Op bezoek bij Pippi Langkous: Astrid Lindgren's Värld

Wie kent haar niet! Pippi Langkous, het ondeugende meisje uit de verhalen van Astrid Lindgren. In de stad Vimmersby in Zweden is het bekende park ‘Astrid Lindgrens Värld’ (de wereld van Astrid Lindgren) gebouwd. Pippi Langkous speelt daar uiteraard een belangrijke rol in.

Pippi Langkous

Pippi Langkous speelt de hoofdrol in het leuke attractiepark 'Astrid Lindgren's Värld' in Vimmersby in Zweden. Pippi is een meisje van 9 jaar met rode vlechten, sproeten op haar neus, lange gestreepte kousen en altijd te grote schoenen aan haar voeten. Ze woont in Villa Kakelbont, samen met haar aapje Meneer Nilsson en haar paard Witje. Pippi's moeder is overleden en haar vader is kapitein. Hij is echter aangespoeld op Taka-Tuka land, waar hij nu nog steeds woont.

Pippi is een ondeugend meisje en beleeft altijd leuke en spannende avonturen met haar twee vriendjes Tommy en Annika. Zo heeft Pippi een hele grote tas met allerlei goudstukken waar twee boeven uit het dorp 'Donder Kareltje en Blom' achteraan zitten. Ook moet ze Tante Pastrellia uit te weg blijven. Deze dame uit het dorp wil Pippi namelijk in een kindertehuis plaatsen. Uiteraard zijn Pippi, Tommy en Annika het hier niet mee eens.

Astrid Lindgren

Astrid Lindgen is geboren in 1907 in Vimmersby. Ze werd moeder van twee kinderen en voor het slapen gaan bedacht ze altijd zelf verhaaltjes. Zo zijn ook de verhalen van Pippi Langkous ontstaan. Toen Astrid een poosje ziek was, kwam ze op het idee om al deze verhalen van Pippi Langkous op papier te zetten. Pas jaren later zijn de verhaaltjes daadwerkelijk uitgegeven. Inmiddels zijn de verhalen van Pippi Langkous wereldwijd bekend.

Maar Astrid Lindgren heeft nog meer geschreven. Zo heeft ze bijvoorbeeld ook geschreven over:
  • Madieke en Liesbet
  • De kinderen van Bolderburen
  • Rasmus
  • Ronja de roversdochter
  • Gebroeders Leeuwenhart
  • Mio, mijn Mio
  • Emil's hazelhoeve

Astrid Lindgren overleed op 20 januari 2002. In Vimmersby, de plaats waar ze geboren is, staat nu ook een attractiepark waar alles van haar werk is terug te vinden.

Het attractiepark

'Astrid Lindgren's Värld' is een soort openluchtmuseum. Veel figuren en huizen die voorkomen in de boeken van de schrijfster zijn in miniatuurvorm in het park terug te vinden. Zo staat er bijvoorbeeld het huis van Pippi, Villa Kakelbont en ook Emil's Hazelhoeve. Alles is speciaal gebouwd op kinderniveau. Als je Villa Kakelbont wilt bekijken, moet je echt naar binnen klimmen, net als de echte Pippi. Volwassenen kunnen zelfs moeite hebben om de huisjes in te komen.

In één van de knusse straatjes staat ook het huis van Nils. Nadat hij een roestige spijker aanraakt in de kelder van zjin huis, wordt hij zo klein als een duimpje. Alles in het huis is ook heel groot opgezet, zodat iedereen in het huis zich net zo voelt als Nils. Alles je groot. Zelfs de volwassenen kunnen zonder veel moeite zo onder een eetkamerstoel doorlopen.

Ook het huisje van Kasja Kavat is zeker de moeite waard. Dit meisje is te vondeling gelegd en komt uiteindelijk bij haar grootmoeder te wonen. Samen gaan ze op een gegeven moment zuurstokken maken om daarna te verkopen op de markt. Dit verhaal van Astrid Lindgren is in Nederland vrij onbekend, maar in Zweden wordt het verhaal van Kasja nog vaak voorgelezen aan de kinderen daar.

Ook alle figuren uit de verhaaltjes van Astrid Lindgren lopen rond in het park. Wie wil er nu niet kennis maken met Pippi Langkous of Ronja de Roversdochter. Maar pas op...Ook Tante Pastrellia en Donder Kareltje en Blom lopen er rond. Het is ook echt genieten van de shows die een paar keer per dag gegeven worden. Deze zijn voor jong en oud zeker de moeite waard.

De kinderen kunnen er volop klimmen en klauteren. In het midden van het park staat een groot huis met allerlei speelattributen. In dit huis heeft meneer Karlsson gewoond. Dat is een klein dik mannetje met een opklapbare propeller op zijn rug en een startknop op zijn buik. Maar ook voor de volwassenen is er genoeg te doen. In het midden van het plein staat een bibliotheek waar regelmatig exposities te bezichtigen zijn. Ook is er genoeg informatie te vinden over de schrijfster zelf en haar boeken. Zelfs het ouderlijk huis van Astrid Lindgren is te bezoeken.

Kortom: een bezoek aan dit prachtige, goed verzorgde park mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Zweden.
© 2007 - 2024 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astrid Lindgren (1907-2002)Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldbe…
recensieRecensie: Astrid Lindgren, Bröderna LejonhjärtaGebroeders Leeuwenhart uit 1977 ( Zweeds: Bröderna Lejonhjärta) van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren i…
Levenslessen uit Pippi Langkous' avonturenmijn kijk opLevenslessen uit Pippi Langkous' avonturenDe avonturen van Pippi Langkous vormen een inspiratiebron voor verschillende generaties kinderen. Maar ook volwassen kun…
Boekrecensie: Lotta kan al fietsenrecensieBoekrecensie: Lotta kan al fietsenDe broer en zus van Lotta suizen de berg af met hun fietsen. Lotta is boos omdat ze al bijna vijf jaar is en nog niet ka…

Gränna: het dorp van de zuurstokkenIn Zweden, in de provincie Smaland, ligt het dorpje Gränna. Dit dorpje is zeker een aanrader voor alle ‘zoetbekken’ onde…
Paris en Chartres - 2 maal de Notre DameDe meeste mensen kennen de Notre Dame in Parijs, vooral ook omdat er een Walt Disney film over opgenomen is. De "Klokken…
Saskiaw (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.