In Azië is spugen gewoon

In Azië is spugen gewoon Het is even wennen als je op vakantie gaat naar een Aziatisch land en er de mensen om je heen hoort rochelen en ziet spugen. Dikke rode fluimen vliegen langs je af. De trottoirs en straten zijn diep rood gekleurd. Zowel mannen als vrouwen, volwassenen en kinderen doen er aan mee….is het kauwgum ? Nee, kauwgum is het zeker niet hoewel men wel degelijk de uit de Westerse wereld afkomstige kauwgum kent. In Thailand noemt men de kauwgum: “maak farang” hetgeen betekent: “de Westerse betel”. De enige overeenkomst is dat het gaat om een goedje dat je in je mond stopt om er vervolgens uren op te kauwen. Daarmee houdt alle gelijkenis op want het spul waar vele miljoenen Aziaten op kauwen is afkomstig van de noot van de palmsoort Areca catechu. Onterecht spreekt men overal over de betelnoot maar dit is een misverstand dat zo enorm ingeburgerd is dat men er zich maar bij neer heeft gelegd. Vermoedelijk is deze fout al gemaakt in de 16e eeuw toen de Portugezen de naam van een blad van de betel-peperplant verbasterden. De palm waar de noten vandaan komen, kan een hoogte bereiken van wel 20 meter en komt voornamelijk voor in de tropische regenrijke gebieden in Zuid Oost Azië, Oost Afrika en Polynesië. De noten waar het om gaat zijn in een vroeg stadium zacht en groen maar groeien uit tot ongeveer 5 centimeter grote keiharde bruingele, als eieren zo grote exemplaren.

Maar waar gaat het nu werkelijk om ? Het gaat hier om een al meer dan 2000 jaar oud gebruik, te weten het kauwen op een mengsel van de fijngehakte noot, vermengd met wat kalk, water en verschillende andere bestanddelen zoals wat pruimtabak, citroensap of andere stoffen om de bittere smaak van de noot wat te verminderen. Deze ingrediënten worden bij elkaar ingepakt in een blad van de “betel-peperplant” en vervolgens in de mond gestoken. Vaak klemt men het tussen de tanden en de wang ( sommigen zelfs tijdens het slapen ) of men kauwt er constant op. Hierbij komt een vloeistof vrij, waaraan allerlei werkingen worden toegeschreven. Zo zou het je opbeuren, je komt in een goede gemoedstoestand, het geeft je een euforisch gevoel, het zou zelfs een afrodisiacum ( seksueel stimulerend middel ) zijn, je voelt je fitter en het geeft je een prettig gevoel in je mond. Ook het blad waarin het goedje verpakt zit heeft enkele positieve werkingen want het helpt tegen hoofdpijn en huidinfecties. De werkende stof uit de noten, arecaidine, wordt aangemaakt als je het kalkmengsel samen met de fijngehakte noot goed kauwt. De stof wordt via de slijmvliezen in de mond opgenomen in de bloedbaan en zorgt voor de genoemde werking in de hersenen.

In sommige koffieshops in Nederland is betelnoot ook verkrijgbaar en dat betekent dat het dus gaat om een verdovend middel. Ofschoon het gebruik van betelnoot niet lichamelijk verslavend is, is het wel zo dat je gemakkelijk een gewoontegebruiker wordt. Dat geldt zeker in Azië waar je vele mensen om je heen ziet kauwen. Het gebruik ervan onder jongeren, vaak zelfs al bij kinderen vanaf 5 jaar, heeft er inmiddels toe geleid dat men in verschillende landen probeert te wijzen op de nadelen. Zo zou er een verhoogde kans zijn op keelkanker en kan een te hoge dosis hartstilstand of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Desondanks wordt het overal nog gebruikt en in Taiwan bijvoorbeeld, gewoon op straat verkocht door jonge zeer sexy geklede meisjes.

Naast de genoemde nadelen is er nog een bijwerking want de tanden en de lippen van de gebruikers van betelnoot worden op den duur donkerrood tot zwartrood gekleurd. Dat komt door het constante kauwen waarbij het rode sap vrijkomt. Toen de Westerlingen met die zwartrode tanden werden geconfronteerd, spraken zij daar hun afschuw over uit. Het antwoord was dat juist de Westerlingen en alleen dieren zoals honden hun tanden wit hadden. Hoe dan ook, U zult het zien, het ziet er niet charmant uit, zo’n zwarte mond. Daarnaast vindt het overtollige rode sap herhaaldelijk een weg naar buiten doordat de gebruiker het gewoon dààr uitspuugt waar hij zich op dat moment bevindt. Overal zie je de rode kledders terug op de trottoirs en omdat die niet bijzonder veel voorkomen in Azië ook op straat. ( Hier bij ons barst het van de uitgespuugde kauwgum op de grond, zou dat uitspugen aanstekelijk werken ? ) Je mag al blij zijn als je niet geraakt wordt en een goede raad is te letten op het gerochel dat er vaak aan vooraf gaat, je kan dan altijd nog zorgen dat je uit de vuurlinie blijft. Een andere goede raad is om het kauwen niet zelf te proberen want echt waar, het smaakt werkelijk afschuwelijk !!!

Dit kauwen van de noot zal beslist niet ophouden want het is niet alleen ingeburgerd maar heeft inmiddels in de diverse Aziatische landen ook betekenis gekregen in de diverse Godsdiensten en bijvoorbeeld het offeren van betelnoot is de normaalste zaak. Er schijnen zelfs al bewijzen gevonden te zijn van het gebruik van de betelnoot in een grot in Noord West Thailand, gedateerd 10.000 jaar voor Christus waarmee tevens bewezen lijkt te zijn dat deze gewoonte in Thailand zijn oorsprong vindt en niet in India. Als U naar één van de Aziatische landen reist dan zult U als toerist dus altijd nog kunnen zien hoe men geniet van dit voor ons ongebruikelijke verdovende middel. Eén uitzondering in Azië is er echter, Singapore. Daar zult U verbaasd zijn, hoe schoon een stad kan zijn en spugen op straat is verboden, evenals kauwgum kauwen !!
© 2007 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paan: Een wijdverspreid cultuurgoed in IndiaPaan (of Pan) wordt in Zuidoost Azië gegeten of liever gezegd op gekauwd. Paan wordt na de maaltijd als een soort reinig…
Apocynum en andere planten tegen depressieNaast Sint-janskruid zijn er wereldwijd natuurlijk nog veel meer planten met een anti-depressieve werking. Het woord dep…
De geneeskracht van acacia catechuDe geneeskracht van acacia catechuAcacia catechu is een acaciasoort die 15 meter hoog kan worden uit Pakistan, India en Zuidoost-Azië. Delen van deze boom…
De Betelnoot, een vrolijke nootKauwen op een noot en het dan weer uitspugen lijkt een zinloze aangelegenheid. De noot heeft licht geestoppeppende eigen…

Hotspots Las Palmas de Gran CanariaWeinig mensen weten dat Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria, niet alleen een bruisende, cosmopolitische stad is, m…
Zuid-Afrika, steden, strand en wildparkenZuid-Afrika, steden, strand en wildparkenZuid-Afrika wordt ook wel ‘Rainbow Country’ genoemd. Het moge duidelijk zijn dat dit komt omdat er zoveel bevolkingsgroe…
Peter (50 artikelen)
Laatste update: 11-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.