Amman - Jeruzalem v.v. over land

Op vakantie in Jordanië en nog nooit in Israël geweest. Misschien kunt u uw groepsreis of individuele reis met een aantal dagen verlengen om in ieder geval een bezoek aan Jeruzalem te brengen. Reizen tussen Jordanië en Israël is mogelijk zonder veel problemen, toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. In dit artikel kunt u lezen hoe u van Amman naar Jeruzalem kunt reizen en weer terug. Ook kunt u lezen wat de bijbehorende kosten zullen zijn en waar u rekening mee dient te houden.

Het reisdocument

Aangezien u al op vakantie bent in Jordanië ga ik er voor het gemak van uit dat uw reispapieren in orde zijn. U dient te beschikken over een paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal een half jaar geldig is. Jordanië wil nog wel eens soepel omgaan met deze regel maar Israël zeker niet, zorg er dus voor dat uw paspoort hier aan voldoet!

Grensovergang Allenby/King Hussein brug

De grens tussen Jordanië en Israël kent drie grensovergangen, namelijk: grensovergang tussen Aqaba en Eilat, de grensovergang tussen Amman en Jeruzalem en de grensovergang tussen Bet Shean en Irbid. De snelste manier om van Amman naar Jeruzalem te reizen is via de Allenby/King Hussein brug, de grensovergang tussen Amman en Jeruzalem. Hoewel de te overbruggen afstand slechts zeventig kilometer bedraagt moet u toch minimaal drie uur uittrekken voor de reis. De laatste keer dat wij de reis gemaakt hebben heeft het zelfs 5 uren geduurd. Grote onbekende factor in de reisduur is namelijk de grensovergang zelf, de ene keer gaan procedures soepel de volgende keer zit u alleen al een uur te wachten op de bus.

De reis

Veel mensen vragen zich af of reizen tussen Jordanië en Israël mogelijk is. Het is niet vanzelfsprekend dat reizen tussen een Arabisch buurland en Israël automatisch mogelijk is. De grens tussen Israël - Libanon en Israël - Syrië zit bijvoorbeeld potdicht. Reizen tussen Israël - Egypte en Israël - Jordanië is (nog) wel mogelijk, dit artikel richt zich alleen op de reis tussen Amman en Jeruzalem.

Heenreis

De meest eenvoudige manier om van Amman naar de grensovergang te reizen is per taxi. Vanaf elke willekeurige locatie in Amman is het mogelijk om een taxi te bestellen die u voor vijfentwintig Jordaanse Dinar (JOD) naar de grens brengt. Eenmaal bij de grens aangekomen moet u zich melden bij het kantoor voor vertrekkende personen (departures). Uw bagage wordt gescand en daarna kunt u doorlopen naar het visumloket. Uw visum wordt gecontroleerd (of u niet te lang gebleven bent) en daarna kunt u de exit belasting betalen (tien JOD, update 05/11/2013). Uw paspoort wordt ingenomen en u kunt in de wachtruimte voor de bus plaatsnemen (de wachttijd kan variëren van slechts vijf minuten tot ruim één uur, dit is van te voren niet te plannen). Als de bus klaar staat wordt u opgeroepen, uw koffers kunnen in de bagageruimte uw handbagage kan mee de bus in. In de bus krijgt u uw paspoort terug en moet u betalen voor de bus, drie JOD per persoon (ook kinderen) en één JOD vijfentwintig per koffer. De bus rijdt u door niemandsland over de beroemde Allenby/King Hussein brug en brengt u naar het Israëlische grenskantoor.

Aangekomen bij het Israëlische grenskantoor moet u uit de bus en moet u uw koffers pakken om aan te sluiten in de rij voor de grenscontrole. Uw koffers worden ingenomen door de Israëlische grenswachten en worden gescand, u gaat zonder koffer (met handbagage) door naar de eerste balie waar u gevraagd wordt wat u in Israël gaat doen. Vervolgens loopt u door en wordt uw handbagage gescand en moet u door een controlepoortje lopen. Na deze controle is de eerste mogelijkheid om naar de toilet te gaan en om wat drinken te kopen (als u al Nieuwe Israëlische Shekels (NIS) in bezit heeft tenminste). Daarna moet u doorlopen naar balie één of twee waar u nogmaals gevraagd wordt naar de reden van uw komst naar Israël en waar u uw visum voor Israël ontvangt. Tenslotte kunt u doorlopen om in de laatste rij aan te sluiten waar uw visum gecontroleerd wordt en u eindelijk echt in Israël aangekomen bent, hier kunt u ook weer uw koffer opzoeken. Tenslotte kunt u doorlopen naar buiten waar u een taxi of sherut (deeltaxi) kunt nemen naar Jeruzalem. Een taxi kost ongeveer tweehonderdzestig NIS en brengt u naar elk willekeurig adres in Israël / Jeruzalem. De sherut kost achtendertig NIS per persoon en vier NIS per koffer en gaat pas weg als het maximaal aantal passagiers van tien bereikt is. U kunt zich voorstellen dat de ene keer dit aantal snel bereikt is maar als u pech hebt kunt u ook hier best één uur tot twee uur moeten wachten. Wat regelmatig gebeurt is dat de reeds aanwezige passagiers betalen voor de nog ontbrekende plaatsen zodat de sherut in ieder geval vertrekt. De sherut brengt u naar Damascus poort in Jeruzalem vanwaar u verder kunt reizen per bus of taxi, de bus kost zes en halve NIS en een taxi varieert van dertig NIS tot zo'n zestig NIS afhankelijk van waar u precies moet zijn in Jeruzalem.

Terugreis

Na een paar geweldige dagen in Jeruzalem is het weer tijd om terug te reizen naar Amman, ik kan u adviseren om minimaal een dag of vijf te blijven in Jeruzalem om zo veel mogelijk van deze fantastische stad te zien. U kunt vanaf elke willekeurige locatie in Jeruzalem een taxi bestellen die u of naar de grensovergang brengt of naar het Arabische busstation bij Damascusgate. Een taxi naar de grens zal wederom de eerder genoemde tweehonderdzestig NIS gaan kosten een taxi naar Damascuspoort kost u ergens tussen de dertig en zestig NIS waar u vervolgens met de Sherut naar de grensovergang kunt reizen (achtendertig NIS per persoon en vier NIS per koffer). U zult er snel achter komen dat het vele malen eenvoudiger is om Israël uit te reizen dan in te reizen qua procedures. Wel dient u hier uw exitbelasting te betalen ter hoogte van tweehonderd twee NIS per persoon en moet u weer op de bus wachten die u terug brengt naar het Jordaanse grenskantoor, de bus kost vijf NIS persoon. U kunt Jordanië in reizen op uw eerder verkregen visum (ook al heeft u geen multiple entry visum), dit scheelt toch weer twintig JOD per persoon. Vervolgens kunt u eenvoudig een taxi nemen van de grens naar Amman, de kosten bedragen zo'n vijfentwintig JOD per taxi.

Wisselkoersen en totaalkosten

Op dit moment is vijf NIS ongeveer gelijk aan een EUR en een JOD ongeveer gelijk aan een EUR (27-08-2011). Het is goed om vooraf een idee te hebben welke kosten gemoeid zijn met deze reis zodat u een goede overweging kunt maken of de oversteek van Jordanië naar Israël het waard is. Als u als eenling besluit de reis te maken is de meest logische keuze om met de sherut van de grens naar Jeruzalem en retour te reizen, de kosten bedragen in dat geval zo'n honderdveertig euro. Zodra u met twee of meer personen bent is het voordeliger om te reizen met een privé taxi van de grens naar Jeruzalem en router. Als u met twee personen reist komen de kosten per persoon neer op zo'n honderddertig euro, bij drie personen op zo'n honderd vijf euro per persoon en bij vier personen op zo'n negentig euro per persoon.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jordaniexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Vakantiebestemming JordaniëVakantiebestemming JordaniëJordanië is een sprookjesachtig land dat zeer geschikt is voor een rondreis. De geschiedenis van het land aan de rivier…

Mystieke uitstraling van StonehengeHet zorgvuldig gerestaureerde Stonehenge is een van de drukst bezochte archeologische bezienswaardigheden ter wereld. In…
Op vakantie in DenemarkenOp vakantie in DenemarkenEen vakantie naar Denemarken betekent genieten. Genieten van de natuur, de mensen, de steden, de stranden, musea, de att…
Jordaniexpert (4 artikelen)
Laatste update: 05-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.