Wat kost een hotelkamer?

Wat kost een hotelkamer? Indien u een weekendje weg gaat, gaat u waarschijnlijk overnachten in een hotel. De meeste mensen boeken geen hotelkamer voor een langere vakantie in Nederland. De prijzen zijn hier over het algemeen te hoog voor. Wat kost een hotelkamer vóór één nacht? De Nederlandse hotels moeten het hebben van Nederlanders die een korte periode op vakantie gaan, van het bedrijfsleven en voor een groot deel van de buitenlandse vakantiegasten. De bezettingsgraad in het gemiddelde hotel valt in economisch slechtere tijden behoorlijk tegen. De bezettingsgraad ligt jaarlijks gemiddeld tussen de 70 en 75 procent. Echter over 2008 was de bezettingsgraad 69,4 procent, en over 2009 wordt er rekening gehouden met een bezettingsgraad van slechts 67,5 procent. In 2003 was de bezettingsgraad het laagst met 65 procent. De bezettingsgraad van hotels buiten de Randstad is stukken slechter dan die van de hotels in bijvoorbeeld Amsterdam. In Amsterdam wordt met gemak een bezettingsgraad van rond de 80 procent gehaald.

Wat kost een hotelkamer?

De prijzen zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit die u krijgt. Een hotel met vijf sterren zal duurder zijn dan een hotel met drie sterren. Voor extra luxe moet u namelijk betalen. Adviesbureau Horwath HTL onderzoekt jaarlijks de gesteldheid van de hotelbranche. Hierbij doen zij ook onderzoek naar de bezettingsgraad en gemiddelde prijzen per hotelkamer. De gemiddelde kamerprijzen lagen in 2007 op 110, in 2008 op 112. Voor 2009 is de verwachting dat de prijzen stabiel blijven, maar de crisis kan een verlaging van de prijzen noodzakelijk maken.

Zoekmachine voor goedkope hotelkamers

Zoals met zoveel zaken, kunt u op het internet ook zoekmachines vinden gericht op goedkope hotelkamers. Deze websites verklaren te zoeken naar de laagste prijs voor u. Een dergelijke website is Hoteltip.nl. Deze website doorzoekt acht websites waarop u hotelkamers kunt boeken in Nederland. Aan de hand van een bestemmingsplaats, het aantal personen waar de kamer voor is, de datum en het aantal gewenste sterren, zoek de site de beschikbare hotels.

Lage prijzen voor hotelkamers

Op het internet treft u veel sites aan, waar u met veel korting hotelkamers kunt boeken. Vooral last minute kunt u een hotelkamer boeken voor bedragen onder de 30 per nacht per persoon (gebaseerd op tweepersoonskamer). U doet er verstandig aan om de prijzen te vergelijken op het internet via vergelijkingssites. Het komt namelijk wel eens voor dat mensen die rechtstreeks boeken bij het gewenste hotel veel duurder uit zijn dan mensen die via het internet indirect boeken. Er zijn namelijk boekingssites die van hotels een paar kamers tot hun beschikking hebben gekregen die ze goedkoop in de markt mogen zetten. Voor het hotel is dit een aantrekkelijke manier om de bezettingsgraad te verhogen. Ze kunnen beter genoegen nemen met minder geld dan hotelkamers leeg laten. Op deze manier hebben ze in ieder geval inkomsten uit hotelkamers die anders leeg blijven. Bij de meeste hotels die dit doen zal het slechts gaan om een paar hotelkamers en ook uitsluitend in bepaalde periodes van het jaar.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandGoedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandDe meeste mensen willen op vakantie het maximale uit hun geld halen, en het liefst in een mooie hotelkamer overnachten a…
Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?In het vooruitzicht van een deugddoende vakantie is iedereen op zoek naar een goedkope vakantie zonder al teveel aan com…
VakantieveilingenVakantieveilingenDe nieuwste trend in het boeken van een vakantie op internet is het bieden op een aangeboden vakantie op de website www.…
Bronnen en referenties
  • Horwath.nl
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 20-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.