Delhi belly voorkomen: goed voorbereid op reis naar India

Delhi belly voorkomen: goed voorbereid op reis naar India Delhi belly is de term die ook wel gebruikt wordt om ziekte onder reizigers in India te beschrijven. Men kan last krijgen van ernstige diarree en overgeven door het eten van besmet voedsel of door handcontact met iets waarop bacteriën zitten. Zelfs wie alleen in luxe restaurants eet is er niet van gevrijwaard. Wie goed voorbereid op reis gaat kan echter de kans op die vervelende Delhi belly tot een minimum beperken. Ook voor wanneer je toch ziek wordt dien je wat spullen mee te nemen zoals ORS in zakjes en Norit. Een Lifestraw kan goed van pas komen wanneer je het water niet vertrouwt.

Delhi belly


Wat is de Delhi belly?

Voor wie vaker in India op reis is geweest is het waarschijnlijk een bekend begrip, maar wie er nog niet eerder mee in aanraking is geweest maakt er mogelijk op vervelende wijze kennis mee: de Delhi belly. Dit is de term die ook wel gebruikt wordt om de klachten mee te omschrijven die je krijgt wanneer je in India een voedselvergiftiging oploopt of anderszins niet goed reageert op de plaatselijk microbiologie. En daar krijg je sneller mee te maken dan je waarschijnlijk verwacht. Komt het niet door daadwerkelijke besmetting van voedingswaren met een bacterie, dan wel door handcontact of doordat je maag simpelweg niet bestand is tegen de in India veel gebruikte scherpe kruiden. Krijg je eenmaal te maken met de Delhi belly dan is het verstandig contact te zoeken met een arts. Vaak wordt aangeraden om het zekere voor het onzekere te nemen en te beginnen met een antibioticakuur. Als je ziek wordt in India dan is dit immers niet hetzelfde als 'iets verkeerd gegeten hebben' in het hygiënische Nederland.

Veel gezondheidsklachten onder westerse toeristen in India ontstaan als gevolg van cultuurverschillen. Zo is het in India wat anders gesteld met de hygiëne dan in Nederland. Zo tref je op de meeste toiletten in India geen wc-papier aan maar enkel een kan met water. Het is gebruikelijk om de linkerhand te gebruiken om je onderste schoon te maken. Als je hier niet op voorbereid bent kan dit als een shock komen. Maar het ergste hiervan is nog wel dat dit waarschijnlijk ook de methode is die degene hanteert die jouw voedsel bereidt. Met dat in het achterhoofd begrijp je waarom zo veel toeristen in India last krijgen van diarree en overgeven.

Symptomen Delhi belly

Delhi belly is geen medische term en er is dus ook geen diagnostische test die kan uitwijzen dat dit het probleem is. Het is een term die gebruikt wordt om het fenomeen te omschrijven van westerse toeristen die, wanneer ze op reis zijn in India, ziek worden en klachten als buikpijn met ernstige diarree en overgeven krijgen. Het komt erop neer dat alles wat je consumeert er binnen no time weer uitkomt: in de vorm van diarree of doordat je moet spugen. Dit alles kan gepaard gaan met hevige misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, koorts, uitdroging en een gevoel van algehele malaise.

Wat te doen wanneer je klachten krijgt?

Krijg je op reis in India te maken met acute, ernstige diarree en overgeven? Ga dan naar een dokter en vraag om antibiotica. In Nederland zijn we redelijk terughoudend met antibioticagebruik in vergelijking met andere landen in de wereld. Heb je in India een voedselvergiftiging opgelopen dan wil je echter liever het zekere voor het onzekere nemen. Zoek daarom een goed aangeschreven kliniek op en vraag om een antibioticakuur om de bacteriën te bestrijden. Weet wel dat dit alleen nodig is bij echt acute, ernstige klachten. De meeste effectieve vorm van antibiotica bij ernstige diarree is Ciprofloxacine. Er wordt ook wel gebruik gemaakt van Azitromycine, Cotrimoxazol of Metronidazol, afhankelijk van de ziekteveroorzaker. In aanvulling hierop kun je ORS gebruiken om je vocht en zouten op peil te houden. Hiervan verlies je immers snel veel wanneer je overgeeft en diarree hebt terwijl je verder weinig binnenhoudt.

Hoe voorkom je een Delhi belly?

Kraanwater

Alhoewel er mensen zullen zijn die zeggen dat je aan diarree niet ontkomt wanneer je op reis gaat in India zou dit toch mogelijk moeten zijn. Dit vereist echter wel dat je erg goed let op alles wat je doet. Het is allereerst belangrijk dat je geen kraanwater drinkt. Dit bevat vaak zo veel bacteriën dat je na één slok al de pineut kunt zijn. Daarom doe je er goed aan altijd mineraalwater bij je te dragen. Dit kun je dan ook gebruiken om bijvoorbeeld je tanden mee te poetsen. Daarbij dien je ook alles te vermijden dat in contact is geweest met kraanwater of dat kraanwater als ingrediënt bevat. Een salade waarvan de sla of de tomaten gewassen zijn met kraanwater kan al een probleem zijn. Kijk ook uit met alles wat je koopt op de markt. Fruit wordt vaak besprenkeld met water om het mooi te laten glanzen. Ook zijn er verhalen bekend van kooplui die fruit injecteren met water zodat het zwaarder wordt. Handig wanneer je producten per kilo verkoopt, maar voor de doorsnee toerist een risicofactor.

Gezond verstand

Als het om eten gaat helpt je gezond verstand je vaak al een eindje op weg. Als je bij de eerste hap vindt dat iets een raar smaakje heeft kun je het beste op je gevoel afgaan en niet verder eten. Zit je in het binnenland van India en koop je ergens vis, denk dan eens na over de weg die de vis heeft moeten afleggen om daar te komen. De kans is groot dat deze niet zo goed gekoeld is als we dit in Nederland gewend zijn. Vis is daarom niet altijd een goed idee. Eet je op een plek die bij locals populair is dan is het eten vaak scherp gekruid. Hier kan niet iedere westerling goed tegen. Waag je er daarom alleen aan als je op dat gebied wat gewend bent.

Hou je handen schoon

Bacteriën worden ook veel overgedragen via direct of indirect handcontact. Je denkt misschien dat het goed is om je handen te wassen, maar als je na gebruik de kraan dichtdraait en hier heeft net iemand aangezeten met vieze handen dan heeft het nog weinig zin. Het is daarom raadzaam om altijd zelf een ontsmettingsmiddeltje voor je handen mee te nemen en dit altijd bij je te dragen. In de luxere hotels tref je ook altijd punten aan met hygiënische handontsmetters.

Checklist: wat moet je meenemen op reis?

Ga je op reis naar India en wil je niet ziek worden of de ziekteverschijnselen tot een minimum beperken dan dien je je goed voor te bereiden. Ook kun je een aantal dingen meenemen voor als je onverhoopt toch ziek wordt. Zorg daarom dat de items op onderstaande checklist sowieso in je bagage zitten of koop deze lokaal:
  • Mineraalwater in flessen
  • Toiletpapier
  • Ontsmettingsmiddel voor de handen
  • Thermometer
  • ORS in zakjes
  • Norit
  • Lifestraw (zie hieronder)

Lifestraw

Heb je geen zin om steeds te lopen zeulen met grote hoeveelheden mineraalwater en erop te moeten letten dat alle flessen die je koopt wel geseald zijn? Dan kan het handig zijn om een Lifestraw mee te nemen. Een Lifestraw is een soort pompje met een mondstuk dat water voor je filtert. Je steekt het uiteinde gewoon in een glas of fles en drinkt door het mondstuk. Het filter in de straw zorgt ervoor dat het water gereinigd wordt. Makers van de Lifestraw gaan er prat op dat je hiermee zelfs water uit de sloot kunt drinken. Het smaakt vervolgens niet anders dan water uit de kraan. Dit internationaal erkende product is meermaals bekroond met diverse prijzen. Handig dus om mee te nemen wanneer je op reis gaat naar India.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeKinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeOvergeven en diarree is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Maar zeker niet minder gevaarlijk want deze kinder…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Oorzaken voor verminderde werking van de pilOorzaken voor verminderde werking van de pilDe pil is een zeer betrouwbare anticonceptie methode. Toch zijn er situaties waarin de werking van de pil minder is. Fac…
Een platte buik met Slim Belly: je moet er wel wat voor doenSlim Belly is een systeem dat gericht is op het platter maken van de buik. De deelnemer draagt een soort korset met daar…

Wandeling bij Loonbeek, Zuid-Dijleland via wandelknooppuntenWandeling bij Loonbeek, Zuid-Dijleland via wandelknooppuntenTussen Brussel en Leuven is er nog voldoende plaats om te onthaasten. De zee aan groen die de twee steden verbindt, bied…
Z-Ticket: vervoersabonnement voor veel zomers bergplezierZ-Ticket: vervoersabonnement voor veel zomers bergplezierIn veel toeristengebieden bestaan speciale vervoersabonnementen voor trein, bus en boot. Met zo’n abonnement kan dikwijl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kurious, Pixabay
  • https://www.bezielen.nl/liever-geen-diarree-in-india-tips-om-delhi-belly-voorkomen/
  • https://yvonnevanderlaan.nl/ziek-in-india-delhi-belly-voorkomen/
  • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-acute-diarree
  • https://www.hard2find.nl/life-straw-waterfilter-waterzuiveringsrietje.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.