Zwanger en op vakantie

Zwanger en op vakantie Als je zwanger bent moet je op veel dingen letten, dit is algemeen bekend. Maar wat als je zwanger bent en je wilt nog op vakantie? Is dit wel veilig? Of zijn er dingen waar je dan op moet letten? In dit artikel probeer ik een aantal belangrijke zaken op een rijtje te zetten.

Kan ik gewoon op vakantie gaan?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Ja dat kan wel. Maar je moet wel aan een aantal dingen denken. Allereerst dat je niet helemaal op het einde van je zwangerschap loopt, je zou maar eens beginnen. Ten tweede dat je een aantal aandachtspunten goed in de gaten houdt.

Dit zijn dezelfde punten waar je thuis ook heel goed op moet letten. Raadpleeg bij onderstaande punten altijd een arts!
 • Bij plotseling bloedverlies
 • bij hoofdpijn die erger is dan anders en daarnaast wazig gaan zien
 • bij ineens erge diaree en overgeven
 • bij erge buikkrampen
 • bij het ineens opzetten van benen en handen
 • bij duizeligheid
 • wanneer je je ineens onwel voelt

Wanneer kan ik het best een vakantie plannen of nemen?

Eigenlijk kan je van begin tot eind op vakantie gaan mits je je daar goed genoeg voor voelt natuurlijk. Maar het eerste trimester, oferl de eerste drie maanden zal je dat misschien niet willen of aankunnen omdat je misselijk bent bijvoorbeeld.

De meeste zwangeren krijgen een enorme opfleuring in het tweede trimester, ofwel de tweede drie maanden. Je voelt je over het algemeen fitter en energieker dan voorheen en je hebt het voordeel dat je buik je nog niet teveel last bezorgd. Ook voor eventuele medische redenen is dit toch de beste periode om een vakantie te nemen.

Het laatste trimester, ofwel de laatste drie maanden, zal je dit waarschijnlijk zelf ook niet meer zo zien zitten. Je buik is al aardig gegroeid en je wordt vaak al moe van kleine dingen. Ook zal je je misschien willen terugtrekken en zorgen dat je huis en je babykamer in orde is. Vaak is dit de meest stressvolle periode tijdens de zwangerschap. Je bereid je emotioneel en lichamelijk voor op de bevalling en dat doe je over het algemeen het liefst in je eigen omgeving.

Mag het een vliegvakantie zijn of liever niet?

Ja dit mag in principe zeker wel en dit is ook niet schadelijk voor het ongeboren kindje. Er is alleen een maar aan verbonden. De meeste vliegmaatschappijen willen het risico op een bevalling zo veel mogelijk vermijden. Ze zijn hier zelfs huiverig voor.Daarom hebben de meeste maatschappijen een regel dat een zwangere vrouw van meer dan 31 weken niet meer aan boord van een vliegtuig wordt toegelaten.

Het beste kan je dit even navragen voordat je een verre vakantie boekt. Heb je al een dikke buik, maar ben je nog niet aan de 31 weken gekomen? Zorg dan dat je bij het inchecken een bewijsje hebt van je verloskundige of arts wat dit bevestigd. Sommige vliegmaatschappijen durven hier om te vragen.

Enkele tips voor de vliegreis:

 • Vraag een zitplaats in een niet rokers omgeving, rook is schadelijk.
 • Drink veel water en loop af en toe een stukje tegen trombose.
 • Vraag voor een plaats voor lange mensen, deze hebben extra beenruimte en die zal je graag gebruiken.
 • Zorg voor loszittende kleding.

Met de auto op reis kan dit?

Ja ook dit kan als je het maar niet overdrijft en een aantal voorzorgsmaatregelen neemt.
 • Stop regelmatig minimaal een kwartier om je benen te strekken. Dit houdt de bloedsomloop op gang.
 • Als je zelf rijdt, pas dan je stoel op zo een manier aan dat je confortabel zit en nog veilig kan rijden.
 • Rijdt je als passagier mee, zorg dan dat je goed zit en je veilig voelt.
 • Zet eventueel bij erg warm weer de airco aan, heeft de wagen dit niet zorg voor voldoende vertilatie met een raampje open.
 • Draag loszittende kleding.
 • Zorg dat je altijd je veiligheidsgordel omhebt. Draag hem eventueel als je je daar beter bij voelt onder je buik. Maar draag hem! Het is onschadelijk voor je kindje, en veel veiliger voor jullie beide.

Waar moet ik op letten als ik naar een land reis waar vacinaties nodig zijn?

Het beste wat je kan doen is allereerst een afspraak maken met je arts voordat je een vakantie boekt. Deze kan je precies vertellen of dit wel of niet verstandig is wanneer je zwanger bent. Er zijn wel een aantal vaccins die wel toegestaan zijn en zelfs up to date moeten zijn in veel landen. Dit zijn bijvoorbeeld:
 • difterie
 • tetanus,
 • polio en hepatitis B

Maar er zijn ook een aantal vaccins die niet veilig zijn voor een zwangere vrouw. Dit zijn:
 • gele koorts
 • malaria
 • en vaak mag ook geen muskietensprays gebruikt worden.

Het is dan ook af te raden naar landen te reizen waar hepatitis A, meningitis, tyfuskoorts of gele koorts woekeren of voorkomen.

Wanneer je al bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt, is er geen enkele rede om niet even lekker te genieten. Zwanger zijn is geen ziekte en je kan er beter zoveel mogelijk van genieten! Fijne reis!
© 2008 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babymoon: Nog even samen weg!In Amerika is het al heel wat jaren een hype, maar in Nederland is het nu ook in opkomst. Stellen die een babymoon maken…
Alleen vliegen met een babyAlleen vliegen met een babyIn je eentje vliegen met een baby hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips zal het hopelijk vlot en stressvrij verlope…
Vliegen met een babyVliegen met een babyEen vliegreis maken en je baby meenemen, kan dat? Veel ouders vragen zich af of het verantwoord is en of het niet schade…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…

Laat een huurauto uw vakantiepret niet bedervenHet lijkt zo ideaal, ver weg op vakantie, en toch beschikken over eigen vervoer. Vele vakantiegangers kiezen dan ook voo…
Carla-Bayle: de kunstrouteCarla-Bayle: de kunstrouteOngeveer een uurtje rijden ten Zuiden van Toulouse ligt Carla-Bayle. Carla-Bayle is een dorpje dat zich prima als 'pitto…
Bronnen en referenties
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.