De Alsbergwandeling in Tielt-Winge met de Vlooybergtoren

De Alsbergwandeling in Tielt-Winge met de Vlooybergtoren Het Hageland is een streek in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De glooiende heuvels lenen zich tot het maken van leuke wandelingen. De Alsbergwandeling is er eentje van. Deze route van 6,5 kilometer werd uitgezet door Toerisme Vlaams-Brabant en start in de gemeente Tielt-Winge. Ze volgt gedurende het hele traject de knooppunten van het routenetwerk Hagelandse Heuvels. Onderweg kun je van in de velden genieten van weidse uitzichten. De doortocht door het Walenbos zorgt voor de nodige variatie. De attractie die letterlijk boven alles uitsteekt, is de Vlooybergtoren. Deze uitkijktoren in de vorm van een trap is van ver in de omtrek te zien. Bovenop kun je je vergapen aan een indrukwekkend panorama.

Alsbergwandeling start in Optielt

De startplek van deze route ligt buiten het centrum van Tielt-Winge. Je vertrekt aan Huize Hageland, dat gelegen is in het gehucht Optielt. Anno 2019 is de vzw Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) gevestigd in Huize Hageland. Vroeger huisden hier de toeristische dienst en de jeugddienst van Tielt-Winge. RLNH werkt met onder meer de provincie en de Vlaamse overheid samen rond duurzame natuur- en landschapszorg. De loods naast Huize Hageland is omgebouwd tot brasserie. Er is een kleine parkeerplaats. Indien deze vol is, kan je ook starten aan de Sint Martinuskerk, 500 meter verderop. Naast Optielt wandel je ook nog door het gehucht Alsberg, wat de naam van deze route verklaart.

Het Hageland

De streek dankt zijn naam aan het dichte kreupelhout waar ze vroeger mee begroeid was. Na de grote ontginningen in de Middeleeuwen was het Hageland nog de enige overgebleven streek in het hertogdom Brabant dat bosrijk was. Deze heuvelachtige regio in Oost-Brabant en een klein stukje in Limburg kan omschreven worden als een vierhoek die ligt tussen de rivieren Dijle, Demer en Gete. De bodem wordt algemeen beschouwd als tamelijk onvruchtbaar. Desondanks is het Hageland het eerste officieel erkende wijngebied in België.

Vlooybergtoren, attractie in Tielt-Winge

Al snel na het vertrek kom je aan de Vlooybergtoren. Deze uitkijktoren en toeristische attractie staat op een van de hoogste getuigenheuvels van het Hageland, de Vlooyberg. Deze heuvel is met zijn 80 meter een van de hoogste locaties van de streek. In 2013 werd de huidige toren gebouwd nadat de vorige, een houten uitkijktoren, het begeven had. De constructie weegt 13 ton, is 11,28 meter hoog, 20 meter lang en telt 55 treden. Het gevaarte lijkt een loopje te nemen met de zwaartekracht. Om het geheel overeind te houden, rust de toren op een sokkel van massief beton en zijn er 12 kabels van 35 meter lang in de fundering verankerd. Op heldere dagen reikt het uitzicht tot aan de koeltorens van de elektriciteitscentrale van Vilvoorde. Ook de schachtbok van de steenkoolmijn in het Limburgse Beringen is bij helder weer te zien.

Callboys

Bij het brede publiek werd de Vlooybergtoren bekend via de komische televisieserie Callboys, in 2016 uitgezonden op de Belgische zender Vier. De serie handelt over vier jonge mannen die samen een mannelijk escortbedrijf runnen. Wanneer er dingen uitgepraat dienden te worden of wanneer een van de jongens ruimte voor zichzelf nodig had, was de Vlooybertoren een steeds terugkerende locatie.

Vandalisme

In de nacht van vrijdag 29 juni op zaterdag 30 juni 2018 werd de Vlooybergtoren vernield door vandalen. Hooibalen met benzine werden in brand gestoken en door de daarop volgende explosie werd de toren ernstig beschadigd. Een van de vijf brandstichters liep bij de vandalenstreek zware brandwonden op. De kosten om de toren te herstellen liepen op tot 100.000 euro. Op 21 december 2018 huldigde de burgemeester, samen met de schepen van cultuur van Tielt-Winge, de gerenoveerde Vlooybergtoren in. Ze werden hierin bijgestaan door Jan Eelen en Rik Verheye, respectievelijk de regisseur en een van de hoofdrolspelers van Callboys.

Het Walenbos

Er staat tijdens deze wandeling ook een stukje bos op het programma. Je wandelt door het Walenbos. Met zijn 500 hectare is dit een van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. Vroeger was dit moeras- en graslandgebied. Verschillende privé-eigenaren hadden het gebied in bezit tot in de jaren 70 van de twintigste eeuw. Anno 2019 wordt 350 hectare beheert door het Agentschap Natuur en Bos dat tevens 320 hectare van het Walenbos in bezit heeft. De naam van het bos zou een verwijzing zijn naar de moerassige ondergrond.

Gegevens van de route

De Alsbergwandeling biedt weidse uitzichten over het Hageland. Dit houdt in dat er op veel plekken op open terrein gewandeld wordt en er bijgevolg een stevige wind kan staan. Ook boven op de Vlooybergtoren kan het flink waaien. Hoewel het landschap glooiend is, zitten er geen echt steile hellingen in het parcours. In het moerassige Walenbos kan het drassig zijn. De belangrijkste kenmerken van de route zijn:
  • Afstand: 6,5 kilometer
  • Te volgen knooppunten: 206-204-203-202-201-244-24-25-26-206
  • Startplek: Knooppunt 206 is gelegen aan Huize Hageland, Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt
  • Alternatieve startplaats is de Sint Martinuskerk aan knooppunt 26 met als adres Optielt 18, 3390 Tielt
  • Routeplanner knooppunten

Kaartje met de belangrijkste plaatsen

Legenda
A. Huize Hageland
B. Sint Marinuskerk Optielt
C. Vlooybergtoren
D. Walenbos
© 2019 - 2024 Rudi73, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
1793, debuutroman van Niklas Natt Och Dagrecensie1793, debuutroman van Niklas Natt Och DagStockholm was in 1793 geen idyllische vakantiebestemming. Tot deze conclusie kun je komen na het lezen van het debuut va…
Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Ontdek de lijst met interim- of uitzendkantoren in België. Werk zoeken is vandaag de dag niet meer zo evident. Interimka…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…

De Rosdelwandeling in Hoegaarden, struinen op de taalgrensDe Rosdelwandeling in Hoegaarden, struinen op de taalgrensHoegaarden in de Belgische provincie Vlaams-Brabant staat bekend als biergemeente. In België is de Witte van Hoegaarden…
Wandelen in de groene rand rondom Brussel vanuit WemmelWandelen in de groene rand rondom Brussel vanuit WemmelBrussel wordt de hoofdstad van Europa genoemd. In het drukke stadscentrum vind je een mengelmoes van culturen en hoor je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stokkestijn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Eigen beleving
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hageland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlooybergtoren
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Walenbos
Rudi73 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.