Galilea: de regio en zijn bezienswaardigheden

Galilea: de regio en zijn bezienswaardigheden Galilea is een van de mooiste regio's in Noord-Israël. Je vindt er prachtige landschappen, warmwaterbronnen en unieke dorpjes. Volgens de bijbel is het de regio waar Jezus leefde en het is dan ook een plaats met een rijk verleden en vele bezienswaardigheden. Geniet van de adembenemende uitzichten, maak mooie wandelingen in de heuvels en neem een kijkje bij de talrijke historische overblijfselen. Galilea heeft werkelijk voor elk wat wils.

Beknopte geschiedenis

Toen de Israëlieten het beloofde land innamen vestigden enkele stammen zich in Galilea. In de 8e eeuw v.C. werd het gebied bezet door de Assyriërs en later door de Babyloniërs, de Perzen en de Grieken. Jezus leefde er tijdens de Romeinse regeerperiode. Later in 66 n.C. was Galilea het centrum van de Joodse opstand tegen Rome.

In 1948 werd het gebied een onderdeel van de nieuwe Israëlische staat.

Bezienswaardigheden

Safed

De stad Safed ligt op een hoogte van 900 meter en is daarmee de hoogst gelegen stad in Galilea. De stad kent warme zomers en koude winters. Het is een vrij kleine maar toch boeiende stad.

Nazareth

Nazareth is de grootste stad in het noordelijk district. Volgens de bijbel is dit de plaats waar Jezus zijn jeugd doorbracht. Het is ondertussen een belangrijk pelgrimsoord.

Tiberias

Dit is een oude stad waar je verschillende bezienswaardigheden kun terugvinden waaronder een 19e eeuwse kerk die gebouwd werd op de overblijfselen van een kerk uit de periode van de kruisvaarders. Op de Yigal Allon-promenade kun je mooie wandelingen maken, in de straat HaYarden vind je een park met mooie sculpturen en wat verder vind je een Grieks-Orthodox klooster uit 1862. Tiberias bezit ook een aantal Joodse graven waaronder het graf van de bekende filosoof ľarts Maimonides en het graf van Yhanan Ben Zakkai die na de verwoesting van Jeruzalem in 70 n.C. een Joodse school stichtte in Yavne.

Warmwaterbronnen

Tiberias was omwille van zijn warmwaterbronnen reeds tijdens de Romeinse periode een bekende badplaats. De bronnen zijn ondertussen nog steeds populair. Je kunt ook een kijkje nemen in de nabijgelegen synagoge uit de 4e eeuw met zijn prachtige mozaïeken.

Arbel-park

Dit is een prachtig park waar je uiteraard mooie wandelingen kunt maken. Je kunt er tot aan de Horens van Hittim wandelen waar op 4 juli 1187 een beslissende strijd plaatsvond tussen de moslims en de kruisridders. De wandeling naar de top van de heuvel duurt ongeveer een half uurtje. Je wordt er beloond met een prachtig uitzicht op de zee van Galilea.

Kibbutz Ginosar

De belangrijkste bezienswaardigheid van deze kleine kibbutz is de tentoongestelde vissersboot uit de oudheid. De boot werd ontdekt in 1986 nabij de oever van het meer en is gedateerd tussen ongeveer 70 v.C. en 90 n.C. Dat betekent dat het in gebruik kan zijn geweest tijdens het leven van Jezus.

De berg der zaligsprekingen

Volgens de overleveringen was het hier dat Jezus zijn Bergrede hield. In 1930 werd er een kerk gebouwd met een prachtig glasraam. De vlekkeloze tuinen zijn een zalige plaats van waaruit je een mooi zicht krijgt op de Zee van Galilea.

Capernaum vissersdorp

Archeologische opgravingen wijzen erop dat dit het vissersdorpje zou kunnen zijn waar Jezus woonde en predikte. Je vindt er de overblijfselen van een vierde-eeuwse synagoge en een moderne kerk die gebouwd is op de resten van een Byzantijnse kerk.

De kerk van de twaalf apostels

Deze mooie kerk met zijn rode koepel is zeker een bezoekje waard. Het werd gebouwd in 1925 door de Grieks-Orthodoxe kerk en bevat talrijke mooie iconen. De schaduwrijke tuin is de ideale plaats om aan de hete middagzon te ontsnappen.

Bethsaida

Deze ruïnes zouden de overblijfselen zijn van de stad waar Jezus op het water liep. De overblijfselen bevinden zich grotendeels op funderingen. Informatieborden en strategische punten helpen hier bij het interpreteren.

Korazim

Dit zijn de overblijfselen van nog een andere stad uit de periode van Jezus. Bezoek vooral de synagoge met zijn prachtige sculpturen Hellenistische invloeden.

Yardenit

Dit is een populaire doopplaats omwille van zijn strategische ligging nabij de Jordaan. Je vindt er houten platforms langs de oever van de rivier.

Deganya

Deze Kibbutz werd in 1909 als eerste gesticht door Russische immigranten. De originele kibbutz is gekend als Deganya A en zijn meer recente buur als Deganya B. Aan de hoofdingang van Deganya A vind je een Syrische tank die in 1948 tot aan de kibbutz was opgetrokken maar werd uitgeschakeld.

Besluit

Galilea, de groene regio heeft het werkelijk allemaal. Maak wandelingen in de mooie bergen, geniet van de natuurreservaten en bezichtig de historische plaatsen. Maak kennis met de verschillende gemeenschappen die er leven en reis even terug naar het verleden.
© 2017 - 2024 Pipadiamond, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…

Regio Noord-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Noord-Afrika: landen, landschappen en gebiedenNoord-Afrika ligt ten zuiden van de Middellandse Zee en ten noorden van het Sahelgebied. Het omvat het Atlasgebergte, de…
Palawan: de regio en zijn bezienswaardighedenPalawan: de regio en zijn bezienswaardighedenPalawan is het grootste eiland van de Filipijnen. Het behoort tot een eilandengroep met meer dan duizend eilandjes en be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sgottschalk, Pixabay
  • Ancient Sites in Galilee: A Toponymic Gazetteer: Salomon E. Grootkerk
  • The Boat and the Sea of Galilee: Lea Lofenfeld,Ramit Frenkel
  • The HarperCollins Visual Guide to the New Testament: What Archaeology Reveals about the First Christians: Jonathan L. Reed
  • Galilee in the Late Second Temple and Mishnaic Periods: Life, Culture, and Society: David A. Fiensy, James Riley Strange
Pipadiamond (12 artikelen)
Laatste update: 08-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.