Backpacken door Zuid-Afrika

Backpacken door Zuid-Afrika Zuid-Afrika is een fantastisch land met een enorme diversiteit in cultuur en natuur. Backpacken door dit land is een unieke ervaring. Het gebalanceerde toerisme in Zuid-Afrika maakt zelfstandig reizen goed mogelijk! Vele mensen zijn jou voor geweest en geïntrigeerd geraakt door de puurheid. Lees verder voor nuttige reisinformatie wat backpacken en de voorbereiding een stuk gemakkelijker maakt.

Vooraf plannen

Voor vertrek naar Zuid-Afrika moeten een aantal aspecten zijn geregeld.

Gezondheid

Er zijn aantal inentingen nodig die je kan halen bij de GGD of ander vaccinatiecentrum. Malariatabletten zijn nodig, indien er gebieden worden bezocht waar malaria voorkomt. Bekijk welke provincies je wilt bezoeken waar malaria voorkomt.

Vliegticket

Een vliegticket kan al voor 650 als je tijdig boekt. Door verschillende vertrek- en retourdatums te proberen kom je al snel uit op andere prijzen.

Tip; vlieg je aan op Cape Town of andere grote stad, met overstap in Johannesburg, zorg dan dat je ruime tijd hebt om over te stappen in Johannesburg. Meestal betreft dit een binnenlandse vlucht, waardoor je moet uitchecken, je bagage moet ophalen en weer opnieuw moet inchecken. Dit kost enige tijd.

Visum & paspoort

Bij aankomst in Zuid-Afrika krijg je een stempel in je paspoort wat als visum geldt voor 90 dagen. Deze kan je verlengen bij een Nederlandse Ambassade in Zuid Afrika indien nodig. Een paspoort moet maximaal 6 maand na vertrek uit het land nog geldig zijn.

Tip; Neem altijd een kopie van het paspoort mee of scan deze in en zet het op je eigen mail. Verzekering. Een reisverzekering is verplicht. De polis/bewijs moet worden getoond bij binnenkomst in het land.

Accommodatie

Boek voor de eerste paar dagen een accommodatie. Boek voor in het hoogseizoen (december tot en met februari) al tijdig je accommodatie. Accommodaties zijn in dit seizoen snel volgeboekt. Het geven van borg is heel gewoon. Informeer van te voren of men dit contant wil hebben.

Reisgids

Reisgidsen bevatten nuttige informatie. Hoewel prijzen soms niet kloppen, geeft het een indicatie en kan het je goed op weg helpen.

Geld

Zuid-Afrika heeft de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Momenteel (2010) schommelt de koers van de rand tussen de ZAR 9 en ZAR10 tegenover 1. Pinnen kan daar met gemak met pinpas en creditcard. Gebruik de creditcard zo min mogelijk (i.v.m. kopiëren van de pas). Maximaal ZAR 5.000 mag je als toerist bij je hebben als je het land inkomt en weer verlaat.

Vervoer

Er zijn vele vervoersmogelijkheden. Hieronder worden er een aantal besproken.

Vliegtuig

Zuid-Afrika is een ontzettend groot land en vliegen kan een uitkomst zijn om snel grote afstanden af te leggen. Binnenlandse vluchten zijn net als in Europa vrij prijzig. Vliegen kan voor relatief weinig bij goedkope luchtmaatschappijen en door vroeg een ticket te boeken. Hoe later een ticket wordt geboekt, hoe duurder deze is.

Bus

Er zijn diverse bussen. Zo zijn er comfortabele tourbussen, taxibussen en de baz bus.

Taxibussen
Taxibussen zijn kleine busjes die ongeveer 13 mensen kunnen vervoeren. Grote bagage kan in deze bussen meestal niet worden meegenomen, maar daar wordt niet erg moeilijk over gedaan (zoals gewoonlijk in Zuid-Afrika). Deze busjes zijn te vinden op taxistandplaatsen. Deze bussen vertrekken echter niet op vaste tijden, maar meestal pas als deze vol zit. Zo kan het zijn dat je twee uur wacht voor vertrek.

Baz Bus
De Baz Bus is een speciale bus voor backpackers en veel gebruikt. Via de website koop je een ticket op maat van bijvoorbeeld Cape Town naar Johannesburg via Durban. Je betaald een vast bedrag hiervoor en kan zelf bepalen wanneer je met deze bus wilt reizen. Zo kan je in twee weken van Cape Town naar Durban reizen, maar ook in drie maanden. De gehele route kan je diverse plaatsen bezoeken. De Baz Bus zet je af bij een hostel (en vliegveld) wat bij hun bekend is (dan zijn over het algemeen alle hostels). Het meenemen van een surfplank is zelfs mogelijk. Een ideaal goedkoop en gezellig vervoermiddel.

Auto

Als je voor langere tijd wilt rondreizen in Zuid-Afrika kan het kopen van een auto voordelig zijn. De benzineprijzen in Zuid-Afrika zijn laag. Een auto huren is ook niet prijzig. Voor 20 tot 30 euro per dag heb je al prima auto, maar een backpack budget laat dit meestal niet toe.

Overige

Taxi & Shuttleservice
Taxi's zijn erg goedkoop, maar als westerling wordt je meestal wel afgezet. Onderhandelen kan je zeker doen. Het is moeilijk om een taxi te vertrouwen die bij taxistandplaatsen of ergens anders staan. Het zijn meestal oude auto's in beheer van de chauffeur. Om zeker te zijn van een goede taxi, bel een taxibedrijf op en boek er één. Shuttle service is meestal goed te herkennen aan kleine witte busjes met logo erop. Deze worden meestal gebruikt voor brengen naar en ophalen bij vliegvelden.

Liften
Liften en lifters meenemen wordt sterk afgeraden, dit is uiterst onveilig.

Accommodatie

Hotels

Voor een backpacker zijn hotels prijzig. Zuid-Afrika is een goedkoper land dan Nederland, maar toch zijn sommige prijzen redelijk hoog. Daarnaast is het voor een backpacker veel interessanter en leuker om in een hostel te slapen.

Hostels

Zuid-Afrika heeft ontzettend veel hostels met dorms (slaapzalen) en privékamers en het is zeer goedkoop. Er zijn een aantal internationale websites waarbij je een kamer in een hostel kunt boeken. Deze websites geven een goed overzicht van kwaliteit en prijs met enkele foto's erbij. Natuurlijk kun je ook altijd op de website van het hostel zelf kijken. Direct boeken scheelt vaak ook in de kosten. Bij een hostel heb je de gelegenheid om zelf je maaltijd te koken en is uiteten dus niet zozeer nodig.

Guest House & Lodge

Bij Guest Houses logeer je bij mensen in huis (of aangrenzend aan hun huis). Dit is een relatief goedkope manier, hoewel sommige guesthouses met veel sterren prijzig kunnen zijn. Een lodge kan weinig kosten, maar de meeste lodges zijn te vinden in wildreservaten. Daarom zijn lodges erg prijzig, zelfs voor de reiziger met een aardig budget.

Bed & Breakfast

Hierbij geldt hetzelfde als Guest Houses; relatief goedkoop, maar kan prijzig zijn. Op de website sa-venues.com en wheretostay.co.za zijn er overzichten van B&B, Guest houses en lodges te vinden.

Tips;
 • Boek direct bij de aanbieder van de accommodatie, dit is vaak goedkoper dan via een bemiddelaar. Als je voor langere tijd blijft kun je onderhandelen over de totale prijs, dit is heel gewoon.
 • Vaak zegt men dat je een accommodatie van te voren niet hoeft te boeken. In het hoogseizoen (december tot en met februari) is dit wel handig.
 • Er zijn 'Coast to Coast' boekjes, waarin (bijna) alle hostels in Zuid-Afrika staan. Er bestaan nog meerdere boekjes met andere accommodatietypes erin. Probeer zo'n boekje bij aankomst te bemachtigen, de meeste hostels hebben deze wel.
 • Als je reist met de Baz Bus krijg je bij sommige hostels korting op je verblijf. Dit kun je vaak zien op de website van de aanbieder en in een 'Coast to Coast' boekje.

Eten & Drinken

Water

Het is niet altijd mogelijk om water uit de kraan te drinken. In sommige plaatsen wordt het water niet goed gereinigd en komt het uit een waterbron waar ook het riool in uitkomt. Daarnaast bevat het water chloor. Vraag aan de lokale bevolking of het mogelijk is om uit de kraan te drinken of niet. Meestal kun je dit zelf ook al ruiken of proeven. Indien er een beetje chloor inzit, kan het worden gedronken, maar echt smakelijk tegenover ons drinkwater blijft het niet. Supermarkten verkopen voor een lage prijs bronwater.

Supermarkten

De supermarkten in Zuid-Afrika zijn gelijk als in Nederland. Een groot assortiment, bekende merken, goede kwaliteit en voor weinig geld. Het vlees is goed.

Wijn

Zuid-Afrika staat bekend om zijn heerlijke wijnen. Een wijngaard bezoeken is een aanrader.

Uiteten

Ontbijt & lunch
In tegenstelling tot Nederland zijn er aardig wat eetcafé's en -tentjes, waar je een heerlijk ontbijt en/of lunch kan halen.

Avondeten
Er zijn veel diverse restaurants met goede kaarten. Voor ongeveer 15 heb je al een voor-, na- en hoofdgerecht. Het land kent veel inheemse gerechten, zoals Boboti, wat je zeker moet hebben geproefd. Ook vis en struisvogelbiefstuk is een aanrader.

Tips; Ga eten in eettentjes en restaurantjes die er netjes (en vol) uitzien. Restaurants die in de avond leeg zijn kunnen beter worden vermeden, omdat het voedsel niet vers kan zijn. Zuid-Afrikanen zijn ook niet altijd even hygiënisch, dus ga eten waar het vertrouwd is voor jou en wat de lokale bevolking aanbeveelt.

Braaien

Braaien is in Zuid-Afrika populair. Het lijkt op barbecuen en in de meeste gevallen gebeurd het ook zo. Officieel is braaien het garen van eten op vuur van hout.

Veiligheid

Zuid-Afrika wordt gezien als een gemiddeld onveilig land. Dit is gedeeltelijk waar. Het is een derde wereld land met westerse invloeden en armoede blijft een groot probleem. Ook is de overheid niet genoeg ontwikkeld om corruptie en criminaliteit in de hand te houden. Als toerist is het daarom belangrijk dat je oppast.

Houd de onderstaande punten in gedachten tijdens het reizen;
 • Doe dure sieraden af, houd camera's en portemonnee niet in zicht (zelfs niet als je in de auto zit),
 • Loop niet onder viaducten door of langs lege straten,
 • Blijf bij groepen in de buurt (toeristen en inwoners),
 • Gedraag je normaal en onopvallend,
 • Sta je 's avonds voor rood bij een stoplicht en voelt de situatie onveilig, rij dan door rood. Dit wordt vaker gedaan,
 • Loop 's avonds nooit alleen over straat, maar altijd met een grote groep (ook met z'n tweeën is ook onverstandig). Het beste is om altijd een taxi te pakken, want ook met een groep ben je kwetsbaar,
 • Als je je onveilig voelt, luister dan naar dat gevoel,
 • Pas extra op in grote steden, buitenwijken en de Transkei (een gebied dat loopt van East London tot aan Lesotho en Durban).

Weetjes

 • In Zuid-Afrika rijdt men links.
 • Nederlanders kunnen zich verstaanbaar maken in het Engels en Nederlands. In sommige gebieden, met name West Zuid-Afrika, spreekt men Afrikaans dat verwant is aan het Nederlands.
 • Bellen kan met een mobielabbonnement. Een simkaart kopen en bellen met een telefoonkaart is vrij goedkoop.
 • Fooi geven in restaurants en accommodatie is gebruikelijk. Bij restaurants is 10% gebruikelijk. Soms zit het bij het totaalbedrag in, maar meestal niet. 'Gekleurde mensen' verdienen daar schrikbarend weinig, dus geef de fooi persoonlijk, zodat het niet in de zak van de baas verdwijnt.
 • Kijk rekeningen goed na op fouten.
 • De voltage is 220/230 volt. In Nederland zijn er geen juiste verloopstekkers te krijgen, maar in winkels, supermarkten en luchthavens wel. Gewoon daar kopen.
 • In Zuid-Afrika kan je goedkoop winkelen voor kleding en verzorgingsproducten. Net als in Nederland kun je merken kopen.

Kosten

Hieronder een indruk van de kosten met (gemiddelde) prijs in Euro en ZAR.

ProductPrijs Prijs ZAR
Biertje1,2512
Hoofdgerecht8 - 1480 - 130
Tandpasta merk1,1511
0,5 kg bananen1,413,5
Wit brood0,949
2lt Coca cola, sprite1,2512
1 liter benzine0,737
Afwasmiddel1,0510
1kg kip767
5lt water1,9819
© 2010 - 2024 Montagne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Nederlandse plaatsnamen in Zuid-AfrikaAl sinds de VOC-tijd is er sprake van een band tussen Nederland en Zuid-Afrika, waardoor de Nederlandse invloeden er tot…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…
Jordanië: van kruisvaarders tot 's werelds zoutste meerJordanië: van kruisvaarders tot 's werelds zoutste meerDe meeste reizigers naar Jordanië zullen de beroemde verborgen stad Petra en de woestijn Wadi Rum niet overslaan. Terech…
Montagne (2 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.