De Dordogne in Frankrijk, een gebied om van te houden

De Dordogne, niet voor niets al jaren een van de populairste Franse vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Een gebied waar men zijn hart kan ophalen aan de prachtige natuur, idyllische Franse dorpjes en historische grotere steden. Wandelen langs de mooie rivier de Dordogne, of een boekenmarkt bezoeken, het gebied heeft voldoende te bieden voor de vakantieganger en is daarnaast goed te bereizen per auto. Oftewel, waarom zou u niet naar de Dordogne gaan?

De Dordogne, een stukje algemene informatie

Het departement Dordogne werd in de tijd van de Franse Revolutie, gecreëerd, en om precies te zijn op 4 maart 1789. De oorspronkelijke naam van het gebied van Perigord, maar in de 18e eeuw werd deze naam vervangen door de naam Dordogne, genoemd naar de rivier die door het gebied loopt. De Perigord als gebied bestaat overigens nog steeds, dit grenst aan het Dordogne gebied. De Dordogne is niet al te ruim bevolkt. Je vind er geen grote industriële bedrijven, maar voornamelijk schilderachtige ouderwetse dorpjes met leuke winkeltjes en restaurants. De Dordogne heeft 4 grote steden, Sarlat, Perigieux, Bergerac (waar ook een vliegveld te vinden is) en Nontron. Dorpen in de Dordogne die ook zeer aantrekkelijk zijn voor een bezoek, zijn; Domme, Belves, Monpazier en Saint-Jean-de-Cole.

Bezienswaardigheden in de Dordogne

In het gehele Dordogne gebied zijn kastelen, grotten en prehistorische vindplaatsen te bezoeken. Over enkele van deze bijzondere bezienswaardigheden vind u hieronder meer informatie.

Grotten in de Dordogne

De Dordogne heeft een bijnaam, namelijk "regio van de prehistorie". Deze naam is niet uit de lucht komen vallen. In vele grotten vond men de afgelopen jaren wandtekeningen uit de oudheid die o.a. ossen, paarden en herten toonden. De bekendste grot in de Dordogne is genaamd "Lascaux" en deze grot is net buiten het stadje Montignac te vinden. Grotten als deze boden onderdak voor de prehistorische mensen die toentertijd in de Dordogne woonden. In deze grot zijn tekeningen gevonden die ongeveer 17000 jaar oud zijn. Helaas bleken de vele toeristen die de grot jaarlijks bezochten, de tekeningen aan te tasten door er aan te zitten. Om die reden is de grot gesloten , maar nabij de originele grot is een copie gemaakt die wel bezocht kan worden. In de gehele Dordogne zijn zo'n 25 grotten te vinden, die vaak nabij een leuke plaats te vinden zijn en zo is een grotbezoek dus eenvoudig met een bezoek aan een stad of dorp te combineren.

Kastelen

Op vakantie in het Dordogne gebied? Dan is een bezoek aan een van de aantrekkelijke kastelen in het gebied onvermijdelijk. Zo vind u in de buurt van de stad Sarlat, het kasteel Chateaux de Beynac. Dit kasteel ligt op een hoge berg, en ligt dus echt "boven" de Dordogne. Het kasteel is een goede klimtocht waard. In het verleden is het kasteel ook bezit geweest van de legendarische Richard Leeuwenhart. Aan de andere zijde van de heuvel waar Chateaux de Beynac ligt, kunt u een bezoek brengen aan Chateaux de Castlenaud. Dit kasteel heeft tevens een museum waar vele historische oorlogswapens getoond worden. De meeste kastelen vragen een kleine entreeprijs (circa 4 Euro) en sommigen zijn gratis te bezoeken. Daarnaast zijn in de hoogzomermaanden de kastelen vaak dagelijks geopend. Een rondleiding kan doorgaans gevolgd worden (tevens tegen een kleine betaling, of een fooi voor de gids).

Wandelen

Voor de echte wandelaar is de Dordogne zeker ook een geschikt gebied. Bij het Toeristenloket (Office de Tourisme), die u in elke stad wel vind, kunt u terecht voor wandelroutes. De wandelroutes lopen door de mooie bossen, heuvels en open stukken van de Dordogne. Wel is het nuttig op te letten of u niet per abuis een prive-terrein oploopt. De Franse bevolking vind dit doorgaans niet prettig, en het is dus ook niet aan te raden over iemands prive-terrein te wandelen. De meeste routes lopen door dorpjes waar ook een eet- of drinkgelegenheid te vinden is, zodat u op tijd pauze kunt nemen en een drankje kunt nuttigen ter afkoeling.

Tot slot

De Dordogne is met zijn uitgetrekte landschap, heerlijke temperaturen, mooie rivieren en grote aanbod van pittoreske plaatsjes, een ideaal vakantiegbeid. Houdt u niet van het massa toerisme, dan zijn campings in de buurt van de kleinere dorpen een verblijf waard. De Dordogne is goed bereikbaar per auto.

Via het Internet zijn tevens op diverse plekken vakantiehuizen te huur, waarmee u zich verzekerd van meer privacy. Ook leent het Dordogne gebied zich goed voor gezinsvakanties. Langs de rivieren kan uw kind zich uitleven, heerlijk zwemmen (maar, denk wel aan de stroming van de rivieren!) en bijvoorbeeld mee met u tijdens een kanotocht. Een gebied om van te houden!
© 2010 - 2023 Nfrerichs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?De Cote d`Azur ligt in Zuid Frankrijk in de Provence en is een van de meest gewaardeerde vakantie bestemmingen van Frank…
Camping Le Paradis in de Périgord, DordogneCamping Le Paradis in de Périgord, DordogneDoor de ANWB in 2012 uitgeroepen (score 9,1) tot mooiste camping gelegen aan een rivier: camping Le Paradis. Gelegen in…
De wijnen van BergeracDe wijnen van BergeracDe dordogne staat vooral bekend als toeristische trekpleister. Rondom de rivier komen vele toeristen vanwege de prachtig…
Op vakantie naar FrankrijkFrankrijk is een erg populair vakantieland bij Nederlanders omdat het een erg divers land is. Maar wat houdt het in om v…

Lillo, van fort tot favoriete bestemming eendagstoeristenLillo, van fort tot favoriete bestemming eendagstoeristenZin in een mix van cultuur en natuur? Begeef je dan naar Lillo in de Antwerpse haven en bezoek het oude fort, het pittor…
Jyväskylä: stad in West-FinlandJyväskylä (uit te spreken als Joevèskoelè) is een stad in de provincie West-Finland. In dit verslag vind u onder andere…
Bronnen en referenties
  • www.dordogne.nl Eigen ervaringen
Nfrerichs (5 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.