Een blik op Michigan, de staat met zijn grote meren

Michigan is zeker niet bij de bekendste staten van Amerika, maar zeker wel één van de mooiste. Het pareltje is uitgezonderd in het zuiden helemaal omringd door zijn prachtige meren. 'The Wolverine State' bestaat voor meer dan 40% uit water. Het is de achtste staat als we kijken naar de bevolkingsdichtheid.

Ligging en Geografie

Michigan bestaat uit twee schiereilanden, de Lower-Peninsula en het kleinere Upper-Peninsula in het noorden dat de kleinste is van de twee. Ze worden gescheiden door de Straat van Mackinac en terug verbonden door de Mackinac Bridge.
De staat grenst aan Canada en aan drie andere Amerikaanse staten: Wisconsin, Ohio en Indiana.

Maar het bekendst is Michigan door zijn 'Grote Meren'. We sommen ze even voor je op.

Lake Huron

Heeft met zijn 60.000 km² de op één na grootste oppervlakte van alle Grote Meren. Het meer ligt tussen Canada (Ontario) en het Oosten van Michigan.

Lake Superior

Heeft een wereldrecord achter zijn naam staan. Het is het grootste zoetwatermeer ter wereld en de grootste van de Grote Meren. Het heeft een oppervlakte van zo'n 82.000 km². Het meer grenst aan Canada, Michigan, Wisconsin en Minnesota.

Lake Michigan

Staat in verbinding met Lake Huron. Het meer is ongeveer 1/3 van het jaar helemaal bevroren. Aan de oevers vinden we onderandere grote steden zoals Chicago terug.

Lake Erie

Is het kleinste broertje van de bovenvermelde meren. Het beslaat ongeveer zo'n 25.000 km²

Steden

Detroit is niet de hoofdstad van de staat Michigan, want dat is Lansing, maar wel veruit de grootste stad. Verder zijn er ook nog Ann Harbor en Kalamazoo. Sommige delen van de staat zijn bevolkt door Nederlandse immigranten zoals Holland en Grand Rapids.

Detroit

Detroit is een industriestad die zich bevind aan de oever van de 50 kilometer lange Detroit River en is het meest gekend om zijn automobiel industrie. De grote Amerikaanse automerken General Motors, Ford en Chrysler hebben er hun hoofdkantoren.
Meer dan 85% van de 700.000 inwoners van Detroit zijn van Afrikaanse origine.

Lansing

Lansing is de hoofdstad van Michigan. Ze voelt heel Europees aan. Lansing ligt tussen Detroit en Chicago en tussen de Grote Meren. De bevolking van Lasing staat bekend als één van de hoogst opgeleide van heel Amerika. Omdat er twee grote universiteiten zijn is er een spectaculair nachtleven in de stad. Het is ook het centrum van de gerechtelijke en politieke wereld van de staat Michigan.

Hoe daar geraken?

Er zijn verschillende maatschappijen die de verbinding maken vanuit Brussel of Amsterdam naar de staat Michigan.
Naargelang de tussenstop bedraagt de totale vliegtijd ongeveer 8 à 9 uren (Detroit).

Vanuit Brussel naar Detroit met minstens één tussenstop door KLM, Delta, United Airlines, Continental, Brussels Airlines, American Airlines, SAS en JET Air. Vanuit Amsterdam met kan je non-stop naar Detroit via KLM en Delta Air. Met tussenstop kan je kiezen voor onderandere Air France, Lufthansa en United.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om via Brussel of Amsterdam naar New York of Chicago te vliegen en van daaruit een binnenlandse vlucht te boeken naar één van de kleinere luchthavens van de staat.
Deze luchthavens zijn o.a.:
  • Bishop Int. Airport in Flint
  • Gerald R. Ford Int. Airport in Grand Rapids
  • Muskegon County Airport i, Muskegon
  • Cherry Capital Airport in Traverse City

Allerlei

De munt in Michigan is de Amerikaanse Dollar. Je kan er zowel met verschillende kredietkaarten betalen als met je Maestro PIN-pas (bankkaart). Ook de traveller cheques worden overal aanvaard. Belgen en Nederlanders hebben een geldig paspoort nodig (het boekje, niet je identiteitskaart) en kunnen daarmee drie maanden blijven. Je moet geen speciaal visum hebben maar je moet wel voor vertrek naar de Verenigde Staten online inschrijven in het Visa Waiver programma enkele dagen voor vertrek (sinds begin 2009).
© 2011 - 2024 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lake-effect snow en warmwatereffect op de WaddeneilandenLake-effect snow en warmwatereffect op de WaddeneilandenDe Waddeneilanden hebben iets gemeen met het gebied rondom de grote meren, op de grens van Amerika en Canada. Die meren…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…
Amerika: op vakantie naar DetroitAmerika: op vakantie naar DetroitDetroit kan een hele interessante stad zijn om te bezoeken. De stad heeft een rijke geschiedenis. Detroit heeft bijnaam…

Fuerteventura, wat is er zoal te bezichtigen?Fuerteventura, wat is er zoal te bezichtigen?Fuerteventura is een Canarisch eiland wat vooral geliefd is vanwege het milde klimaat met veel zon, weinig regen en het…
Ruhrgebied: van economisch naar cultuur paradijsIn 2010 werd het Ruhrgebied uitgeroepen tot de 'Cultuurhoofdstad van Europa'. Nog niet zo lang geleden was het idee dat…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.com
  • www.klm.com
  • www.usatours.nl
  • www.orbitz.com
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.