Andalusië: uitstapjes vanuit het oosten, zuiden en westen

Andalusië biedt veel mogelijkheden voor uitstapjes en bezienswaardigheden. U vindt hier uitstapjes die u tijdens u vakantie in Andalusië kunt maken, naar dorpjes met hun geschiedenis, nationale parken, of andere uitstapjes. Bovendien worden er hotels en restaurants genoemd die een bezoek waard zijn. Andalusië, het zuiden van Spanje, heeft een levendige geschiedenis achter de rug die op sommige plekken goed bewaard is gebleven.

Inhoud


Uitstapjes vanuit het zuiden van Andalusië

Hieronder vindt u uitstapjes vanuit het zuiden van Andalusië.

Uitstapjes vanuit Conil de la Frontera

Medina Sidonia

Wie de Plaza de la Iglesia Mayor hoog boven de stad over steil stijgende straatjes heeft bereikt, wordt met een uitizicht over de halve provincie Cádiz beloond. Nog een paar treden van de kerktoren van de Iglesia Santa María la Coronada uit de 16e eeuw en u kunt van het uitzicht tot en met de Atlantische Oceaan en tot de Sierra de Grazalema genieten.

 • Restaurant: Op het Plaza España komt de locale bevolking samen, bijvoorbeeld in restaurant Cádiz
 • Overnachten: De mooiste plek om te overnachten is het stadhuis Los Balcones (C/La Loba, 10 appartementen)

Vejer de la Frontera

Vejer, 16 kilometer zuidoostelijk van Conil, is de witte schoonheid van Andalusië, zichtbaar op een 200 meter hoge heuvel gebouwd. Patio’s met volle bloembakken en op het Plaza España vier waterspuwende kikkers. Het oorspronkelijk Moorse Castillo ligt midden in het dorp. Een bezoek aan het handwerkwinkeltje Nuestra Artesanía loont zich.

 • Restaurant: In Mesón Judería eet u goed met zicht op de wit schimmerende nieuwe stad (C/Judería 5)
 • Overnachten: Het mooiste hotel van Vejer is een toenmalig klooster: Convento de San Francisco (La Plazuela s/n, 25 kamers)

Uitstapjes vanuit de witte dorpjes

Arcos de la Frontera

Wie op de Plaza del Cabildo in het hart van de stad is aangekomen, wordt als een magneet aangetrokken tot Mirador de la Peña Nueva. Het zicht in het diepe roept verschillende reacties op.

Arcos ligt als een witte plaat op een okerkleurige rotsmassief, dat in het zuidwesten 160 meter kaarsrecht naar Río Guadalete valt. Aan de andere kant van het plein ligt de Basilika Santa Maria (15e eeuw), met machtige klokkentoren welke dagelijks te beklimmen is (tegen betaling). Aan de linkerkant van het plein staat het raadhuis, daarachter het meer dan 1000 jaar oude Moorse burcht. De moderne Parador bevindt zich aan de rechterkant, waarnaast de met stenen bogen overspande Calle de los Escribanos leidt naar de straatjes van de oude stad. U komt dan bij Convento de Mercedarias Descalzas. Hier verkopen de nonnen zelfgemaakte kleine taarten. Verderop in de straatjes, richting het zuidoosten, komt u bij Mirador de Abades, wat uitzicht biedt tot de ravijn van Peña Nueva en het stuwmeer van Arcos. Verder zijn de kerk San Pedro (15e eeuw) en het stadspaleis Conde de Águila, uit de 14e eeuw in Mudéjarstijl, bezienswaardig.

 • Restaurant: Prijsgunstig eten kunt u in Círculo de la Unión, een eenvoudig restaurant met regionale keuken, gelegen aan een rustig plein. El Convento biedt een uitstekende keuken voor redelijke prijzen.
 • Overnachten: U kunt overnachten in het bekendste hotel van Arcos: El Convento (C/Maldonado 2, 11 kamers). Of in het familiaire oude stad hotel La Casa Grande (C/Maldonado 10, 7 kamers), met hetzelfde zicht als uit de Parador.

Benadalid

Nog steeds troont de Moorse vesting over het dal, maar haar muren verbergen de dood: een kerkhof uit alleen maar witte grafstenen is hierachter ingericht. Benadalid, met 270 inwoners, is een vlek in de Serranía de Ronda. Boven aan de hoofdstraat staat het enige, zeer eenvoudige hostal van het dorp: Aguayar (5 kamers)

 • Overnachten: Boven aan de hoofdstraat staat het enige, zeer eenvoudige hostal van het dorp: Aguayar (5 kamers).

Grazalema

De naakt en spits uitstekende Peñón Grande ligt aan de voeten van het stadje, met 2.300 inwoners. Het is het geografische en toeristische centrum van het natuurpark Sierra de Grazalema. Op de Plaza de España vindt men wat de toeristen zoeken: Winkels, bars, restaurants. Grazalema staat bekend om haar handgemaakte dekens. Midden in het hete Andalusië is het regenrijkste stadje van Spanje. Hiervan profiteert de egelden (pinsapo), die eruit ziet als de ideale kerstboom.

 • Overnachten: Sinds begin 2000 zijn er twee 4 sterren hotels ontstaan. Eén daarvan is het charmante Puerta de la Villa met 28 kamers (Plaza Pequeña). Het andere mooie, prijsgunstige hotel is het Casa de las Piedras met 30 kamers (C/Las Piedras). Beide hotels zijn met gastronomie.

Stenil de las Bodegas

Het spectaculaire dorp, met 3.300 inwoners, is in de ravijn van Río Guadalporcún gelegen, waar de plek krap is. Maar het nood heeft het mooi opgelost: Van veel huizen is alleen de voorkant te zien, de rest is in de rotsen geslagen. Op de noordkant liggen de Cuevas del Sol in de middagszon, op de zuidkant liggen de Cuevas de la Sombra in constante schaduw. Op het hoogste plek van het dorp overheerst de toren van het Moorse kasteel het landschap en toont een prachtig zicht tot aan Olvera.

Setenil heeft de naam de tapas uitgevonden te hebben, en biedt een Ruta del Tapeo aan.

 • Restaurant: Aan te bevelen is het La Tasca (C/Cuevas del Sol 71) en Palmero (Plaza Andalucía 4).
 • Overnachten: Aan het dorpsingang uit richting Ronda komend, ligt heel mooi het prijsgunstige Hotel El Almendral met 28 kamers (Ctra. Setenil-Puerto del Monte s/n)

Zahara de la Sierra

Vraagt u aan de lokale bevolking waar het stadscentrum is, krijgt u te horen: ‘Heel eenvoudig, daar, waar het vlak is.’ Zahara, 1.600 inwoners, schijnt alleen uit een enkele steile, echt steile straat te bestaan. De stad werd op een markant rotsmassief opgebouwd, dat door de Torre de Homenaje uit Moorse tijden (13e eeuw) gekroond wordt. Vooral ’s avonds ziet Zahara er adembenemend uit.

 • Restaurant: Het stuk vlakke straat in het stadscentrum heet C/San Juan. Hier vindt u Los Naranjos, een restaurant en tapasbar met zicht op het stuwmeer.
 • Overnachten: Het gezellige hostal Marqúes de Zahara met 10 kamers.

Uitstapjes vanuit Jerez de la Frontera

El Puerto de Santa María

De stad aan de monding van Río Guadalete is een geliefd zomerbestemming van de Spanjaarden. Zij komen voor de stranden en de zeevruchten. De stad heeft 77.000 inwoners en ligt 14 kilometer zuidwestelijk van Jerez.

De oude stad met adelpaleizen uit de 17e en 18e eeuw nodigt uit tot flaneren, middenin de burcht San Marcos uit de 13e eeuw. De Iglesia Mayor Prioral uit de 15e en 17e eeuw geeft een enorme indruk met haar zijportaal. Osborne, de bodega met de stier, ligt in de straat C/Moros.

 • Restaurant: Rondom Ribera del Marisco zijn vele restaurants te vinden. Het beste is Los Portales (nr. 7)
 • Overnachten: Het belangrijke appartementencomplex met Hotel Los Jándalos ligt in de wijk Vistahermosa.

Sanlúcar de Barrameda

Alfons, die de locale bevolking gemakswijze het dorp ‘Olé-Olé’ liet noemen, liet in Sanlúcar aan de monding van de Guadalguivir een edele vakantiewijk bouwen, vanwege de enorme mooie ligging tegenover het Nationale Park Doñana. Cristóbal Anillo S.L. organiseert bezoeken aan het park met een vaart over de Guadalguivir.

Een wandeling door de oude stad leidt tot het raadhuis in Mudéjarstijl van de 19e eeuw, naar de kerk Nuestra Señora de la O (14e eeuw) en de Castillo de Santiago (15e eeuw). Geniet aan de Plaza del Cabildo van een Manzanilla, een sherryspecialiteit van de stad.

 • Restaurant: Aan de rivier vindt u ook vele rusticale visrestaurants. Een klassieker is Casa Bigote (C/Pórtico de Bajo de Guía 10).
 • Overnachten: Een elegant, prijsgunstig, oude stad hotel is het Tartaneros, met 22 kamers (C/Tartaneros 8).

Uitstapjes vanuit Málaga

Antequera

Een uitstapje in de voorgeschiedenis. Iets buiten Antequera liggen de Dólmenes de Menga y Viera (2500 v.Chr.) en de Dólmen del Romeral (1800 v.Chr.), uit tonnenzware rotsen ingerichte ganggraven van de Megalietcultuur. Zuidelijk van de stad Antequera (50 km noordelijk van Málaga) komt u bij Torcal de Antequera, een fantastisch kalklandschap. Ook de oude stad van Antequera loont voor een wandeling: Het beste van Plaza San Sebastían omhoog naar de Plaza del Portichuelo, verder naar Castillo Árabe.

 • Restaurant: Mediterrane keuken krijgt u in Noelia.
 • Overnachten: Voor overnachtingen kunt u terecht bij het familiaire, net gerenoveerde Hotel Plaza San Sebastían, met 23 kamers. (Plaza San Sebastían 4)

Garganta del Chorro

58 kilometer noordwestelijk van Málaga ligt Garganta del Chorro of Desfiladero de los Gaitanes, een spectaculair ravijn. Het beroemde wandelpad door de ravijn Caminito del Rey is vanwege de slechte toestand gesloten. Achter El Chorro is het bezoek aan de ruïnes van Bobastro met een kapel uit de 9e eeuw waard. In Ardales zijn er grotten met 24.000 jaren oude rotstekeningen.

Laguna de la Fuente de Piedra

Duizenden broeiende flamingo’s komt u tussen maart en juli tegen op het vlakke zoutwatermeer Fuente de Piedra, 69 kilometer noordwestelijk van Málaga.

Uitstapjes vanuit Marbella

Casares

Een wit ‘ansichtkaarten’ dorp in de Sierra Bermeja, gekroond door een Moorse Castillo uit de 13e eeuw. Rond om de Plaza España vindt u vele restaurants.

 • Overnachten: Niet ver van de Plaza España ligt het kleine, moderne Hotel Casares, met 20 kamers (C/Copera 20).

Mijas

De Andalusische schoonheid van het stadje trekt uitstapjesmensen in grote aantallen in de straatjes.

 • Restaurant Wilt u een beetje van de toeristen wegblijven, ga dan naar het dorprestaurant Califa (C/Coín s/n)
 • Overnachten: Blijf een nachtje in Hotel Mijas en klim ’s ochtends vroeg naar Santuario de la Virgen de la Peña, een bedevaartskerk uit de 16e eeuw. (103 kamers, Avda. Méjico 2)

Uitstapjes vanuit Nerja

Frigiliana

Maar 6 kilometer noordelijk verwijderd van Nerja vergeet u voor één dag de Costa del Sol. Hoe hoger u de straatjes in het dorp omhoog klimt, hoe meer u zich in de Moorse tijden voelt.

 • Restaurant: Eten met uitzicht is bij El Mirador mogelijk. (C/Santo Cristo 29)
 • Overnachten: Een eenvoudig pension is Las Chinas met 9 kamers, met een zeer goed restaurant in hetzelfde gebouw. (Plaza Amparo Guerrero)

Voor de terugrit loont de weg door de bergen over Torrox.

Uitstapjes vanuit Ronda

Cueva de la Pileta

De in de voorgeschiedenis bewoonde druipsteengrotten, 27 kilometer zuidwestelijk van Ronda, bergt tot 27.000 jaren oude rotstekeningen. Er zijn rondleidingen van 1 uur mogelijk.

Gaucín

Aan de voet van de rotsen, bouwden de Moren in de late 9e eeuw hun Castillo de Águila bouwden, met blik over Gibraltar tot Afrika. Gaucín is een gezellig, wit dorpje met 1.800 inwoners. De warmte van zijn straatjes met hun versierde raamtralies uit de 16e en 17e eeuw en de vriendelijkheid van zijn bewoners, houden de bezoekers vast. De ideale plek om een paar dagen ertussenuit te gaan.

 • Restaurant: Een stijlvol restaurant in een oude wijnkelder met creatieve Mediterrane keuken is La Fructosa (C/Convento 67). Het verhuurt ook 5 kamers met blik op Afrika.
 • Overnachten: Heerlijk een paar dagen ertussenuit in Hotel Casablanca met 9 kamers. (C/Teodoro de Molina 12). Het is één van de aangenaamste vakantiehotels van de omgeving, geleid door Engelsen. Of verblijf in één van de landverblijven, die door de kleine agentschappen en toeristeninformatie Gestur vermiddeld worden. (C/Lorenzo García 26)

Uitstapjes vanuit Tarifa

Bolonia

Een wijde baai met fijn zandstrand (de mooiste), een paar hostals en chiringuitos, 23 kilometer noordwestelijk van Tarifa.

 • Restaurant en overnachten: Een familiair hostal en restaurant direct aan het strand is Los Jerezanos met 18 kamers (Lentiscal 5).

Castellar de la Frontera

Een droom: 70 huizen dringen dicht tegen elkaar binnen de muren van een Moorse vesting van 13e en 14e eeuw, die op de kop van een kleine berg gebouwd werd. Auto’s blijven voor de vestingdeur. U heeft 5 minuten nodig, om te voet de begroeide straatjes te begaan en een blik over het stuwmeer te krijgen.

In 1971 verlieten de toenmalige bewoners het Castillo en bouwden een nieuw dorp op het vlakke. Sommige trokken in de leegstaande huizen. Midden de jaren ’90 erkende de gemeente de toeristische waard van het vestingdorp en sindsdien is daar een restaurant en een aantal landonderkomen ontstaan.

 • Restaurant: Een gezellig restaurant en hun eigen huis voor overnachten, vindt u in Castillo de Castellar, met 11 woningen. (C/Rosario 3) Onderaan de landstraat biedt Molino del Conde een fijne, regionale keuken.
 • Overnachten: Niet ver van de landstraat ligt Hotel La Almoraima met 17 kamers (Finca la Almoraima)

Gibraltar

Wie van Andalusië komt en de grens passeert, betreedt een andere wereld. Gibraltar, 41 kilometer noordoostelijk van Tarifa) is erg Engels, de rotsen horen sinds 1713 tot Groot-Brittannië. Voor de toeristen wordt er niet veel geboden. Toch komen elk jaar 6 miljoen toeristen hier. Hun doel: de Main Street, waar belastingvrij geshopt kan worden.

Een bezoek aan het natuurreservaat Upper Rock met de St. Michael’s Cave (druipsteengrotten), de Great Siege Tunnels, de Ape’s (hier lopen de berber apen rond, de enige wild levende apen in Europa) en het uitzicht. Het beste neemt u de Calbe Car naar het reservaat omhoog.

 • Restaurant: Heeft u het niet zo met Fish en Chips, eet dan in het elegante Bunters (College Lane) of in Marina Inn voor vistapas. (The Square, Marina Bay).

Uitstapjes vanuit het oosten van Andalusië

Hieronder vindt u uitstapjes vanuit het oosten van Andalusië.

Uitstapjes vanuit Granada

Almuñécar

Een geliefd badplaats aan de Costa Tropical, met 22.000 inwoners op 78 kilometer zuidelijk van Granada. De lange, schone kiezelstranden zijn tamelijk bebouwd: de oude stad nodigt tot wandelingen tussen de wit gekalkte huizen uit. Over het plaatsje ligt de oude Moorse vesting Castillo San Miguel.

 • Restaurant: Aan het strand ligt het restaurant Boto’s, waar u heerlijk kunt eten. (Playa San Cristóbal)
 • Overnachten: Het mooiste hotel van Almuñécar is Casablanca, waar bijna alle kamers zeezicht hebben en zicht op Castillo San Miguel hebben. (Plaza San Cristóbal 4, 35 kamers)

Alpujarras

Verloren in het fantastische berglandschap op de zuidzijde van de Sierra Nevada liggen duizenden dorpjes uit de Moorse tijd. De trekkers brachten hun ervaringen uit het Marokkaanse Atlasgebergte mee, legden kunstvolle bewaterde terrasvelden aan en lieten hun architectuur achter. De vlakke daken van de huizen zijn met launa, zwarte aarde, bedekt, die het regenwater opneemt. Dat zorgt ervoor dat de dorpen in harmonie met hun omgeving zijn.

Een lonend uitstapje leidt naar het dal van de Poqueira, 67 kilometer van Granada, waar de drie dorpen Pampaneira, Bubíon en Capileira liggen. Steile straatjes wringen zich tussen witte huisjes door de berg omhoog.

Bezoek in Bubíon, 400 inwoners, de Casa Alpujarreña op de Plaza Iglesia. Dit huis is ingericht zoals het begin van de 20e eeuw.

 • Restaurant: In Capileira vindt u het gezellige Arabisch-Andalusisch restaurant Ibero (C/Parra 1)
 • Overnachten: Een mooi hotel aan de rand van de stad van Capileira is Finca los Llanos (Ctra. de Sierra Nevada, 40 kamers)

Een geliefd souvenir is de jarapas, een soort tapijt.
25 kilometer verder naar het oosten ligt Trevélez, het hoogst gelegen dorp van Spanje (1.480meter), wat beroemd is voor zijn luchtgedroogde ham.

Guadix

Een eerst verwarrend, maar dan fascinerend blik: Wit gekalkte schoorstenen steken uit het bruine landschap, voorkanten van huizen kleven aan de rotsen. Er zijn 1.300 holwoningen die zich hier verdelen in Guadix, met 20.000 inwoners 58 kilometer oostelijk van Granada gelegen. Al voor de Romeinse tijd groeven mensen zich hier in de aarde in, vandaag de dag zijn de hollen comfortabel ingericht en houden hun bewoners in de winter nog steeds warm en in de zomer koel. Volg de wegwijzing Barriada de Cuevas. Bovendien het bezoeken waard is het Moorse Alcazaba en de kathedraal uit de 15e eeuw.

 • Restaurant: Voor eten en overnachten biedt het verzorgde Comercio plaats. (C/Mira de Amezcua 3, 42 kamers)

Purullena, 6 kilometer westelijk van Guadix, is ook de moeite om te bezoeken, met zijn holwoningen en keramiek. Na Lacalahorra, 15 kilometer zuidelijk van Guadix, bezit een Renaissanceburcht die achter zijn buitenmuren een elegante hof bezit.

Salobreña

Het stralend witte dorp ligt op een kleine rotsmassief aan de Costa Tropical. Smalle, steile straten wringen zich tussen met bloemen versierde huisjes de berg op, die door een Arabische Castillo uit de 13e eeuw gesierd is. Rondom om groeit suikerriet, toch het vlakke tot aan het strand verliest met elk nieuw hotel en elk appartementenhuis steeds meer haar oude charme.

 • Restaurant: Hoog boven in de oude stad ligt het restaurant Pesetas met een mooi dakterras. Gegrilde vis is de specialiteit. (C/Bóceda 11)
 • Overnachten: Een verzorgd, familiair Hostal aan de voet van de oude stad is San Juan (C/Jardines, 14 kamers)

Sierra Nevada

In het versneeuwde gebergte bij Granada bevinden zich de hoogste bergen van het Spaanse vasteland, de Mulhacén (.3482 m) en de Pico de Veleta (3.398 m). Deze bergen zijn ideaal voor skiërs en wandelaars.

Uitstapjes vanuit Mojácar

Almería

Grootste attractie van de provinciehoofdstad is de Alcazaba, de omvangrijkste Moorse vesting. Er zijn nog drie indrukwekkende muurringen met hun torens behouden, die in de stadsheuvel San Cristóbal (70 m) omhoog komen.

Een bezoek waard is ook de kathedraal uit de 16e eeuw, ontworpen door Juan de Orea.

 • Restaurant: Casa Puga is één van de beste tapasbars van Andalusië. (C/Jovellanos 7)
 • Overnachten: Een goed, niet duur hotel is AM Congress (C/Tenor Iribarna 15, 42 kamers)

Voor shoppen is de Puerta de Purchena een goed uitganspunt. Van hier uit gaat het in de C/Tiendas of in de Paseo de Almería.

Cuevas de Sorbas

De Río Aguas heeft zich, bij Sorbas (34 kilometer westelijk van Mojácar) in het landschap ingevreten en een fantastische grottensysteem laten ontstaan. Het is mogelijk om 3 geleide ontdekkingstoeren te maken, afhankelijk van de zwaarte.

Parque Natural Cabo de Gata

Het land rondom Gata, 70 kilometer zuidelijk van Mojácar, werd in 1987 tot natuurpark gedoopt. Het heeft zijn mooie stranden en gezellige dorpen bewaard. In het toeristische centrum San José worden mooie vakantieappartementen gebouwd, niet meer dan 2 etages hoog. Het loont zich een rit naar Torre de Vigía Vela Blanca te maken, op het zuidelijkste puntje van het natuurpark. Van hieruit heeft u een wonderbarend zicht op donkerrode, witgele of steengrijze rotsen.

 • Restaurant: Het beste restaurant van de omgeving is La Almadraba de Monteleva
 • Overnachten: Tot het restaurant behoort het kleine hotel Las Salinas de Cabo de Gata met liefdevol ingerichte kamers met zeezicht (20 kamers).
  • Minder spectaculair maar toch charmant is het Hostal Eldorado in San José (Ctra. Genoveses, 26 kamers). Aan het mooie strand van Aguamarga, gelegen aan het noordoosten van het park, zijn de hotels duurder, maar het verandarestaurant van het hotel Family loont zich (C/La Lomilla)

Tabernas

De woestijn van Almería dient sinds de ‘60er jaren als speelfilmcoulisse. Als er niet gedraaid wordt, bieden drie coulissedorpen bezoekers een westernspektakel. Het bekendste is Mini-Hollywood.

Goed aangegeven op de A370 bij Tabernas, 70 kilometer westelijk van Mojácar.

Uitstapjes vanuit het westen van Andalusië

Hieronder vindt u uitstapjes vanuit het westen van Andalusië.

Uitstapjes vanuit Aracena

Almonaster la Real

Het betoverendste dorp van de Sierra met 2.400 inwoners, 27 kilometer westelijk gelegen van Aracena. Op een heuvel achter een poort tronen zijn vesting en moskee uit de 10e eeuw, opgericht op de fundamenten van een West Gotische klooster. Vanaf de minaret heeft u een onvergetelijk uitzicht, ook op de stierengevechtarena (19e eeuw), die naast de vesting aan de helling ‘kleeft’ als een veel te grote zwaluwnest.

 • Overnachten: U kunt overnachten in Hostal La Cruz (Plaza del Llano 8, 6 kamers). Hier bevindt zich ook een restaurant.

Verderop ligt Jabugo, wat in heel Spanje bekend staat om zijn ham. De varkens leven in hun laatste maanden van niks anders dan eikels van steeneiken. Toch is de ham beter als zijn herkomstplaats, een bezoek is niet persé nodig.

Fuenteheridos en Alájar

11 kilometer westelijk van Aracena ligt in de kastanje- en eikenbossen het dorp Fuenteheridos, met 700 inwoners. Een fontein met 12 kranen op het hoofdplein El Coso herinnert aan de waterrijkdom van het dorp.

 • Restaurant: Het authentieke restaurant Mesón La Posá nodigt uit voor een heerlijke Andalusische maaltijd. (Plaza del Coso 10)
 • Overnachten: Niet ver van het restaurant ligt het familiare Hostal Carballo (C/La Fuente 16, 6 kamers)

Alájar nodigt uit voor een koffie in de schaduw van de kerk San Marcos. Er zijn hier gezellige hotels in de buurt, zoals: La Posada met restaurant (C/Médico E.González 2, 8 kamers).

Linares de la Sierra

Een van de keurig aangegeven wandelwegen leidt van Aracena naar het 6 kilometer verderop liggende Linares. Een verslapen dorp dat van zijn aantrekkingskracht, de openlijke wasplaatsen (El Lavadero) en de Plaza Pareia-Obregón, die ook als stierengevechtarena dient, nog niet bewust is.

Zufre

Dit dorp met 1.300 inwoners ligt 27 kilometer oostelijk van Aracena. Het doet denken aan de witte dorpen bij Ronda. Het mooiste is de Plaza de la Iglesia met de kerk Purísima Concepcíon, het Renaissance raadhuis en een waterspuwer uit de 16e eeuw.

Uitstapjes vanuit Córdoba

Almodóvar del Rio

Het mooi genestelde dorpje in het dal van Guadalquivir wordt overtroffen van een geweldige Moorse burcht uit de 12e eeuw.

 • Restaurant: Goed eten voor redelijke prijzen kunt u in het restaurant La Taberna. (C/Antonio Machado 24)

Medina Azahara

De Emir van Córdoba, Abd Ar Rahman III, heerser van de Omaijaden-dynastie, voelde zich in 929 zo sterk, dat hij zich veroorloofde de kaliefentitel aan te nemen. Ter demonstratie van zijn machtbewustzijn beviel hij in 936 een regeringzit voor de toren van Córdoba te bouwen: Medina Azahara, ook wel Madinat al-Zahra genoemd. Ingericht met luxe ontstond 10 kilometer westelijk van Córdoba een sprookjesachtige paleisstad. Spanningen in nieuwe kalifat leidden daartoe dat tegenstanders van de Omaijaden in 1010 de ontstane pracht verstoorden.

Begin 20e eeuw begonnen de uitgravingen. Twee gebouwen zijn gedeeltelijk weer opgebouwd en laten de ondergegane pracht herleven: de Salón Rico of Salón de Abd Ar Rahman III en de Edifício Basilical Superior.

Sierra Subbética

Op de Plaza de la Paz, onder de burcht uit de 9e eeuw, staan de mannen uit Zuheros bij elkaar en kijken over de olijvenplantages van Campiña. Het witte dorp kleeft aan een helling van de Sierra Subbética, gelegen naast de straat van Córdoba naar Granada, die door de meeste reizigers vergeten wordt. Degene die haast hebben missen idyllische dorpjes, zoals Zuheros of het dorpje met zijn geschiedenis Almendinilla en vooral de belangrijke stad van Sierra Subbética, Priego de Córdoba. Priego de Córdoba heeft 15.000 inwoners en ligt 104 kilometer oostelijk van Córdoba, en bezit een wit, romantische oud deel, gelegen op een rotsplateau.

 • Restaurant: In de schaduw van de Arabische burcht ligt het gezellige restaurant El Aljibe.
 • Overnachten: Niet ver, in de wirwar van de straatjes, vindt u het mooiste pension van de buurt: La Posada Real (C/Real 14, 7 kamers)

Uitstapjes vanuit Sevilla

Carmona

Elke hoek van de 22.000 inwonersstad, 38 kilometer oostelijk van Sevilla, ademt geschiedenis. Tijdens een wandeling van de Puerta de Sevilla dwars door het historisch centrum over de Plaza San Fernando tot Puerto de Córdoba komt u Romeinse, Moorse en Middeleeuwse Christelijke sporen tegen. Voor de ingang van de stad liggen de belangrijkste Romeinse graven van Spanje: Necrópolis Romana.

Sommige, zoals de Tumba de Sevilla, lijken op ondergrondse paleizen.

 • Restaurant: In een oude olijfmolen biedt het Molino de la Romera een goede, regionale keuken. (C/Sor Angela de la Cruz 8)
 • Overnachten: In Alcázar del Rey Don Pedro, in het oosten van de oude stad, is vandaag de dag één van de mooiste Paradore van Spanje, wat sowieso het bezoek voor een kopje koffie loont. (63 kamers)

Itálica

Een fascinerende ruïnewandeling staat u te wachten op 10 kilometer noordwestelijk van Sevilla, aan de rand van het dorp Santiponce. 206 jaar v. Chr. is Itálica de belangrijkste Romeinse nederzetting van Andalusië. Hier groeiden in 1e eeuw na Christus de later keizer Trajan en Hadrian op. Met de verovering van het Iberische halfeiland door de Arabier ging Itálica ten onder. De nog lang niet afgesloten uitgravingen begonnen in de 18e eeuw.

Hoogtepunten van een bezoek zijn het amfitheater, met plek voor 25.000 bezoekers en de Casa del Planetario met perfect onderhouden mozaïek op de grond.

Niebla

De Arabische stadmuur, die de stad met 4.000 inwoners omsluit, glanst sinds meer dan 800 jaar rood over het land aan de Río Tinto. Door één van de vijf poorten, de Puerta de Sevilla, komt u bij de Castillo de los Guzmanes, dat in een liefdevol ontworpen stadmuseum verandert werd.

 • Restaurant: Het eenvoudige restaurant Las Almenas ligt in de schaduw van de stadsmuur. (Ctra. Huelva-Sevilla 2)
 • Overnachten: Het bescheiden en goedkoop pension Los Hidalgos is de enige overnachtingsmogelijkheid (C/Moro 3, 5 kamers).

Osuna

Op een geweldige manier uit zich de Renaissance kerk La Calegiata over het stadje Osuna, 91 kilometer oostelijk gelegen van Sevilla. Achter haar voorkant verbergt zich een eenvoudig innerlijk van grandioze schoonheid. Osuna, een universiteitsstad van 1549 tot 1820, straalt nog steeds de glans van vroegere grootte uit.

 • Restaurant: In de omgeving van Osuna is het restaurant Casa Curro bekend om zijn excellente regionale keuken, met meer dan 200 verschillende soorten tapas. (Plaza Salitre 5)
 • Overnachten: In het barokpaleis is het edele Hotel El Palacio Marqués de la Gomera ingericht. Speciale kamers voor betaalbare prijzen. Dit geldt ook voor het bijhorende restaurant La Casa del Marqués. (C/Granada 1, 13 kamers)

Parque Nacional Coto de Doñana

In de monding van de Guadalquivir rivier, zuidwestelijk van Sevilla, kunt u één van de waardevolste natuurlandschappen van Europa beleven: het Nationale Park Coto de Doñana. Achter machtige wanden van duinen bieden overstroomde landstreken, de marismas, ideale levenscondities voor meer dan 300 vogelsoorten. Op 54.000 hectare laat de mens de natuur met rust. Zo zijn hier ook de keizeradelaar en de Iberische lynx, beide met uitsterven bedreigd, gespot. Sinds 1969 bestaat het nationale park en in 1994 werd het park door UNESCO als werelderfgenaam van de mensheid verklaart.

Twee keer per dag rijden er terreinbussen de bezoekers over de zuidelijke streek van het nationale park. Vier uur lang duurt het uitstapje, wat zeker de moeite waard is.

La Rábida

In het franciscaanklooster, 92 kilometer westelijk van Sevilla, aan de monding van Río Tinto plande Columbus zijn ontdekkingsreis. Vandaag de dag herinnert een bezienswaardig museum vooral aan de voorgeschiedenis van de overtocht en de noodwendige diplomatische uitvluchten. Ook de nagebouwde schepen ‘Pinta’, ‘Niña’ en ‘Santa María’ waarmee het avontuur op 3 augustus 1492 in zee begon, zijn aan de oever van Río Tinto te bewonderen.

El Rocío

De beroemde bedevaartsplaats straalt met zijn zandwegen en houten veranda’s van de huizen een wildenwesten charme uit. In de eenvoudige witte bedevaartskerk stralen de gouden wanden van de Virgen del Rocío. Gelijk achter het dorp waden flamingo’s door de marismas (landstreken).

 • Restaurant: In het restaurant Toruño kunt u een regionale keuken vinden voor beperkte prijs. (Plaza del Acebuchal s/n)
 • Overnachten: Daarnaast ligt het gelijknamige hotel in de typische bouwstijl van het dorp (Plaza del Acebuchal 22, 30 kamers)
© 2008 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malaga, stad in SpanjeMalaga, een stad gelegen aan de zuidkust van Spanje in het gebied Andalusië. De betekenis Malaga is een toeristencentrum…
Marbella, niet alleen voor de jetset een vakantieoordBij Marbella denk je al snel aan jetset, jaguars en juwelen. Chique hotels en golfresorts. Maar ook de “gewone” toerist…
Comares, het balkon van de AxarquiaEen van de witte dorpen van de Axarquia, de regio ten oosten van Málaga. Als een arendsnest ligt het dorp boven op een b…

Mont Saint-Michel; vakantie in FrankrijkAls een immens zandkasteel rijst het op uit de zee: de Mont Saint-Michel. Stad, klooster, kerk, bolwerk en gevangenis. W…
Musea in AndalusiëAndalusië, de zuidelijke streek van Spanje. Een zeer gevarieerde streek met veel bezienswaardigheden en musea. In dit ar…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 05-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.