Een bezoek aan Cades Cove (Tennessee, VS)

Een bezoek aan Cades Cove (Tennessee, VS) Cades Cove is een geïsoleerde weidse groene vallei omgeven door bergen en het is één van de meest populaire bezienswaardigheden in de Great Smoky Mountains. Het ligt in Great Smoky Mountains National Park, dit is een bergachtig National Park gelegen op de grens van de staten Tennessee en North Carolina. Cades Cove trekt meer dan twee miljoen bezoekers per jaar vanwege de goed geconserveerde gebouwen, schilderachtige uitzichten en de wilde dieren. Een bezoek aan de vallei biedt een goede kans om de dieren te zien die in het National Park voorkomen. Herten worden heel vaak gezien maar het zien van de zwarte beer, coyote, bosmarmot, kalkoen, wasbeer, stinkdier en andere dieren zijn ook mogelijk.

Geologie

Cades Cove is een kalksteenvallei gevormd door erosie van het precambrische zandsteen waardoor het paleozoische kalksteen aan de oppervlakte kwam. Rich Mountain in het noorden en Elkmont en Thunderhead in het zuiden zijn meer opgewassen tegen erosie, deze bergketens omringen de vallei en zorgen ervoor dat het zo relatief geïsoleerd tussen de bergen ligt. De kalksteen werd vruchtbaar door het weer in de vallei en maakte Cades Cove geschikt om gewassen te verbouwen.

Geschiedenis

De vallei heeft een rijke historie. Cades Cove was niet altijd een plaats om een dagje te bezoeken, het was een plaats om in te leven. Meer dan honderd jaar voor het onderdeel van het National Park is geworden werkten en woonden er veel families in de vallei. Voor de Europeanen zich er vestigden reisden de Cherokee indianen door de vallei om op herten, bizons en beren te jagen. Honderden jaren hebben Cherokee indianen er gejaagd maar archeologen hebben geen bewijs gevonden dat zij er gewoond hebben. De eerste Europeanen betrokken de vallei tussen 1818 en 1821. In 1830 was het aantal bewoners van de vallei gegroeid tot 271 mensen. In Cades Cove kun je de meeste en best bewaard gebleven gebouwen bezichtigen van het hele National Park.

Hoewel Cades Cove vroeger een zelfvoorzienende gemeenschap was kochten pioniers wel zaken als medicijnen, zout en olie in het dorp Maryville. Rond 1880 kwam er een winkeltje, de Giles Gregory store, waar bijvoorbeeld zaden, suiker, medicijnen en tuindersgereedschap werden verkocht. Producten konden worden gekocht met geld maar ook geruild tegen bijvoorbeeld eieren. Het wat grotere dorp Maryville had evengoed meer te bieden en daar bleven de bewoners van de vallei heen gaan om handel te doen. Ze deden er per paard drie dagen over; een dag heen, een dag om producten te verkopen of te kopen en een dag om weer naar huis te reizen. Wat zij in Maryville verkochten waren voornamelijk kastanjes.

De Cades Cove-toer

Er loopt een 17 kilometer lange rondweg door de vallei die bestuurders van motorvoertuigen een kans biedt rustig te genieten van het uitzicht en de dieren. De maximum snelheid is 40 kilometer per uur. Trek ten minste twee tot vier uur uit om deze rondweg te rijden en langer als je plannen hebt om een of meerdere wandelpaden te wandelen langs de rondweg. Het verkeer is gedurende het toeristenseizoen in de zomer en herfst erg druk en ook gedurende alle weekenden het hele jaar.

Als je op de rondweg rijdt moet je rekening houden met de andere weggebruikers en de parkeerplaatsen aan de zijkant van de rondweg gebruiken als je wil stoppen om te genieten van het uitzicht of de dieren. Het rijden van de rondweg kan extra lang duren als er beren te zien zijn, mensen stoppen ondanks de voorschriften vaak midden op de weg om mooie foto's te kunnen maken en de dieren goed te kunnen zien. Verspreid langs de rondweg zijn drie kerken, een werkende molen, schuren, blokhutten en vele andere succesvol gerestaureerde gebouwen uit de achttiende en negentiende eeuw. In de gids die je aan het begin van de rondweg mee kunt nemen staat veel informatie over de verschillende gebouwen langs de rondweg en de mensen die er gewoond hebben. Deze gids kost $ 1,00 (in 2016) en er zit tevens een kaartje in van het gebied.

Het zien van de dieren

Herten, zwarte beren, coyotes, kalkoenen en andere dieren zijn veel te zien in Cades Cove. Omdat de dieren 's nachts het meest actief zijn heb je 's morgens vroeg en tegen de zonsondergang de beste kans om ze te zien. Het is een goed idee om een verrekijker mee te nemen. Sommige mensen houden er van om stil naast een wandelpad te zitten en te kijken welke dieren tevoorschijn komen. Vergeet niet om goed naar de struiken en bomen te kijken, veel dieren brengen hun dagen tussen de bladeren door.

Fietsen

Van begin mei tot eind september mag je elke woensdag en zaterdag tot 10:00 de rondweg alleen te voet of op de fiets bezoeken. Daarbuiten is de rondweg open voor auto's en motoren van zonsopgang tot zonsondergang, afhankelijk van het weer. Je kunt een fiets huren in de Cades Cove campingwinkel aan het begin van de rondweg. Kinderen van 16 jaar en jonger moeten verplicht een helm op maar er wordt geadviseerd dat alle fietsers een helm op doen, goede zonnebrillen dragen en een fiets rijden die in orde is. Hou de verkeersborden langs de rondweg in de gaten.

Wandelen

Er zijn veel wandelpaden die starten vanaf een parkeerplaats langs de rondweg, inclusief de 8 kilometer lange wandeling naar Abrams Falls en de korte Cades Cove natuurwandeling. Langere wandelpaden zoals Thunderhead Mountain en Rocky Top beginnen ook in de vallei.

Afstand naar Cades Cove

  • Vanuit Cherokee 91 kilometer
  • Vanuit Gatlinburg 43 kilometer
  • Vanuit Townsend 14 kilometer
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Blue Ridge Parkway rijdenDe Blue Ridge Parkway rijdenDe Blue Ridge Parkway rijden is een unieke ervaring; een langzaam en relaxed tempo rijden waarbij na elke bocht een over…
De Magische Vallei: een themawereld in ToverlandDe Magische Vallei: een themawereld in ToverlandIn 2013 ging in attractiepark Toverland een nieuw themagebied open: de Magische Vallei. Een themagebied met twee achtban…
De mooiste plekjes van Ierland - Wicklow MountainsDe mooiste plekjes van Ierland - Wicklow MountainsIn Zuidoost Ierland, ongeveer op 30 kilometer van Dublin, ligt één van de mooiste streken van het eiland: Wicklow Mounta…
Gros Morne National Park, NewfoundlandGros Morne, ook wel ‘de Galapagos van de geologie’ genoemd, gelegen in Newfoundland, Canada. Een nationaal park met een…

Pitcairn Eilanden – eilanden in de Stille ZuidzeePitcairn Eilanden – eilanden in de Stille ZuidzeeDe legendarische Pitcairn Eilanden bestaan uit het bewoonde eiland Pitcairn en enkele onbewoonde koraaleinden. Het zijn…
Zuid-Tirol, Italië: SuldenZuid-Tirol, Italië: SuldenIn Nationaalpark Stilfserjoch (Stelviopas) ligt op 1906 meter boven zeeniveau het plaatsje Sulden. Het dal van Sulden (S…
Bronnen en referenties
  • www.nps.gov/grsm
  • www.wikipedia.org
Tennessee (40 artikelen)
Laatste update: 09-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.