Op reis naar Mongolië: praktische weetjes

Mongolië is voor velen geen evidente reisbestemming. Toch is het een land dat voor natuurliefhebbers een parel is en bovendien een heel authentieke reiservaring kan bieden. Een aantal praktische weetjes kunnen heel handig zijn alvorens naar de steppe te koersen.

Reisdocumenten

Voor Belgen en Nederlanders is een internationaal paspoort vereist dat na terugkeer nog 6 maanden geldig is! Daarnaast heeft u ook een visum nodig voor Mongolië. Hiervoor dient een visumaanvraagformulier te worden ingevuld en bij de ambassade te worden aangeboden samen met 1 pasfoto. Momenteel kost een visum voor Mongolië ongeveer € 65 (onder voorbehoud van wijzigingen door de Mongoolse autoriteiten). Het kan nuttig zijn een kopie van uw identiteitspapieren en paspoort mee te nemen en die apart van uw originele documenten te bewaren. Dit in geval de originele documenten mochten verloren gaan.

Mee te nemen artikelen

De volgende zaken kunnen handig zijn om mee te nemen op reis naar Mongolië.
  • Gezien het een land is met ruime wandelmogelijkheden kan een klein tasje of dagrugzakje zeker van pas komen.
  • Zonneproducten + huidverzorging: er heerst een puur continentaal klimaat en een heel droge lucht!
  • Verrekijker is bijna een must: vogels en andere dieren in het wild!
  • Voor fotografen is het handig om voldoende geheugenkaartjes en reservebatterijen mee te nemen gezien het opladen van batterijen niet altijd en overal mogelijk is.
  • Reiswekker of gsm: wekdiensten zijn in de ger-kampen (met de typische nomadententen) of bij overnachting bij een familie niet voorhanden.
  • Gemakkelijke wandelschoenen en sandalen (warme dagen in de woestijn!).
  • Regenjas.
  • Trui: soms kan het weer heel wisselvallig zijn en van aangenaam naar koud overslaan op heel korte tijd.
  • Sjaal of doek: tegen opwaaiend zand in de woestijn.
  • Zwemkledij + handdoek: niet zozeer voor een duik in de meestal frisse meren (voor sommigen wel) maar eventueel voor een bezoek aan warmwaterbaden.
  • Lippenbalsem (droge lucht!).

Medicatie / gezondheid

Neem een kleine, algemene, medische kit mee met volgende inhoud:
  • tabletten tegen hoofdpijn en pijn in het algemeen
  • keel- en hoesttabletten en neusdruppels
  • preparaat tegen reisziekte (Touristil)
  • antibiotica (breedspectrum)
  • middel tegen spijsverteringsstoornissen (Motilium)
  • antidiarree preparaat (Imodium)
  • algemeen ontsmettingsmiddel (Cedium)
  • wondhelende of ontsmettende zalf
  • zalf tegen allergie en insectenbeten
  • zalf tegen blauwe plekken en verstuikingen
  • verband
  • kleefpleisters
  • schaar, pincet en koortsthermometer
  • sunblock (15+), zonnecrème, lippenbalsem

Door de verandering van voedsel, vermoeidheid, ander klimaat en buitenlucht bestaat steeds de kans dat u last krijgt van diarree. Als u een infectie krijgt, neemt u een Imodium of Lomotil. Drink veel en beperk u tot een dieet van droge toast, koekjes en thee. Om terug op krachten te komen neemt u een ORS-oplossing (suiker & zout). Het kan nuttig zijn een middel bij te hebben om de darmflora te herstellen (bv. Bififlor).

Zorg dat u in goede conditie bent vooraleer u op reis vertrekt; laat uw tanden controleren. Kiespijn kan een reis grondig vergallen. Als u een bril of contactlenzen draagt, neemt u best een reservepaar mee. Een goede zonnebril is onontbeerlijk, het zonlicht is soms zeer fel en het stof en zand kan makkelijk in uw ooghoeken geraken. Een hoofddeksel, zonnelotion en lipbescherming zijn een absolute must.

Reizigers met metalen inplantingen brengen best een internationaal medisch attest mee, liefst in het Engels opgesteld. Dit voorkomt vervelende vertragingen op de luchthaven.

Tijdens lange vluchten is het zeer belangrijk af en toe eens de benen te strekken en wat te wandelen. Overdrijf zeker niet met alcohol en drink voldoende water.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht. Eventuele inentingen die toch kunnen overwogen worden, worden hieronder opgesomd.

Tetanus en Difterie

Vaccinatie tegen tetanus is onontbeerlijk, ook voor wie niet op reis gaat. Het vaccin tegen difterie is alleszins aanbevolen voor wie naar tropische of subtropische gebieden reist. Er bestaat een gecombineerd vaccin voor difterie en tetanus. De vaccinatie voor kinderen omvat 3 dosissen, op 3,4 en 5 maanden. Een herhaling is nodig op 13-14 maanden en op 6 jaar en vervolgens om de 10 jaar. Bij mensen die volledig gevaccineerd zijn (3 eerste dosissen in 1 jaar) mag de laatste herhaling niet langer dan 10 jaar geleden zijn. Bij een onvolledige vaccinatie, wanneer de laatste vaccinatie meer dan 30 jaar geleden gebeurde of bij twijfel is een volledige vaccinatie noodzakelijk. Tegenwoordig bestaat er ook een gecombineerd vaccin voor tetanus, difterie en polio, ook met 10 jaar geldigheid.

Hepatitis A

Van de infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie komt hepatitis A bij reizigers het meest voor. De besmetting gebeurt via uitwerpselen, voedsel, drank, bevuilde voorwerpen. Inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden voor al wie geregeld op reis gaat, zelfs als de hygiënische omstandigheden goed zijn. Voor volwassenen en kinderen bestaat de vaccinatie uit 2 dosissen. De tweede dosis wordt 6 maanden of een jaar na de eerste gegeven. Beschermingsduur: min. 10 jaar. In sommige specifieke gevallen is de preventie van hepatitis A mogelijk door toediening van gammaglobulines. De bescherming blijft 3 maanden geldig.

Buiktyfus

Buiktyfus is een ernstige infectie, die met hoge koorts gepaard gaat. De overdracht gebeurt door inname van besmet voedsel of water. De kans op besmetting is eerder laag (en veel lager dan bijvoorbeeld het risico op besmetting door hepatitis A) en is het hoogst in Noord- en Noordwest-Afrika, India en Peru. Vaccinatie beschermt ongeveer 60-70% gedurende drie jaar, en wordt aangeraden voor avontuurlijke reizen of reizen langer dan drie weken. Vaccinatie gebeurt met een eenmalige injectie die liefst ten laatste 14 dagen voor vertrek gezet wordt.

Er is geen malaria in Mongolië.

Bagage

Zorg ervoor dat uw bagage voor een Mongolië-reis op een redelijke manier stofvrij kan afgesloten worden (bescherming tijdens de woestijntochten). Eventueel kan u binnenin één en ander in plastic zakjes verpakken. Als u in Mongolië binnenlandse vluchten neemt, hou er dan rekening mee dat de ingecheckte bagage meestal maar maximaal 15 kg mag wegen (inclusief handbagage)! Het gaat immers meestal om kleine toestellen met een beperkte laadruimte (bijvoorbeeld Fokkers). Overgewicht dient bijbetaald te worden. Meestal bedraagt het hier 0,5 à 1 euro per extra kg. (Soms wordt een binnenvlucht uitgevoerd door kleine toestellen waarbij helemaal niet veel bagage aan boord kan. In voorkomend geval wordt geregeld dat een deel van de bagage reeds met de wagens en de chauffeurs vooruit reizen, een klein deel (kleine tas per persoon) van de bagage gaat dan mee aan boord. Het is dus altijd handig nog een kleine tas te voorzien in uw bagage zodat u in voorkomend geval uw bagage iet of wat kunt opsplitsen).

Fooien

In het hotel in de hoofdstad mag u obers een fooi geven indien u tevreden bent over de geboden service. Ook in de restaurants van de ger-kampen wordt een kleine fooi geapprecieerd. Elders in het land bestaat helemaal niet de gewoonte om fooien te geven en kijken mensen hier soms zelfs nog raar van op indien u toch een fooi geeft. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren indien u een fooi geeft aan de mensen in de ger-kampen die u soms helpen met de bagage. Overdrijf dus zeker niet in de bedragen om deze mensen niet te corrumperen.

Een paar kleine geschenkjes uit het thuisland kunnen soms eventueel van pas komen. (postkaartjes van het thuisland, balpennen, kleine poppetjes of iets typisch van het thuisland).

Fotograferen en filmen

Wanneer u mensen wil fotograferen is het altijd aangeraden dit eerst even aan de betrokkene te vragen. Respecteer de wensen van de lokale bevolking en dring niet aan als u niet gewenst bent. Vaak zullen Mongoliërs geen probleem hebben met fotograferen, maar af en toe zijn er toch ook wel mensen die liever niet op de foto gaan (heel af en toe zijn er incidenten).

In sommige tempels is het niet toegestaan te fotograferen binnen in het centrale deel van het heiligdom. Soms is dit enkel toegelaten mits aankoop van een ticket aan de ingang.

Verder mogen geen plaatsen of gebouwen van militaire betekenis gefotografeerd worden, inclusief bruggen en luchthavens. Ook grensgebieden zijn gevoelig.

Filmmateriaal kan u alleen in Ulaanbatar aankopen, maar dit is vrij duur. Probeer zoveel mogelijk reeds van thuis mee te nemen. Een Mongolië-reis omvat meestal een aantal lange ritten in woestijngebieden (of semiwoestijn en steppe), waardoor u best uw materiaal goed beschermt en/of afschermt tegen eventueel stof. Zorg ook dat u extra batterijen voor uw camera of fototoestel bij heeft. Koude of warmte kunnen de batterijen vlug buiten werking stellen. Opladen van videobatterijen kan in principe in de ger-kampen (maar neem dit niet als een vaststaand feit). Best is om u ook hier goed te voorzien van reservebatterijen. Neem ook voldoende geheugenkaartjes mee voor digitale fotografie, de inhoud van volle kaartjes op een cd laten branden is buiten de hoofdstad niet mogelijk.

Tijdsverschil

Mongolië kent twee tijdzones. Het westelijk gedeelte is 6 uur later dan West-Europa, het oostelijk deel van het land is 7 uur later dan bij ons. Wanneer hier het zomeruur geldt, is het tijdsverschil respectievelijk 5 uur en 6 uur. Gezien het geschikte reisseizoen voor Mongolië onze zomermaanden zijn (van juni tot en met september) houdt dit dus in dat de klok voor de meeste reizigers 5 of 6 uur vooruit zal moeten gedraaid worden (afhankelijk van het bezochte gedeelte van Mongolië).

Elektriciteit

Het elektriciteitsnet werkt op 220 volt, 50 Hertz. De stopcontacten hebben (door de Russische invloed) ronde gaatjes zoals de Europese variant. In de ger-kampen in de woestijn en in de steppe wordt elektriciteit opgewekt met zonne- of windenergie en opgeslagen met behulp van batterijen (type autobatterij). Er is dan ook voldoende elektriciteit aanwezig voor een normaal verbruik binnen de kampen (verlichting, warm water…). Er zijn geen stopcontacten voorzien in de meeste gers maar batterijen (bijvoorbeeld voor videocamera) kunnen opgeladen worden in het centrale gedeelte van het kamp. Ook wie bij een familie logeert, zal meestal wel een minieme hoeveelheid elektriciteit kunnen gebruiken (dit is echter niet altijd zo).

Munteenheid en Wisselkoers

De Mongoolse munteenheid is de tugrik. 1 US$ is ongeveer 1.200 tugrik (MNT), 1 Euro is ongeveer 1.700 tugrik (MNT).
In de hoofdstad kunt u met de meest gangbare kredietkaarten (Visa, Amex) terecht. U kunt er ook geld uit de muur halen (tugrik) met Visa, maar hiervoor worden kosten aangerekend. U neemt het best ook wat cash US$ of Euro mee, die u in Ulaanbatar voor tugrik wisselt. Eenmaal buiten de hoofdstad bestaat nagenoeg geen mogelijkheid meer tot wisselen (enkel in nog een aantal provinciesteden maar de meeste reizigers komen sowieso niet in deze steden). Zorg voor gave biljetten gezien het omwisselen van beschadigde biljetten soms moeizaam kan gaan.

Klimaat

Mongolië kent een zuiver continentaal klimaat waardoor het land geconfronteerd wordt met extreem koude winters en warme tot hete zomers (vooral in de Gobi). Enkel in de zomer is het echt aangenaam om het noordelijke deel van het land te bezoeken. Wie reist in juli of augustus zal in principe te maken krijgen met zonnige dagen en temperaturen die rond de 19-23 °C schommelen. In het Gobi-gedeelte kunnen de temperaturen rond de 30 °C (of soms meer) draaien. In diezelfde woestijn kan het ’s avonds en ’s nachts vrij sterk afkoelen. In het noorden en het centrum van het land (steppe en bossteppe) bestaat de kans dat u met bewolking en enkele regenbuien geconfronteerd wordt. Daar zullen de temperaturen ook wat lager liggen (16-18 °C).

Mongolië staat gekend als “the land of the eternal blue sky” en kent dan ook gemiddeld jaarlijks 250 dagen met zon en blauwe lucht. Die befaamde blauwe lucht krijgt u dan ook ongetwijfeld te zien tijdens uw reis.

Kledij

Gewone, sportieve vrijetijdskledij is aangewezen. Een warme trui voor de avonden (of soms koele dagen) is zeker aan te raden. Katoenen kledij is best voor overdag. Gezien het weer soms wispelturig kan zijn, is het handig om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden. Wie overweegt om eventueel een stukje te gaan paardrijden (of kameelrijden) neemt best ook een stevige (rij)broek mee. Zeker mee te nemen zijn: regenjas, lichte wandelschoenen, katoenen lange broeken, hoed of pet, dikke, warme trui, zwemkledij (eventueel bezoek aan warmwaterbaden of een duik in een meer).

Souvenirs

Mongolië is producent van de beste cashmere wol ter wereld. Cashmere truien, sjaals, omslagdoeken zijn dan ook een hebbeding om uit Mongolïe mee te nemen (best te kopen in Ulaanbatar). Liefhebbers kunnen hier en daar ook op zoek naar boeddhistische parafernalia (beeldjes, thangka's, gebedenboekjes, gebedsmolens, ...) als souvenir (vooral aangeboden bij stalletjes in de buurt van kloosters en in Ulaanbatar).
© 2011 - 2024 Youriblieck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Woestijnen en leefmogelijkhedenIn de woestijn, waar altijd warmte heerst overdag en 's nachts het dodelijk koud kan zijn, lijkt haast onmogelijk om te…
Beroemde woestijnen in de wereldBeroemde woestijnen in de wereldEen woestijn is een bepaald type regio of gebied welke veel minder neerslag kent dan andere gebieden in de wereld. Het z…
De vier woestijnen ultramarathonDe vier woestijnen ultramarathonDe vier woestijnen ultramarathon of '4 Desert Grand Slam' genoemd, bestaat uit vier ultramarathons van 250 km hardlopen…

Op reis naar Mexico: praktische weetjesVelen bezochten misschien wel al een tipje van Mexico, met name het schiereiland Yucatan. De badplaats Cancun, de Maya R…
Philadelphia, historisch AmerikaPhiladelphia, historisch AmerikaDe meest historische stad van Amerika is de voormalige hoofdstad Philadelphia. De stad ademt een leuke sfeer met een aan…
Bronnen en referenties
  • Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be)
Youriblieck (78 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.