Twee alternatieve daguitstappen vanuit Bodrum

Ben je op vakanie in Bodrum en wil je wel eens wat anders/extra zien dan de bekende bezienswaardigheden? Dit zijn twee prachtige autoroutes met leuke stops!

Daguitstap 1

Yalikavak

Begin je daguitstap in Yalikavak, een sfeervol plaatsje dat bekend staat als het mooiste op het hele schiereiland.

Yalikavak is een gemoedelijk dorp met leuke winkelstraatjes, een aangenaam centrum en een heel mooie promenade langs de zee. Yalikavak staat bekend om zijn moderne jachthaven, de moeite om een kijkje te gaan nemen! Er vlakbij vind je de promenade met statige palmbomen waar het zalig kuieren is langs het water en de gerestaureerde windmolen, Je vindt er gezellige restaurantjes/bars en wat kindermolens. Even verderop is een kinderspeeltuin annex fitnesspark: terwijl de kleintjes genieten op de schommel of glijbaan, kunnen de groten aan de conditie werken op de fitnesstoestellen die aan de rand van de speeltuin zijn aangebracht.

Gümüşlük (Myndos)

Rijd met de auto verder richting Gümüşlük. De weg is kronkelachtig en snel rijden kan je er niet, maar je komt langs schilderachtige panorama's en fantastische zeezichten. Je kijkt je ogen uit!

Gümüşlük is de moderne naam voor het antieke Myndos, een stad die zijn hoogtepunt had onder koning Mausollos (4e eeuw v.C.). Jammer genoeg zijn er niet zoveel restanten zichtbaar omdat veel stenen van de antieke gebouwen nadien gebruikt werden om oa huizen mee te bouwen. In Gümüşlük kan je genieten van verse vis in de gerenommeerde visrestaurantjes naast de zee, en je kan er een bezoek brengen aan de 'Koyunbaba' baai. Daar is een klein centrum met winkeltjes/bazaars waar je oa typische voorwerpen uit Bodrum en schilderijen kunt kopen. Je kan er door de zee waden naar het Konijneneiland waar nog antieke restanten te zien zijn van de stad tijdens de Griekse oudheid.

Turgutreis

Daarna rijd je verder naar Turgutreis, het meest westelijke punt van het schiereiland.

Turgutreis is genaamd naar Kapitein Turgut, een beroemde admiraal in het Ottomaanse rijk. Hier kan je de haven bezichtigen en genieten van het mooie park, het goudgele zandstrand en vooral... de zonsondergang in zee met zicht op Kos. Op zaterdag is het hier marktdag, misschien wel de grootste en meest bezochte markt van heel het schiereiland. Voor koopjes kan je hier zeker terecht! Turgutreis heeft een gezellig winkelcentrum met veel grootwarenhuizen, restaurants en cafés.

Vanuit Turgutreis kan je via de grote baan richting alle andere delen van het schiereiland.

Daguitstap 2

Gündoğan

Vertrek vanuit Gündoğan richting (Göl)Türkbükü, niet over de hoofdbaan, maar langs de zee, richting Küçükbük. Je rijdt langs wondermooie baaien en natuurlandschappen. Neem de tijd om een glaasje thee of een kopje koffie te drinken in de 'çay bahçesi' oftewel theetuin van Küçükbük. Je kan er op het strand aan een tafeltje genieten van een ongelooflijk uitzicht met een prachtig blauwe zee en groene nog onbebouwde bergwanden met pieken die steil in de zee donderen.

(Göl)Türkbükü

Eens in Türkbükü vallen de vele aanlegsteigers op die bij gebrek aan strand gebruikt worden om te zonnebaden. Hier kan je ontspannen in een van de vele fauteuils die op de aanlegsteigers staan of een plaatsje in de zon veroveren met een groot vierkant tuinkussen. Türkbükü is erg gegeerd bij de jetset van Turkije, er zijn ook heel wat luxehotels te vinden en veel Turken komen hiernaartoe om een glimp op te vangen van hun 'stars'.

Torba

Rijd vanaf Türkbükü verder langs de hoofdbaan naar Torba. Je komt onderweg prachtige boslandschappen en overweldigende baailandschappen tegen. Dit deel van Bodrum is nog redelijk ongeschonden waardoor het net is of je door natuurgebied rijdt. Je kan een bezoekje brengen aan het pittoreske plaatsje Torba en dan verder doorrijden naar Güvercinlik.

Güvercinlik

Aan het Torba kruispunt (Torba Kavşağı) sla je linksaf richting Milas. Onderweg naar Güvercinlik kom je een restaurant tegen waar je dolfijnen kan bezichtigen. Het restaurant is vlak aan zee gelegen en heeft dolfijnen die in de baai zwemmen en waar je naar kan kijken vanaf je tafel. Wil je ze van dichterbij zien duikelen, dan kan dat via de aanlegsteiger die tot vlak bij hun afgezette gebied gaat.

Een eindje verder rijd je het rustieke plaatsje Güvercinlik binnen, de laatste stop op onze dagrit. Rustiek, maar niet verlaten! Veel Turkse toeristen kennen de weg naar de befaamde visrestaurantjes die aanbieden je zelfgevangen verse vis te grillen. Het is het vissersoord bij uitstek van de regio Bodrum, je kan het juiste materiaal kopen in een van de visserswinkeltjes en een bootje huren om er de ganse namiddag op uit te trekken. Neem zeker eens een duik in het turkooisblauwe zeewater.

Wie liever in de zon ligt, vindt zijn gading op het ongerepte zandstrand aan de overkant van de kleine marina. Achter het strand ligt een heerlijk ruikend dennebos met wandelpaden. Je ontspant helemaal in deze rustige natuuromgeving met prachtige zeezichten. De zonsondergang in zee is een schiterende afsluiter van deze weldoende daguitstap!
© 2008 - 2023 Karya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkije Turgutreis; een geliefd oordMet haar vele badplaatsen is Turkije de laatste jaren uitgegroeid tot de nummer één van vakantiegangers uit Nederland, m…
Alternatieve daguitstap Bodrum-Izmir (Turkije)Heb jij ook zo'n hekel aan die excursies die doorspekt zitten met stoppen op verkoopspunten waar men je allerhande prula…
Karaada: een Turks eilandKaraada, ook wel geschreven als Kara Ada, is een Turks eiland dat zich in de Egeïsche Zee bevindt. Het kleine eiland beh…

De West Highland Way, Schotlands lange afstands wandelpadDe West Highland Way, Schotlands lange afstands wandelpadJaarlijks lopen vele wandelaars een lange afstands wandelpad ergens in Europa, de West Highland Way is er een van, deze…
De mysteries van StonehengeDe Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er…
Karya (4 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.