Wat leer je van backpacken?

Wat leer je van backpacken? Backpacken is een vorm van toerisme die erg populair is onder jongeren. Buiten het feit dat het erg leuk is om de wereld over te reizen en nieuwe mensen te ontmoeten, zien veel mensen het maken van een verre reis als onderdeel van hun persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is het dat je van backpacken kunt leren?

Nieuwe inzichten en waarden

Een van de belangrijkste kenmerken van een lange reis is dat je goed de tijd krijgt om je leven vanaf een afstandje te bekijken. Onze hersenen werken op zo een manier dat alledaagse patronen worden vastgelegd. Hierdoor wordt het voor ons gemakkelijk gemaakt om de dagelijkse routine bijna op de automatische piloot door te blijven uitvoeren. Als je echter lange tijd gaat reizen, zal het lijken alsof je “ge-reset” wordt en kijk je weer met een frisse blik naar het leven!

Wanneer je dan terugkijkt op je leven thuis zul je zien dat er zaken zijn waar je misschien niet zo tevreden over bent en die je misschien anders aan kan pakken. Je levensbeeld zal veranderen en bepaalde zaken (bijv. meningen van anderen of materialistische ideeën) die je vroeger belangrijk vond zal je nu minder belangrijk gaan vinden.

Praktische en sociale vaardigheden

Als je reist ben je eigenlijk een soort van project manager. Je bent heel de tijd in de weer met planningen, budgetten, mensen en obstakels. Aan jou de taak om dit allemaal tot een goed einde te brengen! Van de sociale vaardigheden en management skills die je hiermee opdoet zal je heel de rest van je leven profijt hebben.

Daarbij leer je omgaan met heel veel verschillende mensen zoals je nieuwe vrienden, moeilijke huisbazen, mensen met wie je een taalbarrière hebt, vervelende verkopers, en onbegrijpelijke culturen. Dit maakt je rijper en weerbaarder en je creëert een internationale mindset.

Inzicht in jezelf

Tijdens een lange reis zul je jezelf ook goed leren kennen aangezien je op jezelf bent aangewezen. Je bent zelf verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt tijdens een reis en het kan zijn dat je soms eenzaam bent. Je leert hierdoor wel goed inzien wat het is dat jij belangrijk vind in het leven en dit helpt je om voor jezelf een toekomst te kiezen die bij je past. Je zult ook veel zelfstandiger en zelfverzekerder worden door het maken van een verre reis, wat wederom iets is waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Flexibiliteit

Tijdens het maken van een lange reis zul je heel flexibel moeten zijn. Nederland is een van de meest georganiseerde landen in de wereld en als je in het buitenland bent is een gecontroleerde chaos vaak de norm. Lekke banden, vertragingen, mensen die hun afspraken niet nakomen. Je leert omgaan met andere culturen en gebruiken en dit kan niet anders dan door je flexibel op te stellen. Het voordeel is dat je bij thuiskomst je niet meer van je à propos zult zijn wanneer de trein een keer vertraging heeft, of wanneer het je anderszins even tegen zit.

Speciale vaardigheden

Als je in het buitenland bent kun je je tijd benutten om speciale vaardigheden op te doen. Zo kun je bijvoorbeeld snel nieuwe talen leren tijdens intensieve taalcursussen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook salsa leren dansen in Cuba of de Tango in Argentinië. Je kunt een kookcursus doen in Indonesië of leren hoe je koeien vangt met een lasso in de Australische Outback. De mogelijkheden zijn eindeloos, en het leuke is dat dit een van de manieren is waarbij je op een leuke manier met de lokale bevolking in aanraking komt!

Conclusie

Je ziet dat backpacken je een hoop kan leren en het is voor iedereen aan te raden om minstens één keer in zijn / haar leven een mooie verre reis te maken. Voor inspiratie en tips over voorbereiding bezoek: www.how2backpack.com
© 2011 - 2024 Letterlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Werken in de reiswereldWerken in de reiswereldWerken in de reiswereld is uitdagend, afwisselend en doet een beroep op diverse eigenschappen waaronder organisatietalen…

De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Stralende Oezbekistaanse stad: SamarkandOp het kruispunt van de oude handelswegen in Midden-Azië ligt de vermaarde stad Samarkand. Al 2.000 jaar lang heeft deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maxmann, Pixabay
  • www.how2backpack.com
Letterlijk (6 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.