Wat je minimaal over Tibet moet weten

Tibet, het land van de boeddhisten, de Dalai Lama en vele vluchtelingen. Een buurland van China met een prachtige cultuur en overweldigende uitzichten. Vroeger had Tibet nog een oppervlakte van 2.5 miljoen vierkante kilometer, nu is dat niks meer want bijna alles hoort bij China. Tibet grenst aan 5 landen: “India,Nepal,Bhutan,Birma en China.”

Het dak van de wereld

Tibet wordt ook wel “het dak van de wereld” genoemd omdat het over het hele land een gemiddelde hoogte heeft van 4000 meter. Daardoor is Tibet het hoogst gelegen land ter wereld! Tibet is zo hoog omdat heel lang geleden India, Zuidpool, Zuid-Amerika, Afrika en Australië 1 groot werelddeel vormden. 50 Miljoen jaar geleden gingen die landen uit elkaar en India schoof richting Azië. Toen kwam India tegen Tibet aan, Tibet werd omhoog geschoven door India, daardoor ontstond er eerst een heuvellandschap. Later is zo ook de Himalaya ontstaan.

De hoogste berg ter wereld: “De Mount Everest.” ligt ook in Tibet, en hoort bij de Himalaya. Er wonen ongeveer 2,5 miljoen Tibetanen en 3 miljoen Chinezen. Vele honderdduizenden Tibetanen moesten vluchten naar het buitenland, werden vermoord of zitten in de gevangenis vanwege de Chinese bezetting.

De Tibetaanse geschiedenis

Vóór 1950 was Tibet een onafhankelijk land. In het jaar 1949 viel China Tibet binnen. China was niet het enige land dat Tibet wilde veroveren, ook Rusland en Engeland wilden het eigendom van Tibet toeeigenen. De reden daarvoor is dat Tibet op een handige handelsplek zit. Maar Rusland en Engeland hadden het nog te druk om hun eigen land op te bouwen nadat de tweede wereld oorlog was afgelopen. China had dat niet en viel in 1949 Tibet aan. Tibet had maar een klein leger van 8000 mannen waarvan een groot deel geen wapens bezat. Binnen 2 jaar was Tibet geheel veroverd. Het is daarna nog lang onrustig geweest. Veel kloosters werden verwoest. De Lama’s werden opgepakt en kregen een kloosterverbod.

De Chinezen begonnen in Tibet scholen en fabrieken te bouwen en wegen aan te leggen. Deze faciliteiten waren alleen bedoeld voor de Chinezen die ondertussen massaal naar Tibet afgereisd waren. In 1959 kwam er een verbod op het geven van Tibetaanse lessen. Dit heeft tot vele protesten geleid. De Tibetanen kregen een handelsverbod met de landen om hen heen. Deze boycot heeft 1 dag stand gehouden vanwege de enorme opstand die dit teweeg bracht. De grootste bron van inkomsten van de Tibetanen was het spinnen van zijde. De Chinesen bouwden echter wol fabrieken wat veel invloed heeft gehad op de zijde productie.

Omdat de Chinezen leefden van wintergraan ontstond er een hongersnood die vele Tibetanen het leven kostte. Wintergraan kan namelijk niet groeien in het Tibetaanse klimaat en veel oogsten gingen daardoor verloren. De Chinezen promootte Tibet onder hun eigen volk. Een aantal maatregelen die daarbij genomen werden waren:
  • De lonen voor de Chinezen was hoger dan die voor de Tibetanen
  • Tibetanen die een baan willen moeten hun brief in het Chinees schrijven
  • Chinese zakenlieden kregen makkelijker vergunningen om bijvoorbeeld een winkel te openen
  • De Tibetaanse wijken werden afgebroken en het land werd aan de Chinezen verkocht
  • Kloosters werden verwoest zodat de Tibetaanse monniken hun geloof niet meer konden uitoefenen
  • Basisscholen werd verboden om in het Tibetaans les te geven, alleen Chinees was toegestaan.

Op dit moment (2008) worden wereldwijd protesten gevoerd om Tibet weer een onafhankelijk land te maken. Want tot de dag van vandaag wordt het Tibetaanse volk beheerst door China en mogen de Tibetaanse monniken maar in heel kleine groepjes hun geloof in een klooster uitoefenen.

De Bevolking van Tibet

Bijna iedere Tibetaan spreekt 2 talen namelijk: “Chinees (de officiële taal) en Tibetaans.” Elk gebied in Tibet spreekt een andere soort Tibetaans (een dialect van het oorspronkelijke Tibetaans). Tibet heeft ook nog een edele taal dat is een taal die de Dalai Lama, de mensen die voor de Dalai Lama werken en de priesters spreken. De edele taal is bijna vergeten wat een groot probleem voor het geloof kan worden omdat de geloof teksten vaak in deze edele taal geschreven zijn.

Voor de Tibetanen is het Swastika symbool erg belangrijk. Dit symbool wordt vaak verward met het hakenkruis dat Hitler gebruikte tijdens de tweede wereldoorlog. Het symbool is echter al meer dan 2000 jaar oud en behoort bij Boeddha. Dit symbool staat in het Oosten niet alleen voor de voortgang in het leven, het goede verloop van jong naar oud, maar ook voor de eeuwig voortdurende reïncarnatie, het proces van wedergeboorte na de dood.

De Dalai lama

Eigenlijk is de Dalai Lama, ook wel "god/koning" genoemd, de baas in Tibet. De Tibetanen beschouwen hem als onsterfelijk. Wanneer hij dood gaat, verhuist zijn ziel naar een ander lichaam. Dat gebeurt altijd in het lichaam van een kind. Dit verhuizen wordt "reïncarnatie" genoemd. De Dalai Lama gelooft in het boeddhisme, een geloof dat het doden van elk leven, hoe klein ook, verbiedt. Ook het kleinste diertje mag niet platgetrapt worden. Een hele mooie levenshouding, maar voor soldaten niet zo geschikt. Dat bleek, toen het oppermachtige Chinese leger Tibet binnenviel. Tibet moest snel een legertje vormen. De 8000 mannen die wilden vechten waren voor de Chinezen totaal geen partij. Voor de Dalai Lama zat er toen niets anders op dan te vluchten naar Dharsamsala, een klein bergdorpje in India.

Korte Tijdslijn van de Dalai Lama

  • 1949: “Er komt een nieuwe regering in China en in oktober valt China Tibet binnen.” “De 14de Dalai Lama krijgt op zijn 16de jaar al de macht over Tibet omdat de Chinezen Tibet aanvielen.”
  • 1959: “Op 10 maart kwamen de Tibetanen in grote opstand tegen de Chinese bezetting. De Chinezen hadden een boycot uitgeroepen dat de Tibetanen niet meer mochten handelen. En er waren geruchten dat de Dalai Lama gevangen zou worden genomen. Tijdens deze opstand werden 87.000 mensen gedood en de Dalai Lama vluchtte naar India.”
  • Jaren 1980: “De Dalai Lama gaat vaak naar andere landen om te zeggen dat het zo niet door kan gaan in Tibet.”
  • 1989: “De Dalai Lama krijgt de Nobelprijs voor vrede voor alle pogingen die hij doet om Tibet onaf-hankelijk te krijgen.”
  • 2008: “Ongeregeldheden en Tibetaanse opstand tegen de Chinezen. En dit tijdens de voorbereidingen van de Olympische Spelen die in Peking-China gehouden zullen worden.”

De Tibetaanse kloosters

Tijdens de onafhankelijkheids periode van Tibet bezat het land meer dan 6000 kloosters. Het grootste klooster was Drepung, even buiten Lhasa. Daar woonden meer dan 10.000 monniken. Na de Chinese inval in 1950 werd Drepung verwoest, net als 6000 andere kloosters. De Chinezen vonden dat de Tibetanen veel te veel tijd besteedden aan bidden en niet genoeg werkten om Tibet rijk en welvarend te maken. Voor de Tibetanen is bidden belangrijker dan veel geld verdienen. Tegenwoordig is slechts een klein deel van het Drepung-klooster herbouwd. Er wonen nu nog maar 700 monniken. Meer mogen er van de Chinezen niet in. Veel monniken die door de Chinezen uit hun kloosters werden verdreven, zijn over de Himalaya naar India gevlucht.

Het gebed

Bidden is voor Tibetanen heel belangrijk. Hoe meer, hoe beter. Om zoveel mogelijk te bidden hebben zij de zogeheten “gebedsmolens” ingezet: In "gebedsmolens" zitten rollen papier met daarop gebeden. Als je de gebedsmolen rond laat draaien, winden de rollen papier daarin hun gebeden af. Dat gaat veel sneller dan een gebed op zeggen.
© 2008 - 2024 Booijen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie en wat is de Dalai LamaWie en wat is de Dalai LamaIn het Tibetaans boeddhisme hangen de inwoners de Dalai Lama aan. Eeuwenlang is hij de spiritueel en eigenlijk ook de po…
Tibet, Potala paleisTot bijna 50 jaar geleden was de residentie van de Dalai Lama het Potala paleis in Tibet. In 1959 vielen de Chinezen het…
Tibet en meer dan 50 jaar Chinese onderdrukkingTibet en meer dan 50 jaar Chinese onderdrukkingOp 10 maart 1959 wordt in Tibet een volksopstand met keiharde hand door het Chinese leger neergeslagen. De politiek en g…
Boeddhisme en voedingBoeddhisme en voedingHet Boeddhisme is eigenlijk een levensleer en niet zozeer een religie. Boeddhisten streven naar puurheid van zowel licha…

Vientiane, LaosVientiane, LaosDe hoofdstad van Laos heeft slechts 200.000 inwoners. Maar na de mini-stadjes Luang Prabang, Phonsavan en Vang Viang voe…
Luang Prabang, LaosLuang Prabang, LaosVers van de boot uit Huay Xai stap je in een uitvergroot dorp: Luang Prabang. Hier mag geen enkel gebouw meer dan drie v…
Bronnen en referenties
  • Het niet-officieel uitgegeven boek: "Mijn feiten boek" van de auteur Booijen.
Booijen (27 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.