Op reis naar Mexico: praktische weetjes

Velen bezochten misschien wel al een tipje van Mexico, met name het schiereiland Yucatan. De badplaats Cancun, de Maya Riviera met haar azuurblauwe kustwateren, de vele intrigerende Maya-ruïnes. Maar Mexico is oneindig veel groter dan Yucatan en biedt nog ettelijke plaatsen die het bezoeken waard zijn. Een paar handige tips voor wie ernaartoe trekt.

Reisdocumenten

Voor Belgen en Nederlanders is een internationaal digitaal paspoort vereist dat na terugkeer nog 6 maanden geldig is! Een visum is niet nodig. Het kan nuttig zijn een kopie van uw identiteitspapieren en paspoort mee te nemen en die apart van uw originele documenten te bewaren. Dit in geval de originele documenten verloren mochten gaan.

Mee te nemen artikelen

De volgende algemene zaken kunnen steeds van pas komen: zonneproducten (met hoge factor), eventueel verrekijker, gemakkelijke wandelschoenen (denk aan rotsige paden tijdens bezoek aan ruïnes en sites), regenjas of inschuifbare paraplu (zeker in het regenseizoen tussen juni en einde oktober), dikke pull voor wie naar het noorden van Mexico gaat in de winter of bijvoorbeeld voor San Cristobal de las Casas, hoog gelegen in de zuidelijke staat Chiapas, adapter (stopcontacten hebben meestal twee platte pinnen), reistransformator (op de meeste plaatsen kent Mexico 110 Volt).

Medicatie / gezondheid

Neem een kleine algemene medische kit mee met volgende inhoud:
  • tabletten tegen hoofdpijn en pijn in het algemeen
  • keel- en hoesttabletten en neusdruppels
  • preparaat tegen reisziekte
  • antibiotica (breedspectrum)
  • middel tegen spijsverteringsstoornissen
  • anti-diarree preparaat (Immodium)
  • algemeen ontsmettingsmiddel
  • wondhelende of ontsmettende zalf
  • zalf tegen allergie en insectenbeten
  • zalf tegen blauwe plekken en verstuikingen
  • kleefpleisters
  • schaar, pincet en koortsthermometer
  • zonnecrème met hoge factor, lippenbalsem

Door de verandering van voedsel, vermoeidheid, een ander klimaat en buitenlucht bestaat steeds de kans dat u last krijgt van diarree. Als u een infectie krijgt, neemt u best een ontsmettend medicijn. Indien u die dag dient te reizen, kunt u Immodium nemen als stopmiddel, maar overdrijf hier niet mee. Drink veel en beperk u tot een dieet van droge toast, koekjes en thee. Om terug op krachten te komen neemt u een ORS oplossing (suiker & zout). Het kan nuttig zijn een middel bij te hebben om de darmflora te herstellen (bijv. Bififlor).

Zorg dat u in goede conditie bent vooraleer u op reis vertrekt; laat uw tanden controleren. Kiespijn kan een reis grondig vergallen. Als u een bril of contactlenzen draagt, neemt u best een reserve-paar mee. Een goede zonnebril is onontbeerlijk, het zonlicht kan zeer fel zijn en het stof en zand kan makkelijk in uw ooghoeken geraken. Een hoofddeksel, zonnelotion en lippenbalsem zijn een absolute must.

Reizigers met metalen inplantaten brengen best een internationaal medisch attest mee, liefst in het Engels (of Spaans) opgesteld. Dit voorkomt vervelende vertragingen op de luchthaven.

Tijdens lange vluchten is het zeer belangrijk af en toe eens de benen te strekken en wat te wandelen. Overdrijf zeker niet met alcohol en drink voldoende water.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht. Inentingen die eventueel toch kunnen overwogen worden, zijn hieronder opgesomd.

Tetanus en Difterie

Vaccinatie tegen tetanus is onontbeerlijk, ook voor wie niet op reis gaat. Het vaccin tegen difterie is alleszins aanbevolen voor wie naar tropische of subtropische gebieden reist. Voor beide aandoeningen bestaat een gecombineerd vaccin. Tegenwoordig bestaat er ook een gecombineerd vaccin voor tetanus, difterie en polio, met 10 jaar geldigheid.

Hepatitis A

Van de infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie komt hepatitis A bij reizigers het meest voor. De besmetting gebeurt via uitwerpselen, voedsel, drank, bevuilde voorwerpen. Inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden voor al wie geregeld op reis gaat, zelfs als de hygiënische omstandigheden goed zijn.

Malaria

Het risico om malaria op te lopen in Mexico is klein maar hier en daar toch bestaande. Boven de 1000 meter hoogte is er sowieso geen risico. Dit betekent dat er in Mexico City en omgeving en het grootste deel van Centraal-Mexico al helemaal geen risico bestaat. Ook in grote delen van Yucatan (rond Merida) is er geen gevaar. In delen van Chiapas (Palenque) bestaat er wel een risico. Belangrijk is vooral het risico op muggenbeten te beperken door vanaf zonsondergang tot zonsopgang een insectenwerend middel te gebruiken en beschermende, lichtgekleurde kledij te dragen. Indien u toch denkt anti-malaria geneesmiddelen te willen gebruiken, raadpleeg dan hieromtrent uw huisarts.

Fooien

Gidsen, chauffeurs, hotelkruiers, obers en alle andere dienstverlenende beroepen verwachten altijd wel een fooi. Gezien op bepaalde plaatsen in Mexico nogal wat Noord-Amerikaans toerisme over de vloer komt, is de gewoonte fooien te geven ondertussen reeds stevig ingeburgerd. Zeker wanneer u bij de gekende badplaatsen verblijft. Een fooitje hoort er dus altijd wel bij, maar het blijft uiteraard een persoonlijke appreciatie (geen verplichting om een bepaalde som te geven).

Fotograferen en filmen

De indianenbevolking staat vaak weigerachtig tegenover fotograferen. Vraag dan ook eerst de toestemming om iemand te fotograferen, respecteer hierbij de wensen van de lokale bevolking en dring niet aan als u niet gewenst bent. Vooral in de indianendorpen rond San Cristobal de las Casas (in Chiapas) willen de meeste indianen niet gefotografeerd worden. Op bepaalde plaatsen zoals in en rond de kerken van San Juan Chamula en Zinacantan is het ronduit verboden te fotograferen. Wie zich toch waagt, zou wel eens een projectiel naar het hoofd geslingerd kunnen krijgen. Anderzijds zijn er hier en daar personen die ook wel eens geld vragen om te poseren. Dit is vooral het geval rond de toeristische sites, waar de mensen het poseren als een vorm van bijverdienste zien. Militaire gebieden mogen niet gefotografeerd worden.

Tropisch licht is zeer sterk. Houd er rekening mee dat schaduwen in sterk licht bijna zwart op de foto overkomen. Zorg ervoor dat u ook reservebatterijen mee heeft voor fototoestellen en/of videocamera’s. Indien u digitaal fotografeert, neem dan voldoende geheugenkaartjes mee, alsook een extra batterij en eventueel een adapter voor het opladen (zie ook Elektriciteit).

Tijdsverschil

Het grootste deel van Mexico is 5 uur achter op GMT. Dit houdt dus in dat we tijdens de zomermaanden de klok 6 uur dienen terug te draaien; tijdens de wintermaanden 7 uur. In de streek van Chihuahua (en westelijker) is het GMT-6. In de zomermaanden draaien we hier dus onze klok 7 uur achteruit, in de wintermaanden 8 uur.

Elektriciteit

Elektriciteit is nagenoeg overal 110 volt. Let er dan ook op dat u voor elk van uw apparaten (fototoestel, camera, gsm, ...) een geschikte adapter/transformator meeneemt die duidelijk een voltage van 100 tot 220 of 240 vermeld (of kijk na of uw toestellen een verstelbare knop hebben 110 / 220). In een aantal hotels (vooral in Mexico City) hebben ze vaak een aantal transformatoren voorhanden, maar in de rest van het land is dit niet het geval. Zorg dus zeker zelf voor een aangepaste adapter/transformator voor 110 volt. De stekkers hebben nagenoeg altijd platte pootjes in plaats van ronde. Een adapter (universele stekker) kan dus ook hiervoor nuttig zijn (denk aan opladen batterijen videocamera – digitaal fototoestel – gsm).

Munteenheid en wisselkoers

De Mexicaanse munteenheid is de peso. 1 US$ is ongeveer 12 pesos; 1 euro is ongeveer 17 pesos. In de hotels en in grote winkels in de hoofdsteden kunt u met de meest gangbare kredietkaarten (Visa, Amex) terecht. U kunt er ook geld uit de muur halen met Visa (met pincode), maar hiervoor worden kosten aangerekend. Neem daarnaast zeker ook wat cash euro of dollar mee. Zorg dat u daarbij de euro's of dollars ook gedeeltelijk in kleine coupures meeneemt. Zorg ook voor gave biljetten, een biljet met een scheurtje wordt vaak geweigerd. Coupures van 100 euro (of groter) en van 100 US$ zijn dikwijls moeilijk te wisselen omdat men bang is voor vervalsingen. Cash euro’s kunnen net zoals de dollars overal omgewisseld worden maar leveren nog vaak een iets ongunstiger koers op dan de dollar (maar gezien u bij de aankoop van dollars uiteraard ook al een kost heeft, is de winst om dollars te gebruiken hiermee als het ware reeds tenietgedaan).

Klimaat

Mexico kent een regenseizoen dat loopt van juni tot en met oktober. Dit laat zich vooral gelden in het zuiden van het land en het schiereiland van Yucatan. September en oktober zijn hier dan ook de orkaanmaanden en dus eerder te vermijden. De Mexicaanse “winter” treedt vooral op van december tot en met februari/maart. Dit heeft niet zoveel invloed op de temperaturen in het zuiden van het land maar wel in het centrale gedeelte. Hier bevinden we ons immers op een plateau en het kan er dus wel koud worden en zelfs sneeuwen. In het zuiden daarentegen kunnen het hele jaar door temperaturen optreden rond 25 à 26°C. Af en toe echter kan het ook hier wat frisser worden (tot zelfs 14-15°C). Dit kan zeker het geval zijn in hoger gelegen gebieden zoals San Cristobal de las Casas en omstreken.

Kledij

Wie een groot stuk van Mexico wil bezoeken of verschillende regio's wil aandoen, zal te maken krijgen met heel uiteenlopende weersomstandigheden. Vanwege die mogelijke temperatuursverschillen tussen noord en zuid is het dan zeker handig om zowel lichte kledij mee te nemen alsook een paar truien. Zeker mee te nemen zijn: warme pull voor ‘s morgens en ‘s avonds in het noorden, regenjas, goede wandelschoenen voor het bezoek aan de sites of tochten in bergachtig gebied, katoenen lange broeken (sneldrogend in geval van een tropische bui), hoed of pet.
© 2011 - 2024 Youriblieck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: MexicoEetcultuur: MexicoDe eetcultuur in Mexico is zeer oud en van oorsprong Indiaans. Later zijn er Europese ingrediënten aan de keuken toegevo…
Culturele bezienswaardigheden in CancúnCulturele bezienswaardigheden in CancúnVan alle steden in Mexico is Cancún het meest bekende vakantieoord. Hier vliegen de meeste vluchten rechtstreeks heen. E…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
Cancún, party en cultuurCancún, party en cultuurEen stadje dat ruim een halve eeuw geleden nog geheel onbetekenend was, is in de laatst 50 jaar uitgegroeid tot een mode…

Argentinië, land van extremenArgentinië reikt van de tropische regio rond de indrukwekkende watervallen van Iguazu tot de ijswereld van Patagonië en…
Op reis naar Mongolië: praktische weetjesMongolië is voor velen geen evidente reisbestemming. Toch is het een land dat voor natuurliefhebbers een parel is en bov…
Bronnen en referenties
  • Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be)
Youriblieck (78 artikelen)
Laatste update: 28-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.