
 • Persbureau Ameland
 • @Dirk_Bruin
 • Wrakkenmuseum Terschelling
 • Tropenmuseum Amsterdam
 • Afbeelding bron 1: Jan Wijnberg
Reacties

H. Donker, 29-09-2013
Harry
gisteren op het stand van Ameland tussen nes en buren een tjpetir tegel gevonden
tegen de duinen aan (altijd aan het zoeken en nu met resultaat). ook leuk om het verhaal op internet terug te vinden. krijgt een mooi plaatsje bij ons thuis.
groet vanuit Drenthe Reactie infoteur, 30-09-2013
Dag Harry Donker,
Er is ook een leuke, Engelstalige, Facebook pagina over.
Hebt u een foto? Ik zou het heel leuk vinden om er over te publicen.
info@persbureau-ameland.nl

Met groet
Sjaan fan Ameland

Mirinde, 21-05-2013
Wij hebben vanavond een tjipetir tegel gevonden op het strand van julianadorp (noord Holland. Reactie infoteur, 22-05-2013
Dag Mirinde, Wat leuk. Ik heb er zelf nog nooit een gevonden, helaas.
Er is een Britse Facebookpagina Tjipetir die er graag een foto van zou willen ontvangen. Ze verzamelen de verhalen over Tjipetir: Tjipetir Mistery.

Groet,
Sjaan fan Ameland

Henk Mast, 26-03-2013
Vandaag 26 maart 2013 op een hobbelig stuifzand strand tussen Hoorn en Formerum een tjipetir tegel gevonden. Ga morgen naar het wrakkenmuseum voor meer info over het gezonken schip. Reactie infoteur, 27-03-2013
Leuk Henk Mast, Ik hoop dat u er leuke informatie vindt. Neem anders eens contact op met Dirk Bruin van Vlieland. Hij weet er veel van.

Groet,
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.