Masada in Israël: nog immer symbool van Joods verzet

Masada in Israël: nog immer symbool van Joods verzet Indien u in Israël bent kunt u Masada eigenlijk niet overslaan. Deze vesting op een plateau in de woestijn van Judea is na twee millennia nog altijd het symbool van Joods verzet. Veel Amerikaanse Joden vereren als onderdeel van hun Bar Mitzwa deze plek met een bezoek. Deze plek kunt u mooi combineren met een bezoek aan de Dode Zee.

Masada

Indien u in Israël bent (en op weg bent naar de Dode Zee) dient u zeker het op een hoge berg gelegen fort Masada te bezoeken. Masada ligt ten ruim 230 kilometer ten noorden van Eilat en ruim 190 kilometer zuid-oostenlijk van Tel Aviv. De sportieven onder ons kunnen de berg via een millennia oud pad (genaamd het Slangenpad) beklimmen. Houd er wel rekening mee dat het hier in de zomer erg heet kan worden! Deze plek is in de heetste periode van het jaar geen aanrader. De anderen kunnen de berg omhoog via een kabelbaan. Masada is gelegen in de Judea woestijn. Dit bouwwerk is voor vele Joden nog altijd het belangrijkste gedenkteken van verzet. Het is gewoon een complete stad. Grote pakhuizen, uitzichttorens, een kasteel en een synagoge zijn boven op dit 400 meter hoger gelegen plateau te vinden. Dit was een werkelijk onneembare vesting. De rondleiding neemt ongeveer 2 uur in beslag. U krijgt dan een goed beeld van de layout van deze compleet uitgevoerde stad.


Kasteel voor Herodus

Van oorsprong werd deze stad boven op de rots vlak bij de Dode Zee gebouwd door Herodus. Hij voelde zich niet veilig in Jeruzalem. Rond 40 voor Christus liet hij deze door hem als strategische en veilige plek verder ontwikkelen.

Teken van verzet: grote Joodse opstand in 70 na Christus

De Romeinen hielden flink huis rond deze tijd. Nadat de Joodse Tempel was verwoest en Jeruzalem was gevallen werd er nog flink gevochten tegen de Romeinen. De opstandelingen vochten vanuit een aantal onherbergzame schuilplekken. Over de opstand bij Massada cirkuleren een aantal tegenstrijdige lezingen. De opstandelingen hadden zich in ieder geval verschanst
boven op de rots. De geschriften vertellen over rond de 1000 Joden en meer dan 5000 Romeinen. De Romeinen belegerden hun vanuit beneden. De Romeinen hadden in ieder geval een enorme overmacht. Waarschijnlijk wilden de laatste opstandelingen niet afgevoerd worden als slaven en was hun toestand uitzichtloos. Uiteindelijk werden alle mensen in het fort (op 1 na ) dood aangetroffen. Deze plek wordt erg veel bezocht door Amerikaanse Joden, die naar Israël komen voor hun Bar Mitswa.

De Dode Zee

Op uw vakantie Israël is een bezoek aan Masada prima te combineren met een bezoek aan de Dode Zee. De Dode Zee is een meer dat tussen Jordanië en Israël in ligt. Op een rondreis Israël wordt deze plek vaak bezocht. Het is een van de zoutste plekken op aarde. Zelfs in de Bijbel werd deze plek al genoemd. Voor mensen die willen kuren een aanrader. U kunt ook gewoon vanaf het strand een duik nemen! Let op: zorgt u ervoor dat u het water niet inslikt of dat het niet in u ogen komt. Door de hoge concentratie zouten kan dit namelijk enorm branden...Het zich in het water bevinden voelt zeer onwennig aan door de grote opwaartse kracht. Het water schijnt in ieder geval een enorme hoeveelheid mangaan te bevatten. Van de lucht die hier hang krijgt u een aangenaam slaperig gevoel.

Schoonheidsproducten van de Dode Zee

Indien u baat heeft bij de welzame werking van dit water kunt u wellicht een van de schoonheidsproducten gebaseerd op Dode Zeezout aanschaffen. Een aantal kibboetsen hebben een eigen fabriek/ maken deze schoonheidsproducten. Een bekende naam is Ahava. Verder is ook de kibboets Ein Gedi (vlak bij de Dode Zee gelegen) bekend om haar Dode Zee producten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fado in Lissabon: erkend immaterieel erfgoed door UnescoFado: bij velen bekend door Cristina Branco is door de Unesco eindelijk erkend als immaterieel erfgoed van Portugal. De…
Stoelmanseiland hoofdplaats van het ressort TapanahonyStoelmanseiland hoofdplaats van het ressort TapanahonyHet grootste district van Suriname is de Sipaliwini en een van de bestuurseenheden daarvan is Tapanahoni een gebied bevo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Massada
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 19-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.