Inentingen op reis: voortaan staat je 'gele boekje' online

Inentingen op reis: voortaan staat je 'gele boekje' online Wanneer heb je nou die vaccinatie tegen DTP gehaald? Welke vaccinaties moeten er nog worden gedaan voor je reis naar Turkije, Zuid-Afrika of Egypte? Heb je nu één keer die injectie gehad zodat hij tien jaar geldig is, of twee keer zodat je er veel langer mee toe kunt? Poeh... Wie ooit heeft gezocht naar haar of zijn inentingenboekje, weet hoe lastig dat kan zijn. Meditel, een organisatie die zich specialiseert in reizigersvaccinaties en reizigersvaccinatie-advies, heeft hier iets op bedacht. Vanaf 2013 staan je vaccinaties online. Helaas beperkt tot Meditel-klanten, is er een extra handige functie aan die inentingen online. Namelijk, via internet wereldwijd toegang tot officieel geldige informatie over de vaccinaties die je gehad hebt. Hoe, wat en voor wie? Lees verder. Het is heel wat reizigers al gebeurd. Peentjes zweten omdat je niet bijtijds je reisvaccinaties hebt gehaald, en dus onbeschermd of helemaal niet op reis kunt. Dit is een van de problemen die vanaf 2013 de wereld uit kan zijn. Meditel, een organisatie die zich specialiseert in reizigersvaccinaties en vaccinatieadvies komt met een online service voor jouw persoonlijke vaccinatiegegevens. Een van de mogelijkheden daarvan is, dat je automatisch een herinnering krijgt als een of meer van je vaccinaties verlopen zijn. Maar ook kun je zelf online je eigen 'vaccinatiepaspoort' aanleggen. Nu heel wat mensen hun vaccinatiepaspoort, ook wel bekend als het 'gele boekje' kwijt zijn, is het een uitkomst dat je bij verlies en zoekraken een gewaarmerkte kopie van het papieren document kunt laten maken.

Mijn.geleboekje.com

Centraal in de service staat de website mijn.geleboekje.com. Daar kan iedereen, klant van Meditel of niet, een persoonlijke pagina aanmaken. Tot nu toe is het papieren gele boekje de belangrijkste informatiebron geweest voor je vaccinaties. Gele boekje kwijt en verder geen gegevens meer van bijvoorbeeld de GGD waar je de inentingen gehaald had? Dan kan de status van je gehaalde vaccinaties ook foetsie zijn. Vanuit het online gezette gele boekje kunnen artsen opzoeken welke injecties je wel of niet hebt gehad, of nodig hebt voor een reis. En je kunt dus ook nog bericht krijgen als de geldigheid van een van je vaccinaties verloopt.

Het angeltje in het 'prikkenpaspoort'

Meditel heeft wel een slimmigheidje ingebouwd om te zorgen dat we onze reisinjecties bij voorkeur bij bij Meditel aangesloten instanties gaan halen. Op zich is de site mijn.gele.boekje.com heel democratisch. Iedereen mag een eigen website aanmaken en iedereen kan alle mogelijke soorten vaccinaties daarin neerzetten. Maar... alleen artsen die werken voor Meditel kunnen de vaccinaties ter plekke online in het systeem zetten en geldig maken. Helaas pindakaas, als je je bij een andere instanties laat vaccineren, staat geen andere optie open dan de vaccinaties zelf in het systeem noteren. “Dat is prima wanneer je het online vaccinatiepaspoort alleen als geheugensteuntje wilt gebruiken”, aldus Jeroen van Luijk, van directeur Meditel. “Maar onze artsen kunnen die informatie niet gebruiken om een geldige kopie van een zoekgeraakt boekje te maken. Alles wat je zelf aanvult, geldt niet als bewijslast. Pas als de vaccinaties bij ons zijn gedaan, weten we zeker dat de status klopt.”

Over Meditel

Meditel richt zich op medische keuringen en onderzoeken, reizigersadvies en vaccinaties. Jaarlijks voert Meditel ruim veertigduizend keuringen en onderzoeken uit voor verzekeraars, verzekeringstussenpersonen, bedrijven, overheden en particulieren. Er zijn van Meditel in Nederland 35 gezondheidscentra. Ieder jaar komen daar zo'n zeventigduizend reizigers voor advies over de vraag hoe je je vakantie 'gezond houdt'. Meestal krijgen deze bezoekers bij hun bezoek een of meer vaccinaties. Meer weten? Surf naar www.meditel.nl.

Waarom eigenlijk dat gele boekje?

Het vaccinatiepaspoort ofwel het gele boekje is in gebruik om te kunnen vaststellen in hoeverre jij beschermd bent tegen ‘reisziekten’. Het is niet alleen voor jouzelf en de arts die jou van reisinjecties voorziet belangrijk. Het kan ook zo zijn dat het land waar je heen wilt, een bepaalde vaccinatie verplicht stelt en daar eventueel bewijs van kan vragen. Vandaar dat je soms kunt meemaken dat een arts jou geen injectie geeft omdat dat naar goed medisch oordeel onnodig is, maar er wel een mooie 'officiële' stempel in je prikkenpaspoort komt! Vergeet dus niet dat een vaccinatiepaspoort in feite een officieel document is. Met name gaat dat op voor voor vaccinaties tegen gele koorts. Er zijn landen die bewezen willen zien dat jij tegen gele koorts bent ingeënt. En dan gaat het niet alleen om landen waar gele koorts heerst (met name zijn dat oerwoudrijke streken rond de evenaar). Er is ook een aantal dat vraagt om je vaccinatiepaspoort als je terugkomt uit een land waar gele koorts heerst. Omdat we nog niet zo ver zijn dat grensbeambten altijd en overal online gaan om je gegevens op te zoeken, concludeert Meditel-directeur Van Luijk: “Het blijft altijd handig en soms noodzakelijk om dat papieren boekje als geldig document op zak te hebben.”

Het vaccinatiepaspoort 'in de cloud'

De zogenaamde 'cloud' ofwel online opslagplaats van jouw gegevens als consument of bedrijf, is aan een grote opmars bezig. Net zoals bedrijfsdocumenten in die 'cloud' beschermd zijn tegen verlies, brand en ander onheil, kan voorkomen worden dat het papieren gele boekje, dat een leven lang mee kan gaan, kwijtraakt. “Veel mensen komen bij ons binnen met de mededeling dat ze wel een boekje hadden, maar dat ze die kwijt zijn”, aldus Van Luijk. “En ja, wat stond er dan precies in? Online heb je dat probleem niet. Daar komt bij dat het door al die stempels moeilijk is om zelf te kunnen zien welke inentingen wanneer zijn gedaan. Een arts kan dat wel ontcijferen, maar online gaat dat veel makkelijker.” Kortom: dat de voordelen van de 'cloud' er nu ook voor je gele boekje zijn, is winst.
© 2013 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren en reizenVaccineren en reizenAls je op reis gaat naar een subtropisch land, dan loop je soms het risico op een ziekte. Het is dan verstandig om jezel…
Op zakenreis: wat mag je niet vergeten?Op zakenreis: wat mag je niet vergeten?Uit onderzoek is recentelijk gebleken dat 60% van de zakenreizigers wel eens iets vergeet. Dit kan erg vervelend zijn. W…
Gele paspoort als vaccinatiebewijs en extra reisbescheidenGele paspoort als vaccinatiebewijs en extra reisbescheidenGedurende je leven krijg je een reeks van inentingen, waarmee je bent opgewassen tegen bepaalde overdraagbare ziekten. O…
Bestaan goedkope last minutes nog wel?Bestaan goedkope last minutes nog wel?Wat wordt nu precies onder een last minute verstaan? Bestaat de last minute eigenlijk nog wel? Waar moet ik op letten bi…
Top 10 vakanties en bestemmingenTop 10 vakanties en bestemmingenAltijd al willen weten welke landen en bestemmingen het meest worden bezocht door Nederlanders? Of wat de meest zonzeker…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Meditel / Van Hulzen PR
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.