Santiago de Chile, stad gelegen aan de voet van de Andes

Santiago de Chile, stad gelegen aan de voet van de Andes Santiago de Chile is de hoofdstad van Chili en tevens de grootste stad van het land. Er wonen in 2020 rond de 7 miljoen mensen in en rondom de stad. In totaal is 40% van de Chileense bevolking in de hoofdstad woonachtig. De stad heeft een mooi historisch centrum, brede straten en prachtig aangelegde parken. Wel is het opvallend hoe groot het verschil is tussen rijk en arm. Het is een genot om te slenteren door de mooie brede lanen en er is veel groen door de aanwezigheid van kleine en grote parken.

Ontstaan van Santiago de Chile

De stad is in 1541 gesticht door Pedro de Valdivia. De naam werd Santiago de Nuevo Extremo en was in de beginperiode slechts een kleine nederzetting. Aan het eind van de zestiende eeuw stonden er ongeveer 200 huizen. Spanjaarden vermengden zich met de indianen. Communicatie tussen de stad en het platteland was moeilijk door de ligging tegen het ondoordringbare Andes gebergte. Later groeide de handel met Valparaiso toen er een spoorweg kwam naar en van de kust waarbij internationaal transport mogelijk werd. Pas na de tweede wereldoorlog kreeg de stad te maken met een snelle industrialisatie. De stad is heel erg groot hetgeen men het best kan zien vanaf een van de heuvels rondom de stad. In 2012 woonden er in deze stad rond de 3 miljoen inwoners. De arme bevolking trekt van het platteland naar de hoofdstad in de hoop hier werk te vinden. Het aantal inwoners is in 2020 dan ook gestegen tot rond de 7 miljoen.

Aankomst in Santiago de Chile

Wanneer men een hotel moet boeken in een vreemde stad dan is dat altijd een gok. Alhoewel de ligging tegenwoordig nauwkeurig te zien is via de plattegrond van Google blijven er altijd een aantal vraagtekens. Aangezien er in Santiago de Chile regelmatig kleine aardbevingen plaats vinden is het verstandig bij de keuze van een hotel erop te letten dat je niet in een hoge oude wolkenkrabber belandt. Veel hotels hebben naast gewone kamers ook appartementen beschikbaar.

Busstation en taxistandplaats in de stad

Vanuit Valparaiso kan men in 2 uur met de bus via de snelweg het grote busstation in Santiago de Chile bereiken. In tegenstelling tot veel busstations in Zuid-Amerika ziet dit station er redelijk schoon uit. Bussen vertrekken hier naar alle richtingen in Chili. Iedere maatschappij heeft zijn eigen verkooploket. De weg naar de taxistandplaats is duidelijk te vinden en de medepassagiers wijzen je vriendelijk de weg. De officiële taxi's hebben hun eigen standplaats. Een goede keuze is Hotel Santiago Park Plaza. Dit ligt in de wijk Providencia, een prachtige wijk met brede lanen en mooie bomen. Veel winkelcentra en terrassen in de directe omgeving. Aan het eind van de straat waar het hotel gelegen is bevindt zich het metrostation, zodat je met een kwartier in het centrum van de stad bent.

Openbaar vervoer en Metro

Het openbaar vervoer is goedkoop en goed geregeld. Men kan kaartjes kopen in het metrostation en de weg wijst zich vanzelf. De bevolking is uitermate vriendelijk en behulpzaam. Wel zie je overal veel politie, zowel te paard als met honden. Men zegt dat Chili het land is met de laagste criminaliteit van Zuid-Amerika. Maar het blijft toch oppassen want zoals in alle grote steden zijn ook hier zakkenrollers actief.

Parken

Wat vooral opvalt in Santiago de Chile zijn de brede straten en de prachtige grote parken. Vooral in het weekend zie je hier gezinnen en families lekker spelen, hun lunch gebruiken, voetballen en rusten. Er zijn heel welvarende wijken en er zijn ook de sloppenwijken. Luxe ijssalons waar Chileense families genieten van prachtige ijscoupes. Maar er lopen ook bedelaars die stiekem een overgebleven broodje stelen van een terras.

Shoppingcentra

De grote shoppingcentra zijn ook in het weekend geopend. In de shoppingcentra kan men terecht voor producten vanuit de gehele wereld. Er is veel bewaking aanwezig en men kan zich verbazen over de veelheid van artikelen die van alle grote merken ook hier te koop zijn. Luxe terrassen om lekker met een drankje de bevolking gade te slaan maken het compleet.

Bezienswaardigheden

Santiago de Chile heeft prachtige oude gebouwen en een groot aantal musea. In het archeologisch museum vinden we veel voorwerpen uit de koloniale tijd Beslist een bezoek waard zijn:
  • Mercado central
  • Palacio de Moneda
  • Correo central (Oude postkantoor uit 1882)
  • Cathedral Metropolitana
  • Cerro Santa Lucia
  • Cerro San Cristobal in Parque Metropolitana

Mercado Central

De Mercado Central is gelegen aan het eind van het voetgangersgebied. Het is ontworpen door Fermin Vivaceta in 1872. Vooral in het weekend is het hier razend druk. Er is een visafdeling en een vleesafdeling waar mensen hun artikelen kopen. Daarnaast zijn er ontelbaar veel restaurantjes in alle soorten en prijsklassen. Op diverse plaatsen wordt in de Mercado op een open vuur geroosterd. Deze restaurants zijn tijdens de middaguren goed gevuld. Overal speelt muziek en het is een zeer levendig en kleurrijk schouwspel.

Palacio de Moneda

Het Palacio de Moneda is een schitterend gebouw. Met de bouw van dit immense paleis werd begonnen in 1784. Vanaf het midden van de negentiende eeuw was hier de residentie van de Chileense presidenten tot aan de militaire coup. Gedurende een lange periode werd het paleis helemaal niet gebruikt maar thans is het weer in ere hersteld. Om 10 uur 's morgens vindt hier de wisseling van de wacht plaats.

Correo Central en Catedral Metropolitana

Beiden zijn gelegen aan de Plaza de Armas en hier ben je dan in het historisch centrum van de stad. Opvallend ook hier weer het park naast de oude gebouwen, levendig en op de hoeken gezellige terrassen.De Cathedral Metropolitana is een van de belangrijkste gebouwen van het katholieke Chili. Er werd met de bouw gestart in 1541. Er vond een grote aardbeving plaats in 1647. Pas eind 1800 werd de kathedraal volledig hersteld. Het is een belangrijke plaats waar veel katholieke feesten worden gehouden.

Cerro Santa Lucia

Omringd door fonteinen, tuinen en met mooie voetpaden loop je naar de heuvel die 629 meter hoog is. Vanaf de metrohalte Santa Lucia is het park gemakkelijk te vinden. Een Japanse tuin is vroeger aangelegd maar deze is thans vervallen. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over een groot gedeelte van de stad.

Cerro San Cristobal
Direct wanneer je de stad binnen rijdt dan zie je op een hoge heuvel het witte beeld van de H. Maagd Maria. Het beeld is 36 meter hoog en 's avonds mooi verlicht. Deze heuvel is 869 meter hoog. Meestal gaat er een kabelbaan naar boven maar deze loopt niet altijd. Daarom is het een hele mooie wandeling om naar boven te lopen. Wel water meenemen want de tocht duurt ongeveer 2 uur. Via een prachtige weg met mooie oude bomen zie je stad steeds verder beneden je liggen. Bij helder weer zie je de sneeuw op de omringende bergen van de Andes. Boven is er een mooi park en de plek is echt een bedevaartsoord. Er is een kapel en er wordt mooie muziek gespeeld. In 1984 heeft paus Johannes Paulus hier een mis opgedragen. Er gaan ook taxi's zowel naar boven als naar beneden. Als men zelf naar beneden wil wandelen dan wordt wel aangeraden om de wat meer drukke weg langs het zwembad te nemen omdat hier soms overvallen plaatsvinden. Een taxi naar beneden is veiliger. Er is hier ook een dierentuin waar in 1997 een leeuw ontsnapte. Deze is een paar uur kwijt geweest maar gelukkig weer gevonden.
Aan het eind van de reis gaat men naar de aeropuerto international Arturo Merino Benitez. Er zijn geen directe vluchten naar Nederland dus vliegt men meestal via Argentinië en/of Brazilië. De luchthaven staat bekend om zijn grote drukte met lange wachttijden en dus is het verstandig om ruim voor vertrek aanwezig te zijn. Het is mogelijk om met de bus naar de luchthaven te gaan maar dat ligt aan het tijdstip van vertrek. Over het algemeen zal men een taxi moeten nemen.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mi Moneda: sieraden met een munt erin als nieuwe trendMi Moneda: sieraden met een munt erin als nieuwe trendHet merk Mi Moneda is de nieuwste trend op het gebied van sieraden. In de verschillende sieraden kan de drager een eigen…
Waar kan je Mi Moneda sieraden kopen?Mi Moneda is een zeer populair merk sieraden. Mi Moneda betekent "mijn munt" in het Spaans. De producten worden gekenmer…
Glijden van de Cerro Negro vulkaan in NicaraguaGlijden van de Cerro Negro vulkaan in NicaraguaBij een excursie naar een actieve vulkaan denk je misschien aan een wandeltocht of een helikoptervlucht, maar op de flan…

Thailand, een prachtig landThailand is een land wat in de media vaak negatief in beeld komt, door deze eenzijdige berichtgeving zien veel mensen ni…
Loch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe ligt aan de westkust van Schotland en is één van de Schotse zee-lochs. Andere lochs die met Loch Linnhe verb…
Bronnen en referenties
  • Lonely planet
  • http://www.memoriachilena.cl/602/w3-article-96280.html
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.