Pike Place Market: de publieke markt van Seattle

Pike Place Market: de publieke markt van Seattle Naast de Space Needle is de downtown Pike Place Market één van de meest populaire toeristische bestemmingen in Seattle en Washington State. Al meer dan een eeuw lang kun je er terecht voor verse producten direct van de boer, verse vis en traditionele ambachten. Echter, zul je tijdens het struinen over de markt nog vele andere verborgen parels aantreffen. Plan tijdens je bezoek aan Seattle voldoende tijd in om rond te dwalen over deze iconische markt.

Een publieke markt voor de inwoners van Seattle

Op een regenachtige zaterdag in augustus 1907 is de markt geopend om de burgers van Seattle en omstreken de gelegenheid te bieden verse producten direct van lokale boeren te kopen voor een schappelijke prijs. Hiermee is het een van de oudste publieke markten in de Verenigde Staten. De plek die door de inwoners van Seattle simpelweg the Market wordt genoemd trekt heden ten dagen meer dan tien miljoen bezoekers per jaar. Bezoekers laten een foto nemen met de onofficiële mascotte Rachel of de iconische met neon verlichte klok. Men kan hier eindeloos ronddwalen door een ondergronds doolhof van bijzondere winkels en bovengrondse hallen. De overdekte hallen huisvesten straatartiesten en muzikanten, ambachtslieden, velen verschillende restaurants, winkels en kraampjes waar je van alles kunt kopen. Van kaas, specerijen en versgeperst cider tot dezelfde ochtend gevangen vis, fruit, groenten en bloemen, je vindt het allemaal op de Pike Place Market.

Een roerige geschiedenis

Wie wat dieper in de geschiedenis van de markt kijkt, zal zien dat deze net zo veelrijk is als het aanbod aan producten en net zo kleurrijk als als de verse boeketen die verkocht worden. De geschiedenis is ook een tijdje vrij controversieel geweest. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de kramen op de markt gehuurd door boeren met een Japans-Amerikaanse achtergrond. Nadat een beruchte wet in februari 1942 getekend werd door president Roosevelt werden deze boeren gedwongen hun kraam, boerderij en bijna al hun andere bezittingen op te geven en te verhuizen naar interneringskampen in het Amerikaanse binnenland.

Strijd voor het behoud van de markt

Over de jaren heen, zijn er vele voorstellen geweest om de markt met de grond gelijk te maken om plek vrij te maken voor onder andere hotels, kantoren, een hockey-arena of een gigantische parkeergarage. Geen van deze plannen tot urban renewal is succesvol geweest, mede dankzij campagnes van lokale burgers voor het behoud van de markt en haar rol in de maatschappij. Gelukkig maar, want vandaag de dag trekt Pike Place Market miljoenen toeristen naar downtown Seattle welke vervolgens de lokale economie een stimulans geven.

Attracties

Pike Place Fish Market

Een van de grootste attracties voor toeristen die de markt bezoeken is de Pike Place Fish Market. Hier gooien de medewerkers zalmen en andere vissen van tot wel een meter groot naar elkaar over in plaats van deze door te geven. Wanneer een klant een vis bestelt wordt deze door de eerste medewerker opgepakt uit de kraam en over de toonbank gegooid naar een volgende medewerker die hem klaarmaakt voor de verkoop.

Rachel the Piggybank

De onofficiële mascotte van Pike Place Market is een 250 kilo zwaar bronzen spaarvarken genaamd, Rachel the Piggybank. Sinds 1986 is het varken te bewonderen onder het grote Public Market Center-bord. Rachel haalt jaarlijks 6000 tot 9000 dollar op in bijna elke valuta die er op de wereld gebruikt wordt. Dit geld wordt gebruikt om de sociale voorzieningen die de markt biedt te bekostigen zoals medische voorzieningen en voedselcoupons voor de bijna 500 ouderen met lage inkomens die op de markt wonen. Sinds 2001 staat Rachel tevens model voor Pigs on Parade, een benefietevenement voor dezelfde sociale voorzieningen dat gebaseerd is op de CowParades in Zürich.

De eerste Starbucks

In 1971 vestigde een kleine koffiebonenwinkel zich aan de Pike Place Market die zou uitgroeien tot het grootste imperium van koffiehuizen over de hele wereld. De winkel is nog steeds te bezichtigen en huist veel van de originele meubels, inclusief het originele uithangbord van Starbucks Coffee, Tea and Spices.

MarketFront

In de zomer van 2017 wordt een uitbreiding van de markt richting de waterkant geopend en is daarmee de eerste uitbreiding in veertig jaar tijd. Pike Place MarketFront verbindt de markt en het water. Het hoogtepunt is een openbaar plein met uitzicht op de Puget Sound en de Olympic Mountains.

Praktische informatie

Openingstijden (november 2016)

De Pike Place Market is 19 en een half uur per dag en 363 dagen per jaar geopend, enkel op Thanksgiving en Eerste Kerstdag is deze gesloten. Vanaf 7 uur in de ochtend mogen verse producten en zeevruchten verkocht worden, de boerenmarkten openen om 8 uur en sluiten om 4 uur in de middag en de ambachtsmarkt is geopend van 11 tot 4. Van zes uur in de ochtend tot half 2 in de nacht zijn er vele restaurants en cafés open.

Informatiecentrum

Op de hoek van First Avenue en Pike Street bevindt zich een kiosk waar je informatie over de markt en een plattegrond kunt bemachtigen. De kiosk is dagelijks geopend van 10 tot 6.
© 2016 - 2024 Dirkjan92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezoek de originele Starbucks in SeattleBezoek de originele Starbucks in SeattleStarbucks is hedendaags een sterk wereldmerk dat haar koffie verkoopt vanuit meer dan 20.000 vestigingen verspreid over…
Seattle: tien mooie plekjes die je niet mag missenSeattle: tien mooie plekjes die je niet mag missenSeattle ligt in het noordwesten van de VS en is de laatste grootstad voor de grens met Canada. Het is één van de mooiste…
Verenigde Staten: WashingtonVerenigde Staten: WashingtonWashington is één van de vijftig staten van Amerika. Er is heel wat moois in deze staat te vinden en het is zeker de moe…
Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Op de beurs stijgen en dalen de koersen. Wanneer er grote koersbewegingen plaatsvinden op de beurs, hoort men vaak de te…

Space Needle: de iconische toren van SeattleSpace Needle: de iconische toren van SeattleNiet alleen is de Space Needle de nummer één toeristische attractie van Seattle, het was ooit het hoogste gebouw ten wes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pike_Place_Market
  • http://pikeplacemarket.org/sites/default/files/ppm_visitors_guide_web.pdf
  • Baskas, H. (2012). Washington icons: 50 classic views of the evergreen state. Guilford, Connecticut, USA: Globe pequot press.
Dirkjan92 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.