Alleen op reis – hoe bereid je je voor?

Alleen op reis – hoe bereid je je voor? Je bent avontuurlijk en je wil graag wat van de wereld zien, verschillende landen, culturen en toeristische trekpleisters. Bovendien wil je niet afhankelijk zijn van anderen, en besluit je daarom in je eentje de wereld te gaan verkennen. Hoe pak je dit het beste aan? Om er zeker van te zijn dat je de tijd van je leven hebt, moet je je goed voorbereiden.

Reisplan

Een goede voorbereiding is alles. Maak voor jezelf een reisplan, wat wil je bezoeken, wat wil je zien? Een goede aanschaf is hierbij een informatief boek over het land dat je gaat bezoeken. De Lonely Planet bijvoorbeeld (er zijn meerdere boeken) is een goed boek waarin precies staat beschreven per land wat er te zien is, hoe je er komt, waar je je accommodatie kunt vinden (in verschillende prijsklassen). Alleen het doorlezen en zo je reis wat preciezer inplannen is al leuk en het wekt je enthousiasme ook op!

Inentingen

Daarnaast is het verstandig om te controleren of je bepaalde inentingen nodig hebt. Doe dit niet op het laatste moment, daar voor sommige inentingen een herhaling nodig is na een aantal weken. Als je van plan bent om naar een tropische locatie af te reizen is het misschien verstandig om een zogenaamde Tropenkit aan te schaffen via de instantie waar je je inentingen krijgt. Hierin zitten allerlei handige spullen die je misschien wel heel erg nodig kunt hebben.

Reisdoel

Met wat voor doel ga je op reis? Is het voor puur rondreizen, wil je een bepaalde plek zien, wil je wat van de cultuur oppikken of wil je misschien de taal van het land leren, of er misschien wel een tijdje werken. Er bestaan organisaties die dit voor je kunnen regelen. Zie je er zelf namelijk nogal tegenop omdat je alleen gaat en je weinig van het land weet, dan is het vaak makkelijker en ook veiliger als iemand anders je reis inplant. Denk bijvoorbeeld aan een taal studeren en/of vrijwilligerswerk doen. De organisaties kunnen een talenschool voor je zoeken en je inschrijven of een tijdelijk baantje, en ze kunnen zelfs accommodatie voor je regelen, ofwel voor jou alleen of bij een gastfamilie, zodat je wat gezelschap hebt.

Bagage

Neem niet teveel bagage mee, je bent immers alleen op pad. Begin daarom al van te voren met het plannen wat je mee wil nemen, denk daarbij goed na wat echt nodig is, waar je niet zonder kunt, zoals medicijnen, reisbescheiden, e.d. Sommige spullen kun je net zo makkelijk (en wellicht goedkoper) in het land van bestemming kopen, denk hierbij aan bepaalde toiletspullen, kleding, etc. Het is beter om met een volle koffer (met souvenirs, cadeaus) terug te komen dan wanneer je ernaartoe gaat. Een tip is om je bagage wat unieker te maken voor herkenning, plak er daarom een sticker op of meerdere. Ook kan het handig zijn om een foto te maken van je bagage. Dit kan helpen wanneer je bagage kwijtraakt en je de foto kunt gebruiken ter herkenning. Je kunt op een luchthaven je bagage ook laten sealen. Zo kan er niemand bij je bagage wanneer deze eenmaal is ingecheckt. Wanneer een koffer gesealed is dan wordt deze na inchecken ook niet geopend. Je koffer wordt wel gescand voor het sealen om er zeker van te zijn dat er niets inzit wat er niet in hoort. Je kunt je koffer ook op slot doen, maar als je koffer gecontroleerd wordt na het inchecken dan zullen en mogen ze het slot openbreken.

Veilig reizen

Allereerst, houd altijd een oog op je bagage en geef het niet aan anderen af tenzij je ze kent. Neem geen liften van onbekenden aan, maar reis dan liever met een taxi of bus. Bij korte trips is het veiliger om niet over straat te gaan met een rugtas of handtas, maar gewoon een kleine geldbuidel mee te nemen die je om je nek kan hangen en achter je kleding kunt stoppen. Hier doe je dan je geld, paspoort, etc. in. Hoe minder bagage je meeneemt, zowel met lange reizen als korte trips, des te veiliger! Verblijf je in een hotel, dan is er meestal een kluis in je kamer of bij de receptie aanwezig. Deze kun je gebruiken om je paspoort of credit/bank kaarten in te doen wanneer je erop uit gaat. Als er dan toch iets zou gebeuren, dan zijn deze documenten veilig. Je kunt dan wel het beste een kopie van je paspoort bij je dragen.
© 2010 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Europees dierenpaspoortHet Europees dierenpaspoortSinds 1 oktober 2004 is een Europees dierenpaspoort verplicht voor honden, katten en fretten die mee op vakantie gaan. H…
Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Als uw paspoort verloopt, moet u het laten vernieuwen. Verlengen bestaat niet meer. U kunt uw paspoort laten vernieuwen…
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…

Dwars door Cuba: provincie CienfuegosDe Cubaanse provincie Cienfuegos laat men bij een Cuba-reis heel vaak links liggen ondanks het feit dat de provinciehoof…
Bretagne: les landes du Liscuis, avontuur en geschiedenisBretagne: les landes du Liscuis, avontuur en geschiedenisZin in een avontuurlijke wandeling met een vleugje geschiedenis? U bent in Bretagne, in de Côtes d'Armor? Begeef u dan n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DomCarver, Pixabay
  • http://thci.nl/
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.