Tauranga de meeste populaire stad in de Bay of Plenty

Tauranga is een groeiende en levendige stad met meer dan 111,000 inwoners. De bevolking heeft zich de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld en het is de schatting dat het bevolkingsaantal tot 141,000 zal stijgen in 2021. Tauranga is daarmee één van Nieuw-Zeelandse snelst groeiende steden. Tauranga vormt de poort naar de Bay of Plenty en Matakana Island. Het landschap wordt gedomineerd door de vulkanische kegel van Mauau of Mount Maunganui, de haven, lange witte stranden en de Kaimai berg in het westen. Tauranga is één van Nieuw-Zeelandse belangrijkste centers voor bedrijven, internationale handel, cultuur, mode en tuinbouw. De haven van Tauranga is Nieuw-Zeelandse grootste haven wat betreft bruto export per scheepsruimte. In 1882 werd Tauranga als gemeente verkondigd en het werd een officiële stad in 2004.

Bevolking

Een groot deel van de bevolking in Tauranga is ouder dan zestig jaar met een hoger nationaal gemiddelde. Hoewel meer en meer jonge gezinnen Tauranga als thuis kiezen. Tauranga heeft ook een hoger nationaal gemiddelde wat betreft inwoners die zichzelf als Maori identificeren. Er zijn drie grote iwi (Maori stammen) in Tauranga: Ngaiterangi, Ngati Rangainui en Ngati Pukenga.

Klimaat

Tauranga heeft een subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 14.2 graden Celsius en 2400 zonuren per jaar. Het klimaat en de grond zijn ideaal voor landbouw en tuinbouw. Daarnaast zijn de bossen rondom Tauranga een waardevolle bron aan voedsel, zoals bessen en er zijn ook vele verschillende vogels.

Te Moana a Toi

Tauranga heeft een lange geschiedenis van zowel vestiging van Maori als Europeanen. De naam Tauranga betekent veilige ankerplaats of rustplaats. Maori arriveerden in Nieuw-Zeeland aan het einde van de dertiende en veertiende eeuw. Zij noemden de regio Te Moana a Toi (de zee van Toi). Toi of Toitetuatahi was een voorouderlijke ontdekker aan wie de Maori in het Noordereiland gerelateerd zijn. Te Awanui was de oorspronkelijk naam van de haven en betekent grote zijrivier.

Activiteiten

Er is bijna altijd wel wat te doen in Tauranga; van familie activiteiten tot verfijnde evenementen. Je kunt de bekende Mauao berg beklimmen, dompelen in de warme baden, stoppen voor een koffie bij één van de vele cafeetjes, proef de beste fishn chips, ga op dolfijn spot tocht of onderga een helicoptervlucht. Tauranga en zijn omgeving heeft een variatie aan verschillende winkeltjes van grote bekende ketenwinkels tot kleine boetiekjes. Van boeken tot boten, Tauranga is thuis aan een groot aantal retail specialisten, winkelcentra en traditionele winkelstraten. Daarnaast biedt Tauranga restaurants en cafés voor elke gelegenheid en smaak; van een snelle hap tot een vier gangen menu.

Katikati Bird Gardens

Katikati Bird Gardens is een perfecte plek voor een relaxte dag met de hele familie. Je kunt genieten van een lunch in het café terwijl de kinderen de eenden en pauwen uit hun hand te eten geven. Daarna kun je door de tuinen wandelen, gelegen aan de haven en de kea ontmoeten en andere inheemse en exotische vogels.

Mount Maunganui

Mount Maunganui staat bekend voor zijn kilometers lange prachtige stranden en perfecte surfgolven. Tauranga bevindt zich op een zanderig schiereiland (een tombolo), met een haven aan één kant en een surfstrand aan de andere kant. Aan het einde van het schiereiland bevindt zich Mauao, een iconische 232 meter ex-vulkanische top dat een deel van de ingang tot de Tauranga haven vormt. Mauao is een cruciale culturele en spirituele plek voor lokale Maori en biedt één van Nieuw-Zeelandse mooiste korte wandelingen. Het is tevens een perfecte plek voor boot spotten,vissen en picknicks.

Dolfijnen spotten

De Bay of Plenty is thuis aan Nieuw-Zeelandse grootste populatie gewone dolfijnen en in de juiste condities is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. In de Bay of Plenty kun je onder andere de volgende soorten aantreffen; zwaardwalvissen, bultrugwalvissen, pilot walvissen, zeeschilpadden en Nieuw-Zeelandse zeehonden. De ernstig bedreigde Nieuw-Zeelandse morinelplevier broedt in dit gebied en er is ook een succesvol behoudproject op Matakana Island. Blauwe pinguïns, albatrossen en Jan van Genten zijn allemaal zeevogels die regelmatig worden gezien in dit gebied.

McLaren Falls Park

McLaren Falls Park bestaat uit 170 hectares grond omringd door platteland en bevat één van de beste botanische bomen collecties in het Noordereiland. Naast prachtige wandelingen, kun je hier ook forel vissen, overnachten en gloeiwormen aanschouwen en genieten van de prachtige open plekken in het park met uitzonderlijke uitzichten. In het park zijn vogels overvloedig aanwezig met meer dan 42 verschillende soorten inclusief de bedreigde Noordeiland bruine kiwi, Noordereiland roodborstje en de lange staart koekoek. Schapen grazen vrijelijk rond in de begraste gebieden en daarom zijn honden niet toegestaan in McLaren Falls Park. Langzaam rijdende voertuigen zijn toegestaan in het park wat handig is om toegang te hebben tot de vele picknick gebieden inclusief openbare barbeques.

Kiwi360

Kiwi360 biedt de bezoekers een fascinerende kijk in de harige bruine bes industrie en hoe het zo populair is geworden. Dit tuinbouw themapark is gelegen in Te Puke zon 25 minuten van Tauranga. De kiwi fruit industrie vormt één van de belangrijkste economische sectoren in dit gebied en draagt zon $2 biljoen bij aan de regionale economie op jaarbasis. Uit onderzoek is gebleken dat zon 18,500 banen afhankelijk zijn van de kiwi fruitteelt. De oogst is in handen van Zespri International, gelegen bij Mount Maunganui. Het is één van Nieuw-Zeelandse grootste exportproducten. Kiwi360 biedt Kiwikart tours aan om een plezierige veertig minuten lange rit te ervaren in het overvloedige landschap van het themapark en in de weelderige boomgaarden. Onderweg leer je meer over het complexe groeiproces van de kiwi en de dynamische industrie.

Te Puna Quarry Park

Te Puna Quarry Park is een outdoor kunst centrum met een mengeling van vreemde figuren, beelhouwwerken, planten en oude steengroeve materialen. Het park is omgetoverd van een ongebruikte steengroeve tot een wereldklasse park door een groep van toegewijde vrijwilligers. Vanaf de hogere levels kun je genieten van panoramische uitzichten over de Bay of Plenty. Er zijn onder andere vijvers, boomvarens, orchideeën, inheemse geplante bomen en rododendrons. Daarnaast zijn er speciale tuingebieden met een Australische hoek, een Bonsai hoek, een Zuid-Afrikaans gebied, een palmbos en een vlindertuin. Het park is een populaire plek geworden voor exposities van buitenkunst en ook voor trouwerijen. Het is een perfecte plek om te genieten van de natuur, stilte, prachtige uitzichten en goede kunst.

Spring Loaded Fun Park

Spring Loaded Fun Park is een met awards bekroond attractiepark voor zowel adrenaline verhogende activiteiten als meer rustigere bezigheden. Het park heeft 25 kilometer lange jet boot ritten, een four wheel drive route, evenals kiwifruit- en boederijtours. Hoogtepunten zijn de extreme jet boot ervaringen op de Kaituna rivier of een scenische helicopter vlucht met geweldige uitzichten over de Bay of Plenty.

Waikareao Estuary Walkway

De Waikareao Estuary Walkway is een fascinerende twee uur durende wandeling vlakbij de stad en brengt je door de unieke natuur van mangroven en moerasgebied. De wandeling leidt je over een promenade over natte gebieden van mangroven en drasland en kleine baden gevuld met kleine vissen. Fietsers zijn ook toegestaan op deze route, maar dienen wel voorrang te geven aan wandelaars.

Mills Reef Winery

Mills Reef Winery is een met awards bekroond restaurant en wijnproducent met een opvallende art deco gebouw in een elegante tuin. Dit a la carte restaurant heeft 150 plaatsten en staat bekend om zijn lichte maaltijden met lokale producten. De maaltijden variëren van $24 tot $30.
© 2012 - 2024 Jacinta-aalsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…
Een bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenEen bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenOp slechts enkele minuten van Boston, net voor de kust, ligt het Boston Harbour Islands National and State Park. Het is…
Australië Nationale Parken: LitchfieldAustralië Nationale Parken: LitchfieldLitchfield nationaal park is gelegen ten zuidwesten van Darwin. Darwin is vanaf het park 100 kilometer rijden. Het park…
Bronnen en referenties
  • www.tauranga.co.nz
  • www.tauranga.govt.nz/about-tauranga-city.aspx
  • www.bayofplentynz.com
  • www.bestoftauranga.com
  • www.kiwi360.com/kiwi360
  • www.quarrypark.org.nz
  • www.springloadedfunpark.co.nz
Jacinta-aalsma (18 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.