Creatief Centrum Heesch in Heesch: 45 jaar creativiteit

Creatief Centrum Heesch in Heesch: 45 jaar creativiteit Het regent pijpenstelen en u wil er toch eens uit? U houdt van scrappen en kaartjes maken? Dan moet u beslist eens een kijkje gaan nemen in het Creatief Centrum Heesch in het gelijknamige dorpje. In het centrum vindt u allerlei materialen om meteen aan de slag mee te gaan. U kan ook kijken naar verschillende tentoonstellingen waar u volop inspiratie kan opdoen. Verder zijn er ook geregeld workshops en uitverkopen van materialen. Eind 2016 stopt het Creatief Centrum Heesch er mee, na 45 jaar trouwe dienst.

De eerste verdieping: kaartententoonstelling en kaartenmaakwinkel

Op de bovenste verdieping van het Creatief Centrum te Heesch vindt u zowel links als rechts een gang met vitrinekasten.
Op de wanden naast de trap naar boven vindt u al heel wat voorbeelden van scrapbladeren met allerlei thema's.

De rechterkant

In de vitrinekasten van de rechterkant vindt u heel wat kaartjes terug, gemaakt met verschillende, uiteenlopende en niet alledaagse technieken. Zo is er onder andere een vitrinekast met kaartjes, figuurtjes en schilderijtjes gemaakt van theezakjes. Een andere vitrinekast toont de vele mogelijkheden met pergamano. Even verderop zijn twee vitrinekasten met kaartjes en schilderijtjes met de filigraan- of quillingtechniek. Origami wordt ook uitvoerig tentoongesteld, op kaartjes en als figuurtjes. Dan gaat het naar meer praktische dingen, zoals traktatietaartpunten, ideetjes om kindertraktaties te maken met eenvoudige materialen, etc. Er staan ook drie grote voorbeelden van hoe u een vakantiesouvenir kan maken. De tentoongestelde voorbeelden zijn Parijs, New York en London. Met foto's, typische voorwerpen, tickets, stukken kaart en kleine poppetjes creeërt u hele taferelen. In het midden staat een enorm poppenhuis, een overblijfsel van vroeger. Vroeger was in het centrum immers het Poppenhuis van Heesch gevestigd, dat in 2009 zijn deuren sloot. In een volgende vitrinekast ziet u hoe u gebruiksvoorwerpen kan pimpen, met wijnetiketten of beelden uit een stripverhaal. Aan de rechterkant van de trap vindt u ook het kaartenmakerswinkeltje. Het walhalla van iedere kaartenmaakster! Clear stamps, gewone stempels, lintjes, garen, allerlei soorten papier, de pakketten nodig om de kaartjes uit Hobbyhandig te maken, stencils allerlei, schaartjes, prikpennen, etc. U vraagt het, het ligt er. En natuurlijk ook een uitgebreid assortiment van magazines, vooral Hobbyhandig en Creatief met foto's, zowel de nieuwste nummers als oudere.

De linkerkant

Aan de linkerkant staan ook weer vitrinekasten, ditmaal met alleen kaartjes. Kaartjes met traditionelere methodes gemaakt. Denken we hier aan 3D, stempelen, borduren, etc. Alle thema's komen aan bod, zowel kerst als verjaardagen, als herfst, als zomer, etc. Op het einde van de gang is een zaal waar workshops worden gegeven.

Bij elke kaartsoort staat een referentie naar het magazine of het boek waar de voorbeeldkaartjes in beschreven staan. Dit is wel handig om weten wanneer u iets wilt namaken.

Het gelijkvloers: koffiekamer en scrapbookwinkel

Op het gelijkvloers komt u binnen in de koffiekamer. Dan komt u in de scrapbookwinkel. Ook hier weer kan een liefhebber zijn hartje ophalen. Stempels allerlei, ponsen, creatables, glitters, lintjes, stickers, garen, bloemetjes in alle kleuren, etc. Ook een uitgebreid assortiment van magazines en boeken in verband met scrapbooken kan u hier kopen. Aan de andere kant van de gang vindt u nog een sectie met schabben en schabben vol met scrapbookpapier. Daarnaast ook allerlei soorten foto-albums. Ook voor andere hobby's vindt u hier volop materiaal. Zo kan u mallen kopen om pleisterfiguren te maken, plastiekrasters om te borduren, beertjes om in elkaar te naaien, etc.

U betaalt alles aan de centrale kassa beneden. Hebt u de laatste Hobbyhandig bij, dan krijgt u een korting op uw aankopen en jetons om een koffie of thee te gaan drinken in de koffiekamer en bij goed weer op het terras buiten. Naast de koffiekamer, op het einde van de gang, vindt u ook een toilet en een vestiaire. Het personeel is heel vriendelijk en behulpzaam.

Waar vindt u het Creatief Centrum?

U vindt het Creatief centrum in Heesch, meer bepaald in de Beellandstraat 10. Komt u van 's Hertogenbosch of van Nijmegen, dan neemt u afslag 52 op de A59. Daarna volgt u de bordjes Heesch en eenmaal in Heesch volgt u de groene bordjes MemoryMuseum. Het is wat afgelegen, maar makkelijk te vinden.

Openingstijden en faciliteiten

  • Het centrum is open van woensdag tot zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 17 uur.
  • Er is een parking aanwezig.
  • Honden mogen hier niet binnen.
  • Filmen en fotograferen zijn verboden.
  • Tassen moeten in een locker achtergelaten worden.
  • Er is een koffiekamer binnen en een terras buiten. U kan koffie, thee en chocolademelk verkrijgen en er staat een automaat voor frisdranken.

Begin en einde Creatief Centrum Heesch

Het Creatief Centrum Heesch werd opgericht door Wim Kros en diens vrouw Margot. Wim Kros startte in het begin van de jaren zeventig bij het hobbyblad NaVijven. Na enkele jaren werd dit blad stopgezet en in 1982 richtte Wim Kros het blad De Knutselkrant van Nederland op. In 1984 werd datzelfde blad omgedoopt tot HobbyHandig. In 1990 kwam daar "Poppenhuizen en Miniaturen" bij. Om de verkoop te stimuleren opende dan in 1996 het Poppenhuismuseum te Heesch. In 2000 werd het uitgebreid tot "Creatief Centrum Heesch". Er kwamen immers steeds meer magazines en hobbytakken bij: kralen, creatief met foto's en zelfs genealogie. Ondertussen is Wim Kros zeventig geworden en vindt hij dat het na 45 jaar welletjes is. Hij en zijn vrouw willen gaan genieten van hun oude dag en nog wat van de wereld gaan verkennen. Het is daarom dat het Creatief Centrum Heesch er in 2016 definitief mee stopt.

Eigen mening

Het Creatief Centrum Heesch is zeker de moeite waard als u in de buurt bent of op doortocht. Het is een leuke uitstap voor een paar uurtjes of een halve dag. De tentoonstelling wordt ook om de zes maanden veranderd, dus u kan gerust verschillende malen terugkeren. De tentoongestelde kaarten zijn gemaakt door professionals en dus erg mooi en fijn. Overal staat bij waar u de werkbeschrijvingen kan terugvinden. Bent u een liefhebber, dan vindt u in de winkels zeker uw gading. Bent u een leek, dan kan u hier zeker inspiratie komen opdoen voor wie weet wel een nieuwe hobby. Moet u er speciaal voor rijden, dan valt het een beetje tegen. De tentoonstelling is knap, maar niet erg groot. De winkels bevatten wel heel veel materiaal, maar hetzelfde materiaal kan u ook in andere hobbywinkels kopen.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief denken, de basisvaardighedenCreatief denken, de basisvaardighedenIedereen is creatief, creatief wordt echter vaak verkeerd opgevat door mensen. Knutselen, schilderen of tekenen zijn cre…
Onmisbare scrapbook producten voor de juiste prijsDenk je erover om kaarten te maken of te gaan scrapbooken, dan zijn er zeker een heleboel mogelijkheden en ook producten…
Liverpool, leuk voor toeristen?Liverpool, leuk voor toeristen?Liverpool, een op het oog een saai Engels havenstadje, met anno 2014 iets meer dan 470.000 inwoners en vooral veel indus…
Creativiteit: creatief waarnemen en creatief denkenCreativiteit: creatief waarnemen en creatief denkenCreatief denken komt neer op het doorbreken van bestaande patronen. Deze patronen helpen ons doorgaans om de wereld om o…

Bergen Noord-Holland: duinen, bos, zee en de Bergense SchoolBergen Noord-Holland: duinen, bos, zee en de Bergense SchoolBergen is een dorp waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Je kunt er genieten op een terrasje of een lekker hapje eten i…
NS SpoordeelwekenNS SpoordeelwekenIn de derde of vierde week van Juli is bij veel mensen in Nederland het boekje van de NS-Spoordeelweken actie in de bus…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ramdlon, Pixabay
  • http://www.creatiefcentrumheesch.nl/?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Opheffingsuitverkoop (op 23.06.2016)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.