In Nederland zijn de snelheidslimieten bekend bij de Nederlanders. Zodra u in het buitenland gaat rijden, moet u zich aan de snelheidslimieten houden van dat betreffende land. De Nederlanders die even de snelheid van de auto willen testen gaan naar de Duitse autosnelwegen. Hier geldt geen snelheidslimiet en moet u opletten zodra u zich op de linker rijbaan begeeft. Door de hoge snelheden is het moeilijk in te schatten hoe snel een achterliggende auto dichter bij komt. In het geval u met een aanhanger of een caravan rijdt, gelden er wel snelheidslimieten op de Duitse snelwegen.
Europa is één
Je zou verwachten dat voor heel Europa één snelheidslimiet geldt, maar dat is niet het geval. In de meeste landen geldt dat u maximaal 80 kilometer per uur mag rijden met een aanhangwagen of caravan, maar er zijn landen die hiervan afwijken. Toch wordt van u verwacht dat u weet hoe snel u mag rijden in de landen waar u met uw aanhanger of caravan doorheen gaat rijden.
Snelheidslimieten in Nederland
De meeste automobilisten weten de snelheidslimieten voor de auto wel, maar in het geval ze met een aanhanger of caravan rijden, weten ze het niet. De maximumsnelheid op de snelweg bedraagt 90 kilometer per uur. Op de autoweg maximaal 80 kilometer, en in de bebouwde kom 50 kilometer per uur.
Snelheidslimieten in het buitenland
In onderstaand overzicht treft u de maximum snelheden aan van een aantal omringende landen en van een aantal populaire vakantiebestemmingen. In Duitsland gelden er hogere maximale snelheden in het geval er een ontheffing is verleend, namelijk 100 kilometer per uur op de snelweg.
Land
Maximumsnelheid op de snelweg
Op de autoweg
België
120
90
Belgie bij gewicht > 3500 kg
90
90
Duitsland
80
80
Denemarken
80
70
Frankrijk
130 (110 bij regen)
90
Frankrijk bij gewicht > 3500 kg
90
80
Groot-Brittannië
96
80
Italie
80
70
Luxemburg
90
75
Griekenland
80
80
Spanje
80
80
Spanje bij gewicht tot 750 kg
90
80
Portugal
100
80
Eisen die aan de auto worden gesteld in het buitenland
Voordat u met de auto naar het buitenland vertrekt, doet u er verstandig aan om uit te zoeken waar u zich aan moeten houden in het betreffende land. In Oost Europese landen mag u bijvoorbeeld helemaal geen alcohol in het bloed hebben. Daarnaast kan het verplicht zijn om altijd licht aan te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Scandinavische landen. Voor iedereen zal het duidelijk zijn dat u links moet rijden in het Verenigde Koninkrijk, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Ierland en Malta.
In de winter met de auto naar het buitenland
Bij winterse omstandigheden kunnen er aanvullende eisen worden gesteld. In Finland bent u bijvoorbeeld verplicht om in de winter te rijden met winterbanden. In andere landen is het mogelijk niet verplicht, maar als u een ongeval veroorzaakt, kunnen ze u verantwoordelijk stellen als u niet rijdt met winterbanden. Aan de banden kunnen ook verschillende eisen worden gesteld. In Frankrijk bent u bijvoorbeeld verplicht om minimaal een profieldiepte van 4 mm te hebben, om op een bergpas te mogen rijden. In andere landen bent u verplicht om zelfs sneeuwkettingen aan de banden te monteren.
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden het heerlijk…
Stralende Oezbekistaanse stad: SamarkandOp het kruispunt van de oude handelswegen in Midden-Azië ligt de vermaarde stad Samarkand. Al 2.000 jaar lang heeft deze stad nie…
De teleurstelling die vakantie heetEen deel van de vreugde van de vakantie, is de voorpret. Vooraf kunt u de website van uw vakantie nog een keer bekijken, en gaan d…