Leerzame rondleiding in Jameson distilleerderij Dublin
Heeft u altijd al willen weten hoe whiskey gemaakt wordt? Bent u toevallig in Dublin? Dan kunt u een rondleiding boeken in de distilleerderij van Jameson.
De rondleiding
Als u van whiskey houdt en u bent in Dublin is een rondleiding in de Jameson distilleerderij een aanrader. Onder bezielende leiding worden hier 7 dagen in de week rondleidingen gehouden. Het is hier redelijk druk. Het publiek is hier echt internationaal. Veel toeristen bezoeken deze locatie tijdens een weekendje weg. Het is mogelijk vantevoren via internet te reserveren. Als u altijd eens had willen weten hoe whiskey gemaakt wordt en wat het verschil is tussen Ierse, Schotse en Amerikaanse whiskey is deze tour een leerzame ervaring. Aan het eind van de rondleiding krijgt u de mogelijkheid (natuurlijk beschaafd) te proeven van de Jameson whiskey. Er wordt een kleine whiskey proeverij georganiseerd. Buiten de kennis over whiskey krijgt u echt een beeld van het Ierland van tweehonderd jaar geleden. In de destilleerderij wordt geprobeerd een authentieke sfeer te creëren. In die tijd werd er nog veel gebruik gemaakt van man- en paardenkracht. Ook de katten die de muizen bij het graan weg moeten houden komen aan bod....
Wat is nu eigenlijk whiskey?
Whiskey is een vloeistof met een hoog alcoholpercentage. Het wordt gemaakt door gegist graan te destilleren, waardoor
de gevormde alcohol opgevangen kan worden. Door het ontstane mengsel een aantal keer te destilleren ontstaat uiteindelijk whiskey met een alcoholpercentage van 65 %. Voor Ierse whiskey worden hier meestal drie destilleerslagen voor gebruikt. De
naam whiskey is een verbastering van het woord levenswater uit het Gaelic. Eigenlijk lijkt het maken van whiskey voor een groot gedeelte op het brouwen van bier. Eerst wordt de gerst nat gemaakt. Het graan zal dan kiempjes ontwikkelen. Dit mengsel heet dan mout. De ontkiemde gerstekorrels worden gedroogd. Als dit drogen met behulp van een speciale soort rook gebeurt (bijvoorbeeld van turf) krijgt de uiteindelijk whiskey een specifieke smaak. Er wordt een mengsel van graan, water en gist gemaakt. De gistcellen maken van de suikers die in dit mengsel aanwezig zijn alcohol. Net zoals bij bier wordt het alcoholpercentage van het whiskeymengsel rond de 7 %. Door distillatie wordt de aanwezige alcohol in dampvorm omgezet, en daardoor makkelijk te scheiden van de rest van het mengsel. Ook worden door de distillatie ongewenste stoffen verwijderd. De vorm en het materiaal van de distillatieketels beïnvloeden de uiteindelijke smaak van de whiskey. Het aantal jaren geeft aan hoe lang de vloeidstof in vaten is opgslagen. De "jongste" whiskeys zijn 3 jaar. Het is mogelijk om wel tot 30 jaar de whiskey te laten rijpen. De opslagtijd is afhankelijk van de landelijke voorschriften. Als de voorgeschreven termijn verstreken is kan de vloeistof in flessen gedaan worden (gebotteld)
Wat is zo speciaal aan Jameson whiskey?
Wat maakt Jameson Whiskey nu zo bijzonder? De whiskey heeft de aanduiding "Triple Distilled". Dat betekent dat de whiskey drie maal gedistilleerd wordt. Daardoor staat deze bekend om haar zachte smaak. John Jameson, ontdekte in 1780 dat door het driemaal distilleren de whiskey beter van smaak werd. Als u Jameson vergelijkt met andere whiskeys valt op dat de andere soorten minder vaak gedistilleerd worden. Schotse whiskey wordt over het algemeen twee maal gedistilleerd. Amerikaanse whiskey staat erom bekend dat ze meestal maar een maal gedistilleerd worden. Dit zorgt ervoor dat de andere whiskeys wat scherper van smaak zijn dan de Ierse whiskeys.