Schilderachtig Sardinië

Net als heel veel andere eilanden ademt ook Sardinië een magisch-bijzondere sfeer. Het Italiaanse eiland is nog niet overspoeld door horden toeristen, zoals het vaste land van Italië. Toch is dit stukje Italiaans grondgebied een ideaal vakantieoord met werkelijk prachtige stranden en een magnifiek binnenland.

Kenmerken

De naam Sardinië, op zijn Italiaans Sardegna, is afkomstig uit het Latijn. De bewoners van het eiland noemt men de Sardi en de inheemse taal het Sardisch. Dit is een zelfstandige Romaanse taal, die op een soort Latijn berust. Het Italiaanse grondgebied met zijn subtropische mediterrane klimaat, heeft een oppervlakte van ruim 24.000 vierkante meter en is daardoor - na Sicilië - het grootste eiland in de Middellandse Zee. Je vindt het in de Tyrrheense Zee. Het ligt ten zuiden van het Franse Corsica en ten noorden van de Afrikaanse kust, vlak bij Tunesië. Het eiland telt iets meer dan 1.6 miljoen inwoners, waarvan de meesten zich gevestigd hebben in de - in het uiterste zuiden gelegen - hoofdstad Cagliari. Op Sardinië is het goed toeven door de afwisseling van zachte winters en warme, droge zomers. De hitte van de zomer wordt daarbij weldadig getemperd door de (hoe kan het ook anders?) zeewind, die voor een verukkelijke verkoeling zorgt.

Het pure Sardinië

Het kenmerkende van Sardinië is het gevolg van diverse invloeden: aanvankelijk gebracht door prehistorische stammen, later door Feniciërs, Carthagenen, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Saracenen. Zij allen drukten hun stempel op de geschiedenis van dit eiland. Ondanks die smeltkroes van volken en culturen blijft het meest opmerkelijke toch wel de eenvoud in zijn vele vormen. Sardinië met zijn gulle en gastvrije inwoners houdt niet van opsmuk en tierelantijntjes en is derhalve een vooral puur eiland.

Belangrijkste plaatsen

Belangrijkste plaatsen zijn Nuoro, Sassari, Oristano, Olbia en de hoofdstad Cagliari. Deze hoofdstad is in de 5de eeuw voor Christus door de Carthagenen gesticht. Er vallen veel monumenten uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen te bewonderen. In de stad vind je een universiteit uit 1596. Overigens is het een havenplaats met handel in landbouwproducten, vis, zout en ertsen. Andere belangrijke havensteden zijn Olbia, Porto Torres, Arbatax, Golfo Aranci, Porto Foxi, Santa Teresa en Palau. Diverse veerdiensten verbinden het eiland zowel met het vasteland van Italië en Frankrijk als met de eilanden Corsica en Sicilië. Tijdens de oversteek in de zeestraat tussen Sardinië en Corsica (de Straat van Bonifacio) kun je dolfijnen en kleine walvissen zien.

De kust: paradijs voor liefhebbers van zon, zee en strand

De altijd betoverende kustlijn van Sardinië is ongeveer 1.800 kilometer lang en heel divers van karakter. Zo vind je er ontelbare prachtige zand-, kiezel- en rotsstranden, die nu eens wijds en levendig zijn, dan weer intiem en omgeven door een klif. Hierdoor is ieder stukje strand uniek en kom je op het eiland geen twee dezelfde baaitjes of stranden tegen.

Meest toeristische strand

Op de zuid-oostelijkste punt van Sardinië bij Villasimius, tref je het aller toeristische strand van het eiland aan. Andere bekende en door veel toeristen bezochte gebieden zijn Costa Smeralda (Smaragdkust), Cala Luna en Solanas. Alle de moeite van een bezoekje meer dan waard. Diegenen die van een echte uitdaging houden, kunnen hun hart ophalen in klim- en watersporten, die te vinden zijn bij veel stranden.

Snorkelen of duiken

Het speelse zeewater is niet alleen altijd in beweging, maar toont zich op de ene plek kristalhelder en kleurt elders azuurblauw. Ook onder die zeespiegel valt een wonderlijke wereld te beleven. In het beschermde Tavolara Marine Preserve kun je ongehin-derd snorkelen of duiken naar de wrakken. Juist de wrakken hebben een sterke aantrekkingskracht op heel veel vissoorten, waaronder de barracuda. De Barracuda is een vissenfamilie, behorend tot de baarsachtigen. Het zijn roofzuchtige dieren voorkomend in tropische en subtropische zeeën. De grote barracuda kan tot 2 meter lang worden en het is bekend dat deze vis ook mensen aanvalt.

Het schilderachtige binnenland

Het Gennartentugebergte

Het overwegend heuvelachtige Sardinië bezit ook echte bergen. In het midden van het eiland bevindt zich de Punta La Marmura, die 1.834 meter meet en daarmee het hoogste punt van Sardinië is. Deze Punta is een 'granietbult' en onderdeel van het Gennargentugebergte. Een gebergte dat in het Gennargentu Nationaal Park ligt, waar je niet alleen hoge bergen maar ook fraaie plateaus, steile hellingen, valleien, stranden en een rijke flora en fauna aantreft.

Landschap

In de lente en de herfst overheerst de groene kleur, waardoor vooral het binnenland een uitbundige show van flora en faunaleven toont. Op de wegen kom je in het dunbevolkte gebied vrijwel niemand tegen, zodat een ongehinderd genieten van het afwisselende en boeiende landschap gewaarborgd is. Wandelend, fietsend of autorijdend passeer je olijven- en druivenvelden en kun je de geur opsnuiven van tijm, venkel en mirte.

Sardijnse herderskeuken

In de authentieke restaurants van de bergdorpjes wacht je een eenvoudige, eerlijke maaltijd begeleid door een heerlijk glas wijn. De van oorsprong Sardijnse herderskeuken (La cucina Sarda) is nauw verbonden aan de seizoenen en bereid uit de producten die de plaatselijke landbouw, veeteelt en visserij bieden.

Il Mezzogiorno

Samen met Sicilië, Campanië en Calabrië maakt Sardinië deel uit van il Mezzogiorno, het arme zuiden (dat ook wel het tweede Italië genoemd wordt). Daardoor relateert men het eiland vanuit het verleden aan armoede en eenvoud. Dat zelfde was en is het geval met de Sardijnse keuken, met dien verstande dat de gerechten met zorg (uit eerlijke producten geteeld) en vol smaak bereid worden.

Het gulle en gastvrije Sardinië heet je van harte welkom. Ga het beleven en geniet!
© 2012 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Naaktstranden aan de Costa TropicalAan de grillige kust van de Costa Tropical in het zuiden van Andalusië bevinden zich prachtige stranden Een aantal van d…
De mooiste stranden rond PenicheDe westkust van Midden- Portugal is het ontdekken meer dan waard. Want behalve de Algarve heeft Portugal nog veel meer i…

Reizen door ThailandOp vakantie naar Thailand, is reizen er gemakkelijk en hoe werkt het allemaal? Alle mogelijkheden op een rij met bijbeho…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…
Bronnen en referenties
  • Angelo Pibiri.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.