Kroatië: op vakantie in je privévuurtoren op een eiland

Kroatië: op vakantie in je privévuurtoren op een eiland Wie een andere zijde van Kroatië wil zien, zijn vakantie niet in een massahotel wil doorbrengen en geen tientallen mensen rond zich wil, kan zijn vakantie doorbrengen op een eiland, meer bepaald in een vuurtoren. Op de meer dan 1100 eilanden voor de kust van Kroatië zijn heel wat vuurtorens ingericht als knus vakantiehuis. Zo zijn er vuurtorens te huur op het eiland Susac, op het St. Ivan Na Pucini eiland, op het Palagruza eiland, op het Porer eiland en op het Plocica eiland. Je kan er zwemmen, vissen, van de zonsondergangen en van de rust genieten.

Op vakantie in Kroatië in je eigen vuurtoren op een eiland

Meer dan 1100 eilanden liggen voor de kust van Kroatië. Rotsachtige eilandjes die vroeger een echt gevaar vormden voor langskomende schepen. Dat is de reden waarom de meeste van die eilanden uitgerust werden met een vuurtoren, waarvan er vele recentelijk gerestaureerd werden. Sommigen liggen op een heel klein eilandje in de Adriatische Zee en zijn niet meer dan een eenvoudige rots, anderen liggen op een groter eiland en zijn omringd door bossen en heuse stranden. Sommigen van deze vuurtorens zijn nu ingericht als vakantiewoning en de vuurtorenwachters bieden je vaak extraatjes aan zoals boot- of duiktrips, rondleidingen op het eiland of in de streek, vers gevangen vis, ... Een kleine rondleiding door de mooiste eilanden.

Susac island

Ligging

Dit eiland is gelegen in het Zuiden van Kroatië, en is 5 ha groot. Het is volledig omgeven door de zee en ver van de bewoonde wereld, zodanig dat je er je alleen op de wereld waant.

De vuurtoren op Susac

De vuurtoren op Susac werd gebouwd in 1878 op het hoogste, meest zuidelijke punt van het eiland. Wanneer de "Bura", de lokale wind, gaat liggen, kan je tot 30 meter diep in het water kijken. Het zuidoosten van het eiland is minder stijl en daar zijn enkele prachtige stranden. In de vuurtoren bevinden zich twee appartementen met 4 bedden elk. De enige inwoners van het eiland zijn de twee vuurtorenwachters en soms een herder die zijn schapen daar komt laten grazen omwille van het speciale gras.

Het eiland Susac

Op het eiland werden al heel wat archeologische vondsten gedaan. Men kan er inheemse vogels en dieren observeren. Indien gewenst kan de vuurtorenwachter je een rondleiding op het eiland geven en je de mooiste plekjes aanduiden alsook de paadjes die naar de stranden leiden. De baaien aan de oostkant van het eiland, op ongeveer 40 minuten wandelen van de vuurtoren, zijn ideaal om te zwemmen.

Hoe geraak je op het eiland?

De transfer naar het eiland, die ongeveer één uur duurt, gebeurt van Vela Luka met een motorboot. De voorraad moet opgeslagen worden voor het vertrek en met de boot worden meegenomen. Op het eiland kan je genieten van geroosterd lam. Bij de vuurtorenwachters kan je ook calamaris, kreeft, vers gevangen vis en witte wijn kopen.

Zoutwatermeertje

Weetje: aan de noordelijke kant van het eiland ligt een zoutwatermeertje tussen de kliffen. Je kan er geraken via de zee door te duiken in een gat met een diepte van 15 meter. Op deze plaats werden enkele filmscènes gedraaid.

St. Ivan Na Pucini Island

Ligging

Een eilandje van 1 ha, op 30 minuten per boot van Rovinj. In het Noorden van Kroatië.

De vuurtoren

De vuurtoren, gebouwd in 1853, ligt op het meest verre eiland van het schiereiland van Rovinj. Het eiland is een rots van 50 tot 70 meter met enkele stranden. Het is erg toegankelijk voor families met kinderen. In de 23 meter hoge vuurtoren zijn 2 appartementen met elk vier bedden.

Onderwatersites

Rond het eiland zijn prachtige onderwatersites, van 10 tot 40 meter diep. Er zwemmen vele inheemse soorten vis. Een prachtlocatie dus om te duiken of te vissen. Zwemmers kunnen zich best niet te ver van de kust begeven aangezien er felle stromingen zijn en er beschermde dolfijnen rondzwemmen.

Hoe geraak je op het eiland?

De transfer gebeurt vanuit Rovinj en duurt ongeveer 40 minuten. Aan de voorraad moet gedacht worden voor het vertrek. Bijkomende voorraad kan geleverd worden door de vuurtorenwachter of kan zelf per boot gehaald worden mits bijbetaling.

Venetiaans schip op de klippen

Weetje: de legende wil dat een Venetiaans schip naar Rovinj aan het varen was bij erg slechte weersomstandigheden. Ze zagen het eiland gelukkig op tijd en de kapitein beloofde dat hij een kaars zo groot als een kathedraal zou aansteken als hij Rovinj veilig zou bereiken. Maar toen hij daar veilig aankwam, vergat hij zijn belofte. Pas maanden later, toen hij terug in dezelfde regio was en weer in een storm terecht kwam, dacht hij terug aan zijn belofte. Te laat! Het schip werd op de klippen van St. Ivan geworpen en verging met man en muis.

Porer Island

Ligging

En erg klein eilandje, amper 0,5 ha groot. Gelegen op 2,5 km van het vasteland en het kleine dorpje Premantura, in het Noorden van Kroatië.

De vuurtoren

De 35 meter hoge vuurtoren werd gebouwd in 1833 op een klif van 80 meter hoog. Het is een stenen gebouw met twee appartementen met elk 4 bedden. 's Avonds kan men er genieten van prachtige zonsondergangen.

Het eiland

Rond het eiland is de stroming erg sterk, dus is het niet aangeraden om ver weg te zwemmen. Windsurfers mogen enkel de zee op als ze ervaren zijn, want ook de wind is erg krachtig. De omgeving is ook erg populair bij duikers, maar ook hier is het oppassen geblazen voor de sterke stroming en de koude en warme waterlagen. Ongeveer 90 % van de vis die in de Adriatische Zee kan gevonden worden, kan gevist worden nabij Porer.

Hoe geraak je op het eiland?

De transfer gebeurt enkel 's morgens vanwege de weersomstandigheden en duurt ongeveer 30 minuten. Komt men te laat op de afspraak voor de transfer, dan wordt hij afgelast voor die dag en moet men tot 's anderendaags wachten om te kunnen vertrekken. De voorraad moet meegenomen worden of kan mits bijbetaling aangevoerd worden door kapitein Giotta.

Scheepswrakken en dinosaurussporen

Weetje: rond het eiland Porer liggen veel wrakken van gezonken schepen. Deze werden ingezet voor de bouw van de vuurtoren, maar kwamen soms niet aan. Op het naburige eiland Fenoliga zijn dinosaurussporen gevonden.

Natuurreservaat

Vergeet vooral niet het natuurreservaat op Cape of Kamenjak te bezoeken vooraleer je Kroatië verlaat. Je vindt er 530 verschillende soorten flora, waaronder 20 verschillende soorten orchideeën.

Plocica Island

Ligging

Het eiland is 12 ha groot en ligt tussen de eilanden Korcula en Hvar. De vuurtoren werd gebouwd in 1887 en er kunnen 14 mensen in terecht. Er is geen vuurtorenwachter aanwezig. De stranden van dit eiland zijn erg geschikt voor kinderen, en ook duikers en sportvissers komen hier zeker aan hun trekken.

Hoe geraak je op het eiland?

De transfer gebeurt met een rubberboot en duurt slechts 15 minuten. Bij slechte weersomstandigheden of wanneer er meer dan 7 gasten zijn, wordt een grotere boot gebruikt. Dan duurt de transfer een 40-tal minuten. De voorraad moet hier ook weer meegenomen worden of kan aangevraagd worden mits bijbetaling.

Beste kamer

Weetje: kies de kamer op de eerste verdieping in het noordoosten van de vuurtoren en je zal kunnen genieten van het mooie lichtspel van de vuurtorens van de naburige eilanden.

Palagruza Island

Ligging

Dit eiland van 104 ha ligt 108 kilometer verwijderd van Split. Het is gelegen tussen Italië en het zuiden van Kroatië, is 1400 meter lang, 300 m breed en 90 meter hoog.

De vuurtoren

De vuurtoren is gebouwd in 1875 en is gelegen op 90 meter hoogte. Dit maakt dat deze locatie niet erg geschikt is voor oudere mensen of mensen met gezondheidsproblemen. Er zijn twee appartementen met 4 bedden elk.

Hoe geraak je op het eiland?

De transfer gebeurt met een speedboot en duurt twee uur. Een kleine kwelling dus voor mensen die zeeziek zijn. Golven maken het erg moeilijk om dit eiland te bereiken. Men moet dus goed op tijd zijn voor de transfer en zeker genoeg voorraad meenemen. Op aanvraag kan de vuurtorenwachter koken of zorgen voor verse vis.

Archeologische site

Op het eiland bevindt zich een archeologische site. Het zou het eiland van de Griekse god Diomedes zijn geweest. Het is tevens een natuurreservaat met typische fauna en flora. Op aanvraag mogen de gasten ook 's morgens vroeg mee uitvaren met de locale vissers. Duiken is hier verboden! De stranden zijn er erg mooi, ideaal om er te zwemmen met kinderen.

De vlakte van de Paus

Weetje: Op dit eiland bevindt zich een plek die "Papina Njiva" wordt genoemd, oftewel de vlakte van de Paus. Volgens de kerkannalen zou Paus Alexander III op Palagruza zijn geweest op Aswoensdag, op 9 maart 1177. Hij was betoverd door de schoonheid van het eiland en genoot er van een maaltijd op een smalle vlakte op het eiland. Vandaar dus de naam van deze plaats.

Naast deze vuurtorens zijn er nog een aantal op de Kroatische eilanden te huur en zelfs te koop. Op de site van Private Islands Online vind je nog meer vuurtorens in Kroatië en prachtige eilanden te koop en te huur over heel de wereld. De prijzen voor de huur of de koop van een eiland zijn verkrijgbaar op aanvraag.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
De Gouden Hoorn op Brac in KroatiëDe Gouden Hoorn op Brac in KroatiëBrac in Kroatië, door de Italianen ook wel Brazza genoemd, is het grootste Dalmatische eiland in de Adriatische zee. Bra…
Het onbewoonde eiland Klein CuraçaoHet onbewoonde eiland Klein CuraçaoVoor wie op zoek is naar een rustig, tropisch eiland met mooie duik- en snorkelmogelijkheden is Curaçao natuurlijk een u…
Krk; Het prachtige vakantie eiland van KroatiëKrk; Het prachtige vakantie eiland van KroatiëDe vakantie periode begint er weer aan te komen en dus is het weer tijd om je te oriënteren voor verschillende vakanties…

Stedentrip DüsseldorfStedentrip DüsseldorfDüsseldorf is de ideale bestemming voor een stedentrip dicht bij huis. In deze Duitse stad valt van alles te beleven; pr…
Reizen met een cruiseschip van de Holland America LineEen cruise maken met een cruiseschip van de Holland America Line betekent voor veel mensen een bijzondere reis maken. Te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fda54, Pixabay
  • Zondagskrant
  • Private Islands Online
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.