Op vakantie naar Spanje; de reis

Op vakantie naar Spanje; de reis Jaarlijks bezoeken niet alleen vele Nederlanders Spanje voor een zonvakantie, maar ook vele toeristen uit met name Duitsland en Engeland weten Spanje te vinden als ideaal vakantieland. Spanje biedt dan ook vele mogelijkheden, want buiten zon, zee en strand vind je er ook prachtige natuurgebieden, kun je er cultuur snuiven en mooie steden en dorpjes bezoeken.

De reis naar Spanje

Wanneer je op vakantie naar Spanje gaat, dan heb je de keuze om met auto of motor of camper te gaan, maar je kunt ook kiezen voor een busreis of reizen per vliegtuig of trein. Alle vervoersmogelijkheden hebben natuurlijk voordelen en nadelen, waarvan we er hier enkele op een rij zetten:
 • Wanneer je gaat kamperen, dan is het over het algemeen het handigste om met eigen vervoer te gaan. Ook al kies je als accommodatie voor een al ingerichte tent of caravan, vaak moet je toch wat meer bagage meenemen en dat is met andere vervoersmogelijkheden wat moeilijker.
 • Je bestemming in Spanje speelt natuurlijk ook een rol bij de keuze voor de manier van vervoer. De Canarische eilanden zijn in feite alleen maar per vliegtuig te bereiken. Naar de Balearen kun je wel met eigen vervoer gaan, door vanaf de kust een boot te nemen voor de overtocht. Het noorden van Spanje is qua afstand, ongeveer 1200 kilometer, goed te bereiken in 1 of 2 dagen reizen. Echter wanneer je naar het midden of zuiden gaat, dan moet je rekenen op 2 of 3 dagen reizen, en dan heen en terug.
 • Welke methode van vervoer qua kosten de voorkeur heeft, wordt grotendeels bepaald door met hoeveel personen je gaat. Wanneer je met een gezin van vijf personen reist, dan zal over het algemeen een reis per auto het goedkoopste zijn. Ben je met zijn tweeën, dan kan reizen met het vliegtuig of bus weer goedkoper zijn.
 • Persoonlijke voorkeuren spelen ook een grote rol. De ene persoon vindt het heerlijk om een lange reis per auto te maken en op de plaats van bestemming over de eigen auto te beschikken. Een ander heeft misschien juist helemaal geen behoefte aan een lange heenreis en terugreis en neemt liever het vliegtuig en huurt op de vakantiebestemming een auto om daar de omgeving te kunnen verkennen.

Met de auto, caravan of motor op vakantie naar Spanje

Wanneer je met je eigen auto, met of zonder caravan naar Spanje gaat, dan zijn er enkele punten waar je aandacht aan moet besteden:
 • Zorg er altijd voor dat je auto of motor voorafgaand aan de reis een beurt of controle krijgt. In de autogarage weet men op welke punten men moet letten.
 • Controleer onderweg, dus tijdens de heenreis en terugreis, altijd minimaal 1 keer de bandenspanning en het peil van de vloeistoffen zoals olie en water.
 • Wanneer je gaat tanken, tank dan altijd de benzine met hetzelfde octaangehalte als in Nederland. Zoek vooraf altijd even uit welk octaangehalte je voor jouw auto als alternatief kunt tanken wanneer het juiste octaangehalte niet beschikbaar is.
 • Heb je een auto op LPG, zorg dan voor een vulnippel die overal passend is, bijvoorbeeld een verloopnippel.
 • Wanneer je nog geen lid van een internationale wegenwachtservice bent, overweeg dan om dit eventueel wel te worden. De kosten van een lidmaatschap zijn wanneer je er onverhoopt een beroep op moet doen, snel terug verdiend!
 • Stippel vooraf je route uit. Er zijn diverse websites met goede routeplanners waarbij je je voorkeuren voor de snelste of kortste route kunt ingeven en bijvoorbeeld ook je voorkeur voor wel of geen tolwegen. Veel routeplanners geven zelfs aan wat de kosten per route zijn, zodat je hier eventueel ook je keuze op kunt baseren. Wanneer je een autonavigatie systeem hebt, dan kun je hier natuurlijk op vertrouwen, maar het is geen overbodige luxe om een route op papier achter de hand te hebben.
 • Wanneer je met kinderen reist, zorg er dan voor dat je wat spelletjes en dergelijke meeneemt en enkele spulletjes waardoor ze eventueel lekker in de auto kunnen slapen.
 • Geef prioriteit aan het uitgerust rijden en aankomen op je vakantiebestemming en kies niet voor het bereiken van je vakantieadres in een recordtijd.
 • Wanneer je met een caravan reist, houd je dan aan de regels betreffende de maximale belading. Controleer voorafgaande aan de reis ook altijd de verlichting en banden.

Met het vliegtuig naar Spanje

Tegenwoordig zijn nagenoeg alle toeristische bestemmingen in Spanje vanaf vele luchthavens in Nederland en net over de grens in Duitsland en Belgie bereikbaar. Wanneer je zelf je vliegticket boekt, dan zul je zien dat er veel geld te besparen is door je keuze voor een bepaald vliegveld van vertrek en een bepaald vliegveld van aankomst te maken. Wanneer je een pakketreis boekt, dus vlucht plus hotel, dan heb je op dat punt vaak ook keuzemogelijkheden, maar die beïnvloeden de prijs minder. Boek je zelf je vlucht, dan hoort hierbij normaliter geen transfer naar je accommodatie. Zoek dus vooraf even uit via internet hoe je gemakkelijk vanuit de aankomstluchthaven bij je bestemming kunt komen!

Een busreis naar Spanje

Busreizen naar Spanje zijn sinds de kosten van vliegreizen relatief goedkoper zijn geworden wat minder populair, maar je kunt er nog altijd voor kiezen. In feite ben je met de bus vanaf de laatste instaphalte in Nederland ook best snel op de plaats van bestemming. Houd er wel rekening mee dat wanneer je reis bijvoorbeeld in Apeldoorn begint, dat het in verhouding heel wat tijd kan kosten voordat je Nederland met de bus verlaat.

Treinreizen naar Spanje

Er zijn diverse mogelijkheden om met de trein naar Spanje te reizen en voor liefhebbers van reizen met de trein is dit een leuke optie. Vergelijk de prijzen van de treinkaartjes voor verschillende soorten treinen en trajecten wel goed met elkaar, want hier kunnen enorme prijsverschillen in voorkomen.

Reisverzekering

Met welk vervoersmiddel je ook naar Spanje gaat, het is altijd aan te raden om een reisverzekering te nemen. Informeer je bij enkele verzekeraars over de voorwaarden, dekking en kosten en maak de keuze die voor jou het meest passend is. Ga je meerdere malen per jaar op vakantie, dan kan een doorlopende c.q. permanente eisverzekering al snel goedkoper zijn dan het afsluiten van losse reisverzekeringen.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisverzekering: wat is een werelddekking?Reisverzekering: wat is een werelddekking?Ben je van plan een reis te maken buiten Europa? Dan heb je een reisverzekering met werelddekking nodig. Deze verzekerin…
Is een reisverzekering verplicht?Is een reisverzekering verplicht?Wanneer je op vakantie gaat, krijg je vrijwel altijd het advies om een reisverzekering af te sluiten. Je kunt dan kiezen…
Verschillende soorten reisverzekeringenVeel verzekeringsmaatschappijen adverteren met hun reisverzekeringen. Maar welke soorten reisverzekeringen zijn er eigen…
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…

Op vakantie in eigen land of in het buitenlandOp vakantie in eigen land of in het buitenlandVakantie in eigen land is populair, maar in slechte zomers kiezen veel Nederlanders alsnog voor een zonnige bestemming.…
Het kleine maar prachtige MonacoHet kleine maar prachtige MonacoMonaco, een kleind land dat tussen de Middellandse zee en Frankrijk ligt. Monaco is geen onderdeel van Frankrijk. Monaco…
Bronnen en referenties
Reactie

Xb, 11-06-2012
Beste,
wij gaan met de bus naar spanje maar maken ons een beetje druk over de terugreis.
meestal koop je het een en ander op vakantie qua sigaretten en kleding maar hoe zijn daar de controle's en hoe wordt er gecontroleerd op kleding en als je sigaretten mee wilt nemen meer als 200 sigaretten hoe kan dat dan?

Met vriendelijke groet
XB Reactie infoteur, 11-06-2012
Hoi, het antwoord lees je op de site van de Douane http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/campagnes/landingspaginas/prive/reizigers/

groetjes

Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.