Gratis uitjes: Friesland

Gratis uitjes: Friesland We leven in een tijd met vele financiële onzekerheden. Vandaag de dag lijkt alles steeds maar duurder te worden. Dit terwijl we toch graag leuke uitstapjes maken tijdens de gezellige zondagmiddagen of welverdiende vakanties. Gelukkig kan dat in de provincie Friesland nog steeds. Onderstaande uit tips zijn allemaal vrij toegankelijk.

't Blôde Fuottenpaad

Het blote voetenpad, een ervaring voor jong en oud
Op de grens van Friesland en Groningen, net boven het plaatsje Opende bevindt zich het startpunt van 't Blôde Fuottenpaad. Het eerste blote voetenpad van Nederland is een bijzonder pad, waar je zoals de naam het al zegt, met je blote voeten op kunt lopen. Een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. Een pad om te bungelen op een bank, te zweven tussen hemel en aarde, te mijmeren met je benen in het water en te klimmen in de hoogste kruin. Daarnaast is het 't Blôde Fuottenpaad, vooral een natuurlijke belevenis voor iedereen.

Openingstijden

't Blôde Fuottenpaad is iedere dag van het jaar geopend.

Museum de Grutterswinkel

Een winkel uit grootmoederstijd
Museum de Grutterswinkel is bijna volledig vrij toegankelijk. In de voormalige woonkamer kunt u genieten van een vers kopje koffie of thee met een heerlijke Friese lekekrnij. Onder de voormalige woonkamer bevindt zich een meer dan vier eeuwen oude wijnkelder met troggewelf. Op de eerste verdieping is het achterhuis, waar duidelijk wordt hoe klein een gezin vroeger leefde, met de bedstede en het húske (toilet). Vanuit het kleine museum, dat tot de oudste museums van Europa behoord, zijn er mogelijkheden tot praamvaren in de grachten van Leeuwarden.

Openingstijden

Het kleine museum is geopen van dinsdag t/m zaterdag van 10.00u tot 17.00u

Brandspuithuuske

Ga mee honderd jaar terug in de tijd
Rond 1913 verrezen in alle vier dorpen op Ameland (Hollum, Ballum, Buren en Nes) brandspuithuisjes. Deze huisjes deden dienst als bergplaats voor de brandspuiten. Het brandspuithuisje in Nes is al die jaren bewaard gebleven. Het is nu een monument en klein museum. Onlangs werd het Brandspuithuuske volledig gerestaureerd. Het huisje is vrij toegankelijk en op authentieke wijze ingericht. Het Brandspuithuuske op Ameland ademt de sfeer van 100 jaar geleden.

Openingstijden

Tot 6 april: vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur.
16 februari tot 2 maart 2011: woensdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur.
6 april tot 2 november 2011: woensdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur.
2 november tot 21 decembern2011: vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur.
21 december tot 4 januari 2012: woensdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur.
Gesloten: 4 en 5 december en de nationale feestdagen.

Museum Blokhuispoort

Beleef het gevangenisleven
De Blokhuispoort in Leeuwarden is de voormalige gevangenis van de de Friese hoofdstad. Vanaf 1580 tot 2007 deed het historiche gebouw dienst als Huis van Bewaring. In de voormalige gevangenis van Leeuwarden, de Blokhuispoort is een klein museum ingericht. Het museum bevindt zich in de oude boekbinderij. Het museum vertelt de 500-jarige geschiedenis van het markante Huis van Bewaring. Bezoekers vinden er naast een interessante expositie een leuk museumwinkeltje. Tegenwoordig doet de Blokhuispoort naast het museum dienst als creatief bedrijvencentrum voor iedereen van kunstenaar tot fietscourier.

Naast de dagelijkes bezigheden, vindt twee keer per jaar de Holy Stich plaats in de Blokhuispoort. Een gezellige, knusse crafty markt waar ruim 40 exposanten een cel inrichten tot leuk winkeltje.

Openingstijden Blokhuispoort

Maandag tot vrijdag 09:00-17:00 uur
Zaterdag 12:00-17:00 uur
Zondag gesloten

Openingstijden Museum

Woensdagmiddag 13:00 - 17:00 uur
Vrijdagmiddag 13:00 - 17:00 uur
Zaterdagmiddag 13:00 - 17:00 uur

Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold

Ontdek en beleef de natuur van Friesland
Aan de rand van het uitgestrekte bos- en heidegebied, het Drents-Friese World vindt u in Appelscha het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. In het centrum is een boeiende tentoonstelling te zien met als thema Grenzeloos Wold met veel informatie over de natuur in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Kinderen kunnen meedoen aan de bospicknick en het worteltrekken. Daarnaast zijn er binnen het bezoekerscentrum leuke speel en educatiev activiteiten voor jong en oud. Nabij het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold ligt een weide met daarop een eveneens vrijtoegangelijke speeltuin. Deze speeltuin bevat vele leuke toestellen.

Openingstijden Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold

apr t/m okt en schoolvakanties: op di t/m zo van 10-17 uur;
jun t/m aug: ook op ma van 10-17 uur;
nov t/m mrt: op za en zo van 10-17 uur en wo van 13-17 uur
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagje uit voor de kleine beursDagje uit voor de kleine beursEen dagje uit met het gezin hoeft niet altijd veel geld te kosten. Een dagje naar een pretpark met een gezin met een paa…
Een dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kunt u zeer duur maken door naar een attractiepark te gaan waar ze hoge tarieven vragen voor entree, parke…
De AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas is er voor iedereen die wel eens in Alkmaar komt. Het is een stadspas waar je allemaal leuke dingen mee ku…
Filmrecensie: New Kids NitrorecensieFilmrecensie: New Kids NitroVanaf dinsdag 6 december 2011 is de nieuwe film van New Kids in de bioscoop te zien: New Kids Nitro. Deze film is het ve…

Vakantiepark de Berckt in Baarlo, een Oostappen Groep-parkVakantiepark de Berckt in Baarlo, een Oostappen Groep-parkIn Limburg, op loopafstand van de Maas ligt Recreatiepark De Berckt. Wanneer u verblijft op dit park, voelt u bijna lett…
Grote winkelstraten in België: Shop 'til you drop!Shoppen is en blijft een leuke bezigheid. Je hebt vast wel je vaste adresjes waar je kleren, schoenen en accessoires gaa…
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 19-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.