Duitsland, Noord-Rijnland Westfalen

Duitsland, Noord-Rijnland Westfalen Bijna geen één Bundesland bezit binnen zijn grenzen zoveel veelvoud aan landschappen, steden en bezienswaardigheden van verschillende komaf. Levende metropolen zoals Köln en Düsseldorf of verassende attracties in Ruhrgebied verassen net zo als het historische Aachen of het romantische Kleve.

Algemene Informatie

Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het romantische Mittelgebirge, zoals Wiehen- of Rothaargebirge. Elke spits van het land biedt de bezoekers iets speciaals en onvergetelijks: Muzikale highlights, interessante theatervoorstellingen, historische bezienswaardigheden en idyllische landschappen. Musea bewaren kunst en cultuur uit diverse duizenden jaren. In de Eifel en in Sauerland vindt u romantiek en Münster, Bonn, Minden en Wesel bezitten een interessante historische stadscentrum.

Vooral het Ruhrgebied heeft zich in de laatste jaren ontwikkelt van lelijk eendje tot een trotse zwaan. De fascinerende getuignissen van de industriële revolutie, zoals de Gasometer Oberhausen of de Zeche Zollverein, zijn tot musea en evenementen omgebouwd. Waar vroeger gebouwd werd, is vandaag de dag watersport in een groene omgeving mogelijk. ’s Avonds nodigt een afwisselingrijk cultuurprogramma uit voor een paar gezellige uren.

Eten & Drinken

In Rheinland doet men het poëtisch: Die geliefde zoet hartige combinatie uit appelmoes, bloedworst en gebraden uien heet ‘Himmel und Erde’ (Hemel en Aarde). Achter een ‘halben Hahn’ (halve kip) verbergt zich een roggebrood met mosterd, kaas en augurken.

Niet alleen rechts en links van de Rijn eet men graag ‘Sauerbraten mit Rotkohl’. (gemarineerd vlees met rode kool). Het geheim is de azijnmarinade en de saus, die taaien en rozijnensmaak geven. Net zo lekker zijn de ‘Töttchen’, blokjes kalfsvlees in een lichtzure saus. Traditioneel worden hierbij peterselieaardappals of roggebrood uit zure deeg serveert. Toch is het echte standbeen van de Rijn-Westfaalse keuken de aardappel. Aardappelpuree met appelmoes behoort tot de geliefdste gerechten aan de Rijn. In Westfalen is dit een aardappelpannekoek die met rozijnen of bijenhoning zoet wordt gemaakt. In het gebied in het midden van de Rijn – Mittelrhein – wordt een deeg uit geraspte aardappelen, kleingesneden worst en uien in een kookpot in de oven gebakken. De beste curryworst vindt u in Bochum bij Dönninghaus.

Bij deze gerechten is een heerlijk koud bier niet verkeerd: De keuze gaat van krachtige kruiden van Westfalen, zoals Herforder, tot de Rijnse specialiteiten, zoals Düsseldorfer Alt of de beroemde Kölsch, dat in een slank glas serveert wordt en mogelijk fris gedronken moet worden.

Activiteiten

Rond 300 heteluchtballons stijgen tegen het eind van de zomer jaarlijks de lucht in van Lipperland. Dit kleurige spektakel is een onvergetelijk moment.

Vanuit de lucht heeft u tegelijkertijd het beste overzicht over de veelvoudige sportmogelijkheden van het land. Duidelijk herkenbaar zijn de beide skihallen in Neuss en Bottrop. Overal in het land ontdekt u het glinsterende blauw van rivieren, baggermeren of stuwdammen. Zuidelijk van Duisburg is de zes merenplateau het grootste recreatiegebied van de regio en biedt watersporters goede voorwaarden. Ook de Biggetalsperre bij Olpe, de Möhnetalsperre bij Soest of de Rurtalsperre in de Eifel zijn bij surfers, zeilers en duikers geliefd.

Bovendien zijn er duizenden kilometerslange wandelwegen in Noord-Rijnland Westfalen te vinden, die vaak door dichte loofbossen slingeren. Ook voor skaters en mountainbikers worden steeds meer paden uitgezet, die op de speciale behoeften afgestemd zijn. Paardenliefhebbers vinden in Münsterland talrijke boerderijen met paarden en een betoverend landschap voor ritten. De professionelen trekken jaarlijks naar Aachen, waar bij CHIO de wereldelite van de paardensport is. Ook voor toeschouwers is sport in Noord-Rijnland Westfalen aantrekkelijk: Er heerst een onbeschrijflijke stemming bij de ijshockeywedstrijden in de Kölarena, als de Kölner (mensen uit Köln) het ijs betreden. Daarbij heeft dit gedeelte van Duitsland de meeste voetbalverenigingen van de Bundesliga en in de Gerry Weber Open wordt toptennis gespeeld.

Uitgaan

Musicals, rock- of klassiek concert, theater of een origineel brouwhuis. Vele uitgaansmogelijkheden aan de Rijn en Ruhr.

Indrukwekkend zijn het aantal plekken waar regelmatig iets te zien of horen valt. Musicals in Bochum, Köln of Essen bieden een spetterende show. Tot de grootste evenementenorganisatie horen de Kölnarena, Dortmunder Westfalenstadion en de nieuwe Arena van Schalke. Hier vinden ijshockey- en voetbalwedstrijden, rockconcerten en gala-evenementen plaats. Geweldige theaters in Köln, Düsseldorf of Bochum zorgen voor frisse wind en opvoeringen waar men nog lang over spreekt. Hier komen veel cabaretiers en komedianten vandaan die regelmatig in de regio op tour gaan.

De zomer hoort tot de vele openluchtevenementen, die de binnenstad in een levendig concert- of feestplaats omtovert. Ook de Rijn laat zich van zijn mooiste kant zien, namelijk ‘in vlammen’. Het hele jaar door is een bezoek waard aan de gezellige kroegen, chique bars en traditionele brouwhuizen – vooral in de universiteitsteden is de keuze groot. Niet te vergeten is natuurlijk carnaval, die elk jaar met veel enthousiasme gevierd wordt. Vooral het straatcarnaval staat garant voor een uitgelaten stemming.

Land & Bevolking

‘Operation Marriage’ noemden de Britse bezetters de vereniging van Rijnland en Westfalen tot het nieuwe Bundesland Nordrijn Westfalen in het jaar 1946. Ondertussen is uit het zakelijke huwelijk een ingespeelde partnerschap geworden, die op respect en waardering berust.

Maar zoals in elk huwelijk horen rituelen en kleine plagerijen erbij. Er wordt over en weer wel eens gejammerd, met een knipoog, maar Westfalen en Noord-Rijnland hebben beide de gelijke karaktereigenschappen. Elk Bundesland heeft zijn eigen lokale tradities die met trots gehouden worden en ervoor zorgen dat elke regio op hun eigen manier onmiskenbaar zijn. Want niet de landschappelijke schoonheden en de architectonische pluspuntjes maken het aantrekkelijk, maar ook de mensen die hier leven en die de bezoekers graag hun mooie kanten van hun thuis laten zien.

Daarbij behoren naast de levendige steden en idyllische natuurlandschappen de sporen en herdenkstukken ook de bezienswaardige burchten en kastelen. De hele pracht van de 18e eeuw representeert het Jagd- und Lustschloss Benrath aan de oever van Düsseldorf. Vol pracht en praal zijn ook de residentie van de vorstbisschoppen in Schloss Neuhaus en het kunstige Weser-Renaissanceschloss Wendlinghausen. Het kasteel Nordkirchen is de Versaille van Westfalen, Schloss Herdringen is al achtergrond geweest in diverse films.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, algemene informatieDuitsland, onze oosterburen. Een land wat negen keer zo groot is als Nederland en wordt omringd door negen Europese land…
Duitsland, Sleeswijk-Holstein, Hamburg en BremenEen aantal noordelijke deelstaten, Bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel besproken. Sleeswijk-Holstein, Hamb…
Zwarte soldaten in Europese oorlogen: kannibalenTijdens de Eerste Wereldoorlog werden al donkergekleurde soldaten ingezet in de strijd. Ze vochten mee met de Fransen. O…
Over de grens: Nederlandse ondernemers in DuitslandOver de grens: Nederlandse ondernemers in DuitslandAls ondernemer de grens over naar Duitsland. Hoe populair is die keuze? Welke deelstaten zijn favoriet bij Nederlandse i…

Frankrijk: de regio'sFrankrijk: de regio'sFrankrijk is onderverdeeld in 26 regio's (régions), waarvan er 22 in Europa liggen en 4 overzeese. De regio's zijn op hu…
Chinese cultuur in het algemeenChinese cultuur in het algemeenTussen de Nederlandse en chinese cultuur zitten grote verschillen. De mentaliteit en de manier waarop men tegen de werel…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.