Wijnroute Oost-Achterhoek

De wijnroute Oost-Achterhoek voert langs tien mooie en gezellige wijngaarden. De route is 75 km lang en men kan er zowel met de auto als met de fiets over toeren. Wijnroute Oost-Achterhoek staat op de kaart met Achterhoekse wijnroutes. Ook vind je op die kaart nog een andere autoroute en eveneens een fietsroute. De kaart is gratis te verkrijgen bij de diverse Achterhoekse VVV's.

De route

Wijnroute Oost-Achterhoek nodigt elke routerijder uit tot nippen, proeven en keuren. Door de 'eigen' wijn en de krentenwegge is het met recht en reden een van de 'lekkerste' auto/fietsroutes die Nederland rijk is. Maar ook het oog wordt niet vergeten. Tijdens de tour is er van alles te zien. Zo tref je er behalve de tien wijngaarden ook Saksische boerderijen en kastelen aan en slingert de weg zich door een idyllisch coulissenlandschap. Her en der liggen historische stadjes die een bezoekje meer dan waard zijn. Steden als Groenlo en Bredevoort verwelkomen de tourrijders van harte. Dat geldt met name voor het culinaire pareltje, restaurant 'Carpe Diem', dat gelegen is in een monumentale havezathe en bekend staat om zijn werkelijk heerlijke maïssoep. Het leukste moment van de wijnroute is de proeverij, die plaatsvindt in het zogeheten 'Uutblaoshuusken'. Er bestaan zo'n stuk of tien van die typisch Achterhoekse horecahuisjes, die alles vertellen over de manier waarop men in de Achterhoek met elkaar omgaat. In het 'Uutblaoshuusken' pak je zelf je koffie, koek of boerenijs en stopt het verschuldigde bedrag in een potje. Dat noemt men in het Achterkoekse nu 'Naoberschap' .

Druivenrassen

Druivenrassen die het goed doen in onze Achterhoek zijn de resistente rassen als:
  • Solaris;
  • Regent;
  • Rondo;
  • Blauwe Cobernet Cortis;
  • Johanniter.

Factoren voor het succes van de Achterhoekse wijn

Behalve de genoemde resistente druivenrassen spelen nog andere factoren bij dit succes een rol, zoals:
  • het microklimaat;
  • de kalkrijke grond.

Prijswinnaars

Zilveren medaille

Dat de wijnboeren succes hebben blijkt uit de prijzen die gewonnen werden. In 2009 won de rosé van Avitera als eerste in Nederland de zilveren medaille tijdens de Nationale Wijnkeuring. Deze rosé bestaat uit een mengeling van de Regent- en de Rondodruif en wordt vervaardigd door Huub Baars. Voor de eigenaar van wijngoed Avitera is het een dubbele overwinning, want hij heeft gewonnen, zonder dat hij kon terugvallen op de expertise van de wijncoöperatie. Het bleek een juiste keuze van deze wijnmaker, die stelt zelf te willen bepalen wanneer hij zijn druiven plukt, omdat het oogstmoment heel bepalend is voor de kwaliteit. Daarbij komt dat Huub Baars biologisch teelt en zo eigenwijs van aard is dat hij graag experimenteert. Succes blijkt verzekerd: momenteel gebruiken Duitse wijnboeren een basiswijn van Avitera om er mousserende wijn van te maken. Het volgende stapje zou kunnen zijn dat Nederland binnenkort aan de Achterhoekse champagne gaat. Maar de nuchtere Huub meent dat ze eerst maar eens de Achterhoekse wijn moeten proeven. Hun product wordt echt met liefde gemaakt. Ze maken immers in de Achterhoek geen wijn, omdat er een tekort is in de wereld. Zijn wijngaard is één hectare groot en ligt aan de voet van de Montferlandse heuvels, die tevens onderdeel zijn van de wijnfietsroute. Ook Huub Baars heeft voor de Open Dag Nederlandse Wijngaarden een speciaal programma. Bij Wijngoed Avitera ligt tevens een minicamping. De heer Baars verzorgt graag een rondleiding met een ludiek randje. Zo is er altijd wel een bezoeker die vraagt waar de kolossale silo's aan de nabijgelegen Molenweg voor dienen. Het zijn silo's van de mengvoederfabriek, maar Huub antwoordt altijd droogjes dat ze daar hun wijn in bewaren. Over aanloop heeft het bedrijf niets te klagen. Het boerenijs dat in het Uutblaoshuusken wordt verkocht werkt namelijk als een magneet op fietsers en wandelaars. Daarnaast organiseert Avitera succesvolle smokkelarrangementen, met een kopje koffie, smokkelkoek, zelfgestookte smokkellikeur (met 24 karaarts bladgoud) en een wandeling over het Wijnwandelpad. Die wandeling kunnen bezoekers op eigen houtje doen, want het pad is voorzien van informatieborden.

Gouden medaille

In 2010 sleepte de wijncoöperatie waar de wijnboeren mee samenwerken twee gouden medailles in de wacht van de prestigieuze Berliner Wein Trophy. Een van die winnaars is de witte Solaris 2008. Hij smaakt een beetje zurig en is bijzonder fruitig. Het was vooral een prestatie van de eigenaar van Wijngaard Hesselink, Gerhard Ensing. In 2004 maakte hij voor het eerst zelfgemaakte wijn. Toen hij van die wijn proefde was hij opgelucht dat hij nog 25 hectare zetmeel-aardappelen had staan. Dat hij toch volhield en uiteindelijk de gouden medaille won, toont zijn doorzettingsvermogen en inzicht.
Gerhard Ensing is ook de persoon die alles kan vertellen over wijn in de Achterhoek. Dat doet hij bij uitstek op de Open Dag Nederlandse Wijngaarden, waar hij een enorme happening van maakt. Hij completeert het festijn met een smartlappenkoor, met slow food, en met een demonstratie motorzaagfiguurzagen. Zelf woont hij in een rietgedekte boerderij uit 1922. Wat stijl betreft vloekt zijn boerderij met de Saksiche boerderijen in het buitengebied van Winterswijk. Wijnmaker Ensing stelt dat de Achterhoekse wijnen een heel eigen karakter hebben. Dat eigen karakter is ook de doelstelling van de wijnmakers in dit gebied. Want, zo stelt de heer Ensing, waarom zouden ze een wijn willen maken die al bestaat? Het ultieme doel is dat de wijnliefhebber net zo zal praten over 'een Achterhoeker' als over 'een Moezel' of 'een Bourgogne' .

Open dag

In 2010 werd op zaterdag 25 en zondag 26 september de Open Dag Nederlandse Wijngaarden gehouden. Op die dagen zetten wijngaarden door heel Nederland hun deuren open voor het publiek. Nederland telt ongeveer 178 wijngaarden die hobbymatig of professioneel wijn maken. Het wijnbouwareaal telt ruim 150 hectare met een opbrengst van ongeveer 750.000 flessen wijn per jaar. Uiteraard is de open dag de gelegenheid om een kijkje te nemen in een Nederlandse wijngaard en zeker om de eigen Nederlandse wijn te proeven.

Belangrijke 'vignobles'

Belangrijke wijngaarden of vignobles op de wijnroute Oost-Achterhoek zijn:
  • Wijngaard Hesselink. Deze wijngaard is met een oppervlakte van drie-en-een-halve hectare een van de grotere wijngaarden;
  • Wijngoed Avitera;
  • Wijngaard De Reeborghesch;
  • Wijngaard Besselinkschans;
  • Wijngaard Slingehorst;
  • Wijngoed Montferland;
  • Wijngoed Oerlegoed in Gendringen.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kritische succesfactoren (CSF, KSF)Kritische succesfactoren (CSF, KSF)Een kritische succesfactor of succesfactoren zijn aanwezig in elke organisatie, dit zijn de belangrijkste factoren van e…
Kritieke Succesfactoren: een definitie en uitwerkingIn strategisch management en marketing wordt deze term als sinds 1979 gebruikt. Kritieke succesfactoren, (in het Engels…
Wijnroutes rond Firenze en SienaToscane heeft een zeer grote wijnproductie, het grootste gedeelte bevindt zich tussen Firenze en Siena. Een ideale mogel…
Europese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropa kent ontelbaar veel mooie plekjes. Met een uitgestippelde (auto)route kom je langs al deze plekjes. In Groot-Brit…

De Bergsche Maas, Noord-BrabantDe bijna 30 kilometer lange Bergsche Maas is een tussen 1888 en 1904 gegraven rivier, die tot doel had wateroverlast te…
Recreatieoord Klein Vaarwater, AmelandRecreatieoord Klein Vaarwater, AmelandRecreatieoord Klein Vaarwater is een prachtige familiecamping, gelegen op het waddeneiland Ameland. De camping ligt nabi…
Bronnen en referenties
  • Wijnarrangement 2010 in ANWB Kampioen.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 16-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.