Hotspots Las Palmas de Gran Canaria

Weinig mensen weten dat Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria, niet alleen een bruisende, cosmopolitische stad is, maar ook een stad vol interessante contrasten: zo waan je je terug in de tijd als je door de oude wijk Vegueta wandelt en dan weer kun je in een hypermodern winkelcentrum winkelen zoals in ‘’El Muelle”. Daarom een overzicht van de leukste hotspots in Las Palmas.

Hotspots Las Palmas


Playa de Las Canteras

De ligging van Playa de Las Canteras is heel bijzonder omdat het zo ongeveer midden in de stad ligt. Het strand wordt omzoomd door een boulevard die zich net zo lang uitstrekt als het strand. En dat is dus 3 kilometer lang. Zowel op de boulevard als op het strand is het bijzonder levendig. Niet alleen wordt er gezwommen, maar er wordt ook veel gejogd, gefietst, kleine handelaartjes bieden hun waren aan. De hele dag flaneren de Canarios hier over de boulevard, het is dé ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Je kunt er volop terrasjes, cafés, restaurants én winkeltjes vinden. En grote overdekte winkelcentra zoals ‘’El Muelle’’ en “Las Arenas’’, liggen vlakbij het strand.

Playa de Las Canteras is een heerlijk strand, vooral omdat de zee over het algemeen zo rustig is. Een rif, dat zo’n 200 meter voor de kust ligt, beschermt het strand tegen de sterke branding en het loopt langzaam af, dus het is zeer kindvriendelijk. Het strand bestaat uit geelbruin, fijn zand en is ongeveer 3 km lang. Bovendien is het water schoon en zo helder, dat je regelmatig scholen vissen kunt zien zwemmen. Het strand wordt goed onderhouden, dagelijks wordt het schoongemaakt.

Alleen in de zomer – hoofdzakelijk in de maand juli – en in de weekenden wordt Las Canteras druk bezocht. Toeristen zie je er maar weinig, want het overgrote deel gaat liever naar het zuiden.

De wijk Vegueta

De wijk Vegueta, het hart van de stad is van oudsher het cultuur-historische centrum van de stad. Hier werd de stad Las Palmas in 1478 gesticht door de Spaanse overheersers. Vegueta is de place to be voor hippe, trendy boetieks, restaurantjes en cafeetjes. Hier vind je ook talloze historische monumenten, smalle steegjes en oude huizen, prachtige pleinen met fonteinen, theaters, kunstgalerieën en musea.

Vegueta is meer dan één bezoek waard. Veel huizen en gebouwen die gebouwd zijn tijdens de koloniale overheersing van de Spanjaarden zijn bewaard gebleven. Die typisch koloniale bouwstijl kenmerkt zich door de witte huisjes met de prachtige bewerkte houten deuren en balkons, plafondversiering en mooie patio’s. Wandel op je gemak door deze wijk heen en neem plaats op één van de vele terrasjes om even uit te rusten.

Casa Colon

Het mooiste architectonische voorbeeld van het koloniale vroeg 16e eeuwse Las Palmas, is het ‘’Columbus museum’’. Dit museum was oorspronkelijk van 1478 tot het begin van de 16e eeuw de residentie van de militaire gouverneur van Gran Canaria. Casa Colon is dus nooit van Columbus himself geweest, maar Columbus die op weg was naar Amerika heeft hier wel een paar keer gelogeerd in je aren 1492, 1493 en 1502.

In het museum kun je van alles te weten komen over de reizen van Columbus middels replica’s van oude zeekaarten, scheepsmodellen en een replica van een scheepscabine van een antiek schip. Leuk voor de kinderen!

Alleen al de patio met de weelderige plantengroei, de antieke waterput en de kleurige papegaaien is een bezoek waard. Tevens krijg je een goede indruk hoe een koloniaal huis uit de 16e eeuw er van binnen uit zag.
Geopend: ma – vrij 9.00 – 21.00. Zat. 9. 00 – 13.00. Toegang gratis.

De kathedraal Santa Ana

In 1497 is de imposante kathedraal Santa Ana gebouwd, in het centrum van Vegueta. Eeuwenlang is aan deze kathedraal gewerkt met lange tussenpozen. Pas in het begin van de 19e eeuw was de kerk voltooid. In de architectuur van de kathedraal vind je zowel gothische als barokke stijlelementen en bovendien kun je prachtig houtsnijwerk en een paar sculpturen van de Canarische beeldhouwer Lujan Perez aanschouwen.

Het leuke van deze kathedraal is dat ze de mogelijkheid bieden om voor 3 euro pp. helemaal naar het dak van de kathedraal te gaan, waar je een schitterend uitzicht hebt over de hele stad.
Geopend: ma – vrij 9.00 – 14.00 en van 16.00 tot 18.00. Zat. 9.00 tot 14.00.

Tip: Museo Diocesano de Arte Sacro. Via een aparte ingang bij de kathedraal kom je in dit museum terecht, dat dus zo’n beetje aan de kathedraal vast zit. Je vindt er o.a beelden van de beeldhouwer Lujan Pérez, sacrale objecten van zilver en olieverfschilderijen van Canarische schilders.
Geopend: dezelfde openingstijden als de kathedraal. Toegang 1,50 euro.

Plaza Santa Ana

Dit prachtige, grote plein ligt natuurlijk aan de voet van de kathedraal en tegenover de kathedraal bevindt zich het stadhuis uit 1842. Elke dag strijken er honderden duiven neer en aan de voorkant van het plein zetelen de 8 beroemde bronzen honden – deze sculpturen zijn zo’n 100 jaar oud – waarnaar Gran Canaria volgens de overlevering werd vernoemd. Het Latijnse woord voor hond is ‘’Canis’’ en vroeger kwamen er grote aantallen wilde honden voor op Gran Canaria. Althans zo luidt de legende. Aan de Plaza Santa Ana kun je trouwens een heerlijk terrasje vinden – én het enige terras dat er is – het is een café en tevens een hip designwinkeltje.

El Caam : Centro Atlantico de Arte Moderno

Achter de kathedraal kun je het Caam vinden, een schitterend museum voor moderne kunst met 3 verdiepingen, een open trappenhuis en overal wite, lichte ruimtes. Een bibliotheek en een museumwinkel is er ook gevestigd. Verder bezit het Caam ook nog twee dependances.

Elke twee maanden is er een nieuwe tentoonstelling van moderne kunst van zowel Canarische kunstenaars als internationaal bekende kunstenaars.
Geopend : di –za 10.00 – 21.00, zo 10.00 – 14.00, ma. gesloten. Toegang gratis.
Caam. Calle de los Balcones 9 –11

El Museo Canario

Vlakbij de kathedraal, vind je het ‘’Museo Canario’’. Dit museum bezit een interessante collectie over de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden: de Guanches.

De permanente tentoonstelling bestaat uit hoofdzakelijk archeologische vondsten, modellen van oude Canarische woningen en begraafplaatsen; een grote verzameling skeletten, schedels en mummies van de oerbewoners.
Geopend: ma – vrij 10.00 – 20.00, za-zo 10.00 – 14.00. Toegang: volwassen 3 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Triana

De oude stadswijk Triana is een noordelijke stadsuitbreiding van Vegueta. Je vindt er de Calle Mayor en dit is de grootste en bekendste winkelstraat van Las Palmas met allure. Hippe kledingwinkels zoals Zara, Mango, Promod en H & M zijn volop aanwezig en in de smalle zijsteegjes vind je de meer chique boetiekjes, kadowinkels en schoenenwinkels van designers. In deze zelfde zijstraatjes vind je ook de leukste café’s en restaurantjes.

De mooiste terrassen van Triana tref je aan aan het begin, vlakbij Plaza de Las Ranas. Tegenover de universititeitsbibliotheek vind je, idyllisch onder de palmbomen de terrassen van café La Rana en het Heineken café.

Tip: Bestel bij café La Rana een Ranita voor 1,30 euro. Een heerlijk kopje koffie met zoete melk en slagroom.

Pueblo Canario

Pueblo Canario is gebouwd aan het mooiste park van Las Palmas: Parque Doramas. In 1939 werd dit Canarische dorp gebouwd naar een ontwerp van de Canarische architect Miguel de la Torre, naar een schets van zijn broer, de beroemde kunstenaar Nestor de la Torre. Het bijzondere van dit complex is dat verschillende stijlen van de Canarische architectuur hierin verenigd zijn.

In Pueblo Canario bevinden zich een aantal souvenirwinkels, een klein romantisch kerk waarin getrouwd kan worden – tip! - een authentiek Canarisch restaurant met een groot terras en het Museo de Nestor (gewijd aan de eerder genoemde kunstschilder Nestor de la Torre.)

Tip: Elke zondag om 11.00 is er op het plein, in de open lucht een voorstelling van Canarische, traditionele volksdansen en folkloristische muziek.

Overdekte winkelcentra El Muelle en Las Arenas

Als je ’s een keer uitgebreid wilt winkelen dan zijn deze 2 moderne winkelcentra een absolute must. Beiden liggen vlakbij het strand. El Muelle ligt aan de haven, aan de achterkant van Het Catalina Park en Las Arenas ligt aan het begin van het strand Las Canteras, tegenover het Auditorium Alfredo Kraus.

El Muelle is wat kleiner dan Las Arenas, maar daar staat tegenover dat ze bovenop het dak terrassen hebben met een prachtig uitzicht over de haven. De prachtige architectuur van El Muelle is helemaal aangepast aan de haven en de zee. Las Arenas is een erg groot winkelcentrum met meerdere verdiepingen en er is eveneens een dakterras. Beide winkelcentra hebben de leukste, hipste kledingwinkels zoals Zara, Berschka, Stravidarius, Pull and Bear, Springfield etc. Vergeet ook niet naar Natura te gaan, een leuke kado-en kledingwinkel. Verder is er ook volop fast food, restaurants, cafeetjes in beide winkelcentra te vinden.
© 2007 - 2023 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…

Malaga, stad in SpanjeMalaga, een stad gelegen aan de zuidkust van Spanje in het gebied Andalusië. De betekenis Malaga is een toeristencentrum…
In Azië is spugen gewoonIn Azië is spugen gewoonHet is even wennen als je op vakantie gaat naar een Aziatisch land en er de mensen om je heen hoort rochelen en ziet spu…
Miki (26 artikelen)
Laatste update: 23-09-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.