Bezoek de originele Starbucks in Seattle

Bezoek de originele Starbucks in Seattle Starbucks is hedendaags een sterk wereldmerk dat haar koffie verkoopt vanuit meer dan 20.000 vestigingen verspreid over 65 landen (2016). Echter is het allemaal begonnen in 1971 met een klein winkeltje aan de Pike Place Market in Seattle. Het originele Starbucks koffiehuis is nog steeds te bezoeken. Breng een bezoek aan de winkel tijdens je trip naar Seattle en leer over de geschiedenis van een wereldmerk.

De originele Starbucks

De basis voor het wereldmerk Starbucks is gelegd in 1971, toen drie vrienden een klein winkeltje opende aan de Pike Place Market in Seattle. Dit winkeltje droeg de naam: Starbucks Coffee, Tea and Spices en was vernoemd naar de first mate op het schip uit de beroemde roman van Herman Melville, Moby Dick. Toentertijd was het doel de verkoop van vers geroosterde bonen en hoogwaardige koffiemachines waarmee de klanten thuis konden genieten van een heerlijk zelfgebrouwen kopje koffie. Nooit hadden de drie vrienden de intentie zelf koffie te brouwen en serveren in hun winkel, laat staan om 's werelds grootse koffiehuisketen te worden.

Van bonenwinkel naar wereldmerk

Dit alles veranderde toen een marketeer genaamd Howard Shultz de winkel binnentrad. Het verhaal gaat dat hij net teruggekeerd was van een trip naar Italië en laaiend enthousiast was over de ervaring van het drinken van een espresso in een van de koffiehuizen die daar op elke hoek van de straat te vinden waren en tevens fungeerde als ontmoetingsplaatsen voor allerlei soorten mensen. Schultz wilde deze traditie meenemen naar Amerika, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat hij Starbucks gekocht heeft en de bonenwinkel heeft helpen uitgroeien naar het wereldmerk dat het nu is. Het gerucht gaat dat Schultz nog altijd een klein sleuteltje van de winkel in zijn jaszak draagt.

Bezoek de originele winkel aan de Pike Place Market

Naast de duizenden locaties die sindsdien over de hele wereld geopend zijn, is het nog steeds mogelijk een van Starbucks' koffiespecialiteiten te drinken aan de Pike Place Market in Seattle. Ondanks dat de winkel in 1976 van de oude locatie verhuisd is naar een nieuw adres, Pike Place Market 1912, is in de winkel veel van de originele aankleding te bewonderen. Noemenswaardig is het originele uithangbord van Starbucks Coffee, Tea and Spices met daarop het oorspronkelijke logo: een topless sirene met een dubbele vissenstaart. Over de jaren is de sirene iets aangepast aan de Amerikaanse normen en is er slechts een hint van de vissenstaarten zichtbaar, maar de kwaliteit van de koffie heeft er gelukkig niet onder geleden.

Wachtrij en Pike Place collectors mug

Als je even snel een kop koffie wilt nuttigen, kunt je beter doorlopen naar een van de vele andere koffiehuzien die de Seattle rijk is. De wachttijd om de originele Starbucks winkel in te komen bedraagt namelijk al gauw 30 tot 45 minuten op het midden van de dag. Gelukkig staan er straatmuzikanten om wat entertainment in de wachtrij te verzorgen. Hoewel de koffie van dezelfde kwaliteit is als in elke andere Starbucks, is een bezoek aan de winkel toch de moeite waard voor de echte fan vanwege het bijzondere interieur en de merchandise die exclusief in deze winkel te koop is. Zo kan de Pike Place collectors mug niet ontbreken op de plank van de ware Starbucksfan.

Interieur

Als je dan eindelijk de winkel hebt kunnen betreden, bestel je je koffie aan de bar, die wat verhoogd is ten opzichte van de rest van de winkel. Hierdoor is goed te zien hoe de baristas je drankje bereiden en de beker waarop de naam van de klant geschreven is naar elkaar overgooien. Deze traditie, die zo iconisch is voor de keten, is begonnen in de winkel aan de Pike Place Market. Genietend van je koffie, kun je de rest van het interieur bezichtigen. Hier worden onder andere de messinglabels tentoongesteld, die in 1971 op de bakken met koffiebonen zaten. Niet te missen is ook een groot beeld van een varken, gemaakt van koffiebonen. Dit varken, genaamd Pork'n Beans is een kopie van het beeld Rachel, dat verderop op de Pike Place Market staat. Tijdens de Pigs on Parade in 2001 heeft Starbucks haar eigen versie gemaakt van het beeld voor een competitie om geld op te halen voor de Pike Place Market Foundation.

Openingstijden

De winkel op Pike Place Market 1912 is dagelijks geopend van 6 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds (november 2016). Wil je de wachtrij vermijden, dan is het raadzaam om de winkel voor acht uur 's ochtends te bezoeken.
© 2016 - 2024 Dirkjan92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pike Place Market: de publieke markt van SeattlePike Place Market: de publieke markt van SeattleNaast de Space Needle is de downtown Pike Place Market één van de meest populaire toeristische bestemmingen in Seattle e…
Starbucks: geschiedenis van een koffiehuisStarbucks: geschiedenis van een koffiehuisIn november 2012 wordt bekend dat de koffieketen Starbucks ook dat jaar een record heeft behaald in de omzet. Er wordt e…
Seattle: tien mooie plekjes die je niet mag missenSeattle: tien mooie plekjes die je niet mag missenSeattle ligt in het noordwesten van de VS en is de laatste grootstad voor de grens met Canada. Het is één van de mooiste…
Starbucks en zijn koffiesoortenStarbucks en zijn koffiesoortenIn de Verenigde Staten vindt je inmiddels een Starbucks koffie-winkel op bijna iedere hoek van de straat. De Starbucks t…

Space Needle: de iconische toren van SeattleSpace Needle: de iconische toren van SeattleNiet alleen is de Space Needle de nummer één toeristische attractie van Seattle, het was ooit het hoogste gebouw ten wes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: John Anderson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Starbucks
  • http://www.starbucks.nl/about-us/our-heritage/
  • https://1912pike.com/store-tour-inside-1912-pike-place-seattle-usa/
  • Baskas, H. (2012). Washington icons: 50 classic views of the evergreen state. Guilford, Connecticut, USA: Globe pequot press.
Dirkjan92 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.