Reizen door Thailand

Op vakantie naar Thailand, is reizen er gemakkelijk en hoe werkt het allemaal? Alle mogelijkheden op een rij met bijbehorende beschrijving.

Thailand als bestemming

Thailand is een zeer interessant land om te reizen. Doordat het boeddhistisch is en als enige land in Zuidoost Azië nooit door een westers land gekoloniseerd is, is het voor de westerling een land vol verrassingen en nieuwe ervaringen. De denkwijze van de mensen is anders, de natuur is beeldschoon en overal door de stad en op heuvels staan prachtige tempels. Thailand heeft een eigen alfabet, het koningshuis is heilig en op de straten is iedereen heel de dag met eten in de weer. De prijs van voedsel, hotels en reizen zijn laag waardoor Thailand voor toeristen een zeer populaire bestemming is geworden.

Reismogelijkheden in Thailand

In Thailand zijn meerdere manieren om te reizen waarbij veel te kiezen valt in verband met snelheid, comfort en prijs. Ook zitten in de grotere en meer toeristische plaatsen op bijna elke hoek van de straat reisbureautjes waar tickets en complete reizen geboekt kunnen worden. Ook de taxi, tuktuk en andere vervoersdiensten zijn in het straatbeeld veel te zien dus genoeg beschikbaar. Verder zijn er overal hotels in overvloed met ruime keus uit prijsklassen. Alleen in het hoogseizoen is het op populaire bestemmingen in verband met drukte aan te raden om van te voren te boeken.

BTS Skytrain in Bangkok

De BTS skytrain is een supermoderne bovengrondse metro die in Bangkok door de stad loopt. Dit is een goedkope en gezien de vele files een snelle manier om door de stad te reizen. Met deze metro zijn de meeste belangrijke plekken in Bangkok bereikbaar.

Vliegen in Thailand

Vliegen in Thailand is een makkelijke manier om snel en comfortabel op bestemming te komen. Alle grotere steden hebben wel een luchthaven en tickets voor bestemmingen in Thailand en naar de buurlanden zijn goed te betalen. Tickets kunnen vaak op korte termijn geboekt worden bij een reisbureautje maar natuurlijk ook via internet. Meestal zijn de goedkoopste aanbieders Bangkok Airways, Thai Airways en Asia Air. Bij Asia Air is de prijs exclusief bagage fee en moet dus bijbetaald worden op de luchthaven. Bij de andere twee is het inclusief, dus all-in.

Treinreizen in Thailand

In Thailand ligt een netwerk van rails waarmee je grofweg in alle gebieden kunt komen. Een ticket kan bij het station gekocht worden alleen de luxere klassen moeten van te voren geboekt worden. Er is onderscheid tussen verschillende type treinen genaamd Ordinairy, Rapid, Express en Special express. Van Ordinairy tot Special express neemt zowel de snelheid van de trein als de prijs toe. Ook heb je verschillende klassen:
 • Luxery class
 • 1e class
 • 2e class
 • 3e class
Hierin word nog onderscheid gemaakt tussen gewone treinen en slaaptreinen, waar de stoelen ís nachts omgebouwd worden tot bedden. Bij de hogere klassen heb je zelfs een eigen cabine met toilet en douche. Bepaalde klassen zijn alleen in bepaalde type treinen voor handen. Ook is er keus tussen airco of fan. Reizen met de trein is over het algemeen iets duurder maar comfortabeler dan met de bus.

Busreizen in Thailand

Met de bus reizen is goedkoop en je kan bijna overal komen. De ticket is verkrijgbaar bij het station dus hoeft niet geboekt te worden. Het is ook mogelijk om ís nachts te reizen. Er zijn bussen van de overheid en private bussen, private bussen zijn meestal beter. Ook heb je verschillende klassen:
 • A2 (2e klas)
 • A1 (1e klas)
 • VIP
 • Super VIP
Hoe betere klasse, hoe duurder, ruimer en meer service. Bijna alle bussen hebben airco.

Taxiís in Thailand

De taxiís in Thailand zijn met hun meestal felle kleuren geel, groen of roze overvloedig aanwezig. De taxiís hebben een meter met wettelijk vastgestelde tarieven dus vraag altijd op de meter te rijden. Vaak als er stukken over de snelweg gereden moet worden willen ze dat niet, spreek dan een goede prijs af en spreek ook af wie de tol betaald wanneer er voor een tolweg gekozen word. Bij luchthavens is vaak een ĎPublic taxií waar men een bonnetje uitschrijft en vaste prijzen gehanteerd worden. Maak hier gebruik van en negeer de vele andere chauffeurs die zich aanbieden.

Vervoer in de steden van Thailand

In de steden zijn ook voldoende mogelijkheden voor vervoer aanwezig. Een taxi is relatief duur ten opzichte van een tuktuk, song teaw of een motorbike taxi.
 • Een tuktuk is een soort brommer met achter een overdekt zitgedeelte voor twee personen. Wanneer een tuktuk genomen word kan er onderhandeld worden over de prijs. Wanneer de chauffeur u voor een zeer lage prijs ergens heen wil brengen, weiger dat dan, want dan is het waarschijnlijk een bestemming waarvoor de chauffeur commissie krijgt in de vorm van geld of brandstof. Op deze plaatsen worden dingen opgedrongen voor veel te hoge prijzen op een manier die moeilijk te weigeren is.
 • Een song teaw is een pick-up of kleine vrachtwagen met achterin twee banken tegenover elkaar met een overkapping erboven die vaste routes rijdt. Dit is meestal een alternatief voor de stadsbus waar deze niet rijdt.
 • Motorbike taxi's staan op bijna elke hoek van de straat in drukke gebieden en brengen hun klanten voor een kleine vergoeding naar hun bestemming. Deze manier is zeer goedkoop en snel voor kleine afstanden in drukke gebieden omdat de chauffeur tussen het verkeer door kan. Ze zijn meestal te herkennen aan een groen vestje.

Lees verder

© 2012 - 2024 Michiel-w, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…

Cyprus, relaxed en zonovergotenCyprus, relaxed en zonovergotenCyprus is een paradijselijk eiland met wuivende palmen, witte stranden en superdeluxe vijfsterrenhotels. De zon schijnt…
Schilderachtig SardiniëNet als heel veel andere eilanden ademt ook Sardinië een magisch-bijzondere sfeer. Het Italiaanse eiland is nog niet ove…
Michiel-w (10 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.